Programul de relaxare cantitativa initiat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, in urma cu un an, ar putea intra intr-o noua etapa a prelungirilor, data fiind instabilitatea economica si politica din regiune.
Nivelul de risc al investitiilor in titlurile de stat emise de Franta, de exemplu, a ajuns la cel atins in 2012, in plina criza a datoriilor din zona euro, iar alte semnale venite tot din flancul sudic al uniunii monetare nasc alte semne de ingrijorare, arata o analiza CNBC.
Pe fondul alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Franta, Germania si Olanda, in acest an, stabilitatea zonei euro este zdruncinata de posibile scenarii in care forte eurosceptice vor dicta viitoarele politici economice ale unora dintre cele mai importante economii din regiune.
Neintelegerile dintre guvernul de la Atena si creditorii internationali, randamentul scazut al titlurilor de stat italiene si instabilitatea politica din Spania ori negocierea Brexitului, care ar trebui sa inceapa in cel mult o luna, sunt doar cateva din situatiile de risc major care zguduie Europa in acest moment.
Pentru cei mai multi investitori, titlurile de stat germane raman in acest moment singura optiune viabila, dupa cum recunoaste directorul Commerzbank, David Schnautz.
"Este o intreaga lista de evenimente in derulare si, pe masura ce devine mai lunga, titlurile de stat germane obtin tot mai mult suport, gratie securitatii si lichidatii pe care o prezinta acestea", afirma acesta.... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:55
Oficialii Bancii Centrale Europene se asteapta la turbulente financiare marcante in perioada imediat urmatoare, pe masura ce stabilitatea politica la nivel global este supusa unor presiuni exercitate de avansul partidelor nationaliste.
"O volatilitate crescuta este de asteptat sa se intalneasca in perioada urmatoare pe pietele financiare, iar riscul unei recesiuni abrupte ramane unul semnificativ", apreciaza expertii institutiei in raportul bianual publicat de BCE, relateaza Bloomberg.
Conform specialistilor BCE, tensiunile geopolitice si alegerile generale din anumite tari dezvoltate sunt in masura sa aiba un impact semnificativ asupra investitorilor.
"Nivelul ridicat al tensiunilor geopolitice si incertitudinea ridicata de calendarul electoral strans din cateva tari dezvoltate au potentialul de a resuscita aversiunea fata de factorii de risc si a genera un sentiment de neincredere majora", arata raportul BCE.
Alegerile prezidentiale din Statele Unite au fost momentul culminant al unei perioade in care factorii politici au prevalat in fata celor economici, atunci cand a venit vorba de estimarea riscurilor in economiile dezvoltate, iar factorul declansator pare sa fi fost votul pro-Brexit dat de britanici.
Victoria lui Donald Trump in cursa electorala din SUA a accentuat volatilitatea pietelor si va avea un efect inca imposibil de cuantificat pentru tarile ce alcatuiesc zona euro, estimeaza analistii Bancii Centrale Europene.
Chiar daca situatia economica... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:31
Intentia unor lideri politici din zona estica a Uniuni Europene de a crea o axa de putere ca un culoar de promovare a contrarevolutiei culturale in Europa a ajuns sa divida blocul comunitar in diverse grupuri cu interese, constata analistul si istoricul Leonid Bersidsky.
Intr-un editorial Bloomberg, acesta trage un semnal de alarma privind crearea unor sub-blocuri politice in interiorul UE, fiecare dintre acestea incercand sa isi impuna vointa in fata celorlalti parteneri europeni.
Axa Budapesta-Varsovia
Flancul estic pare sa fie condus dupa modelul trasat de premierul Ungariei, Viktor Orban, si de liderul partidului de guvernamant din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, cei doi nefacand niciun secret din intentia lor de a crea un centru bicefal de putere in regiunea Europei Centrale si de Est.
Odata cu anuntul facut de britanici privind iesirea din blocul comunitar, Europa pare sa functioneze in trei viteze, date de existenta tot atator grupuri politice in Est, Nord si Sud.
Daca grupul estic este format din fostele tari comuniste admise in UE, gruparea nordica si-a gasit un lider in Angela Merkel, cancelarul german reprezentand interesele partenerilor nordici si baltici, precum si a tarilor din grupul Benelux.
Liantul in cazul acestora pare sa fie reprezentat de politicile economice similarea, toleranta manifestata pana de curand fata de refugiatii ajunsi in Europa si doctrina austeritatii predicate de Berlin.
In sud, premierul elen Alexis Tsipras pare sa fi... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 12:33
Miliardarul american cu origini est-europene George Soros crede ca o iesire a Marii Britanii din blocul comunitar european ar duce cu siguranta la destramarea UE.
"Plecarea Marii Britanii va declansa, cu siguranta, un exod general, ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene sa devina, practic, inevitabila", a apreciat Soros, citat de The Guardian.
Trei riscuri majore
Miliardarul spera ca tabara pro-UE din Regatul Unit sa se intareasca pe ultima suta de metri, inaintea referendumului de pe 23 iunie.
"Sunt increzator ca, pe masura ce ne apropiem de data referendumului, tabara celor care vor a ramana in UE se va intari.
Pietele nu au intotdeauna dreptate, dar in acest caz sunt de acord cu reactiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, dupa o cadere de 10% inregistrata in perioada noiembrie-aprilie.
Oscilatia valutei britanice reprezinta, in opinia analistilor, un semn ca un vot pro-Brexit devine din ce in ce mai putin probabil.
Pentru Soros, abandonul Marii Britanii este un pericol la fel de mare ca si descresterea economiei din China sau probabilitatea castigarii alegerilor prezidentiale din SUA de catre Donald Trump, efectele transmise in economia globala putand genera crize de proportii in diferite regiuni ale globului.
De altfel, miliardarul nu vede sanse prea mari de crestere economica in perioada urmatoare, fondul sau de investitii, care administreaza si averea de 30 miliarde dolari a familiei... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 14:09
4Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.
Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.
Bule multiple
"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.
Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.
O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.
Europa, taramul incertitudinilor
In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.
Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
1Editia din acest an a Forumului Economic Mondial se anunta mai provocatoare ca niciodata pentru liderii politici si elitele financiare din lumea intreaga. Tema generala a Forumului este "A Patra Revolutie Industriala", dar, in subsidiar, alte subiecte de actualitate vor genera discutii largi intre participanti.
Criza refugiatilor din Europa, pericolul schimbarilor climatice, insecuritatea geopolitica si amenintarea terorismului, ca si vulnerabilitatile economiilor emergente sau politicile monetare divergente vor fi analizate in cadrul reuniunii care debuteaza miercuri, 20 ianuarie, la Davos, noteaza postul CNBC.
Provocarea tehnologiei
Cel mai probabil, evolutia tehnologiei moderne si provocarile aduse de aceasta vor fi subiecte tratate pe larg in cadrul acestei editii a Forumului Economic Mondial.
"In vreme ce misiunea Forumului a ramas aceeasi de mai bine de 4 decenii, acum ne confruntam cu o lume mult mai complexa si mai bine interconectata.
Pe masura ce intram in era celei de-a Patra Revolutii Industriale - o revolutie digitala capabila sa transforme societatea umana - vedem masive schimbari tehnologice care modifica natura muncii si acesta este doar inceputul", noteaza un comunicat al organizatorilor, citat de International Business Times.
In spate provocarilor reprezentate de noua tehnologie se intrevede un sir de diverse crize ramase nerezolvate, care accentueza temerile privind mentinerea cresterii economiei globale intr-un punct mort.
Problema... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 08:00
Rezultatul referendumului din Grecia nu trebuie sa fie o surpriza pentru nimeni, cu atat mai putin pentru oficialii europeni, considera analistul George Friedman.
Trei motive principale sunt identificate de strategul american ca fiind la baza votului negativ rezultat in urma referendumului de duminica din Grecia.
In primul rand, partidul Syriza si Alexis Tsipras au ajuns la guvernare pentru ca au inteles starea de spirit a grecilor.
In al doilea rand, oprobriul manifestat de liderii europeni fata de Tsipras i-a conferit acestuia o aura de erou popular in Grecia.
In al treilea rand, liderii UE i-au fortat pe eleni sa adopte o pozitie din care nu mai aveau nimic de pierdut, arata Friedman intr-o analiza publicata de Stratfor.
Fara simtul penibilului
Grecii au fost pusi sa aleaga intre doua rele: o devastare economica imediata, dar cu sanse de redresare pe termen mediu sau o strangulare financiara graduala, intinsa pe termen lung si fara posibilitate de scapare.
Chiar si pastrand o linie dura fata de guvernul de la Atena, expertii FMI au fost nevoiti sa admita ca Grecia nu-si poate plati datoriile si nu va scapa de acest cosmar economic decat in cazul unei restructurari substantiale a datoriei.
Solutia Fondului include stergerea partiala datoriilor facute de eleni si un plan pe mai multe decenii care sa asigure stabilitatea tarii.
Expertii FMI au precizat clar ca politicile de austeritate nu au decat rolul de anula orice sanse de redresare economica... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 17:38
1Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.
Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:
2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.
Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.
Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.
Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro este din ce in ce mai dezbatuta de oficialii Uniunii Europene, care deja au inceput sa cantareasca pragmatic consecintele unui astfel de pas, in timp ce autoritatile de la Atena inca se chinuie sa formeze un guvern.
"Pe aceasta tema se discuta de un an de zile sau mai mult. Cred insa ca acum chestiunea e mai complicata in sensul ca se amesteca factorii economici - despre care deja stim, pentru ca Grecia nu ne mai poate surprinde cu nimic in materie de probleme economice - cu zona politica. Cred ca toata Europa a avut frisoane cand a vazut rezultatele alegerilor, in sensul ca acea forta de extrema stanga a obtinut un procentaj foarte mare in alegeri", declara analistul economic Constantin Rudnitchi pentru Business24.
In ceea ce priveste sansele ca Grecia sa paraseasca zona euro, analistul este inca optimist si crede ca sunt 80% sanse ca statul elen sa pastreze moneda euro, si 20% sanse sa iasa. "In urma cu trei luni insa, mergeam pe 99% ca Grecia va ramane", continua analistul.
Situatia Greciei ingrijoreaza
"Politica din Grecia ingrijoreaza, iar iesirea din zona euro nu ar ajuta la nimic pentru ca ingrijorarea e legata de zona politica, nu de cea economica, cu care pietele si europenii se obisnuisera", considera analistul economic Constantin Rudnitchi.
Si autoritatile romane se arata ingrijorate de situatia din Grecia. Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca va discuta cu presedintele Basescu si cu guvernatorul... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 18:03