Cresterea inflatiei, deprecierea leului si accentuarea blocajului financiar reprezinta principalele temeri ale investitorilor in toamna acestui an, potrivit unei analize de profil realizate in primele zile ale lunii octombrie.
"Instabilitatea politica a revenit in prim-plan, zgomotul politic fiind de natura sa accentueze semnalele de alarma privind evolutia economiei. Economia romaneasca se pregateste de vremuri tulburi.
Intr-un context international plin de provocari, de la Brexit la razboiul comercial SUA-China si problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multa neincredere starea economiei", arata analiza Frames, realizata in cadrul campaniei "Romania, incotro?", care radiografiaza economia dupa 30 de ani de capitalism.
Potrivit unui barometru de opinie realizat in randul a 240 de oameni de afaceri, manageri si experti cu functii de raspundere din aproape intregul spectru economic, 46% dintre investitori cred ca economia merge intr-o directie gresita, 39% considera ca drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat sa raspunda.
Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de cresterea inflatiei, mentionata de 67% dintre respondenti, deprecierea leului (54%) si accentuarea blocajului financiar (49%).
"Cresterea preturilor se afla in prim-planul preocuparilor managerilor, in aceasta toamna. Tot mai multe companii incearca sa acopere din preturi problemele pe care le intampina, de la scaderea vanzarilor la blocajul financiar... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 15:29
Cresterea inflatiei, deprecierea leului si accentuarea blocajului financiar reprezinta principalele temeri ale investitorilor in toamna acestui an. Instabilitatea politica a revenit in prim-plan, zgomotul politic fiind de natura sa accentueze semnalele de alarma privind evolutia economiei, arata o analiza Frames, realizata in cadrul campaniei,, Romania, incotro?'', care radiografiaza economia dupa 30 de ani de capitalism.
Economia romaneasca se pregateste de vremuri tulburi. Intr-un context international plin de provocari, de la Brexit la razboiul comercial SUA-China si problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multa neincredere starea economiei.
Potrivit unui barometru de opinie realizat de compania de consultanta Frames in randul a 240 de oameni de afaceri, manageri si experti cu functii de raspundere din aproape intregul spectru economic, in perioada 1-7 octombrie, 46% dintre investitori cred ca economia merge intr-o directie gresita, 39% considera ca drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat sa raspunda.
Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de cresterea inflatiei, mentionata de 67% dintre respondenti, deprecierea leului (54%) si accentuarea blocajului financiar (49%).
,,Cresterea preturilor se afla in prim-planul preocuparilor managerilor, in aceasta toamna. Tot mai multe companii incearca sa acopere din preturi problemele pe care le intampina, de la scaderea vanzarilor la blocajul financiar generat de neplata la... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 12:42
Impactul instabilitatii politice ar putea fi de 2 miliarde de euro pana la finalul anului, acesta fiind generat de cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, precum si de cresterea costurilor pentru produsele importate, potrivit lui Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri (primul care a demisionat dupa ordonanta 13).
"Calculul pe care noi l-am facut avand in vedere cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, cresterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total pana la sfarsitul anului de aproximativ 2 miliarde de euro.
Va fac numai o radiografie numai a ceea ce inseamna diferenta de curs valutar si implicatiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt in jur de 20,8 miliarde de euro, atat au fost pe primul trimestru, iar daca ne uitam la o diferenta a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59, avem 20 de milioane de euro strict", a spus Florin Jianu, in cadrul unui conferinte de presa.
Acesta a subliniat ca la aceasta suma nu au fost luate in calcul fondurile europene, iar in programul de guvernare era prevazut ca pana la finalul anului sa fie atrase 4,6 miliarde de euro.
"Ganditi-va ca mai mult de 80% dintre ele nu vor fi realizate. Trebuie sa facem diferenta, nu avem exact datele cat sunt plati directe pe agricultura, pentru ca ele o sa intre in acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se... mai mult
Luni, 26 Iunie 2017, ora 15:41
Decizia Curtii Constitutionale, asteptata marti, cu privire la valabilitatea referendumului organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, nu va influenta in vreun fel situatia din Romania, nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere politic.
"Problema e ca lucrurile se vor complica pentru ca nu exista coabitare intre politicieni. Va fi o lupta in permanenta, mai ales ca se pregatesc alegerile. Din punct de vedere al economiei, lucrurile vor ramane intr-o situatie de neclaritate, de dificultate, pentru ca se va bloca tot", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Ionel Blanculescu, analist economic si secretar al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, a declarat ca decizia CCR de marti nu va avea impact asupra economiei, deoarece pietele financiare si economia functioneaza dupa principii separate de cele politice.
In ceea ce priveste schimbarile din mediul politic, Blanculescu considera ca indiferent de decizia Curtii, una din taberele politice va reactiona dur. In plus, lupta politica va continua din cauza alegerilor din toamna.
Indiferent de decizia care va fi luata de magistrati cu privire la referendum, situatia de instabilitate politica a afectat deja mediul economic, Guvernul fiind mai preocupat de problemele politice decat de masurile de crestere economica. Analistul Mircea Cosea nu se arata optimist in privinta evolutiei economice din urmatoarele trimestre, deoarece masurile care puteau duce... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 09:15
Uniunea Europeana a fost reticenta de-a lungul anilor sa se implice in aranjamentele politice si legale interne ale statelor membre, insa actuala criza politica din Romania este atat de acuta si serioasa incat toata lumea ar trebui sa-si reevalueze supozitiile.
Atunci cand partidul premierului il suspenda pe presedinte si, in plus, schimba legea privind referendumul, care va determina daca suspendarea este permanenta sau temporara; atunci cand presedintii ambelor Camere ale Parlamentului sunt detronati; atunci cand sunt reduse puterile Curtii Constitutionale; atunci cand partidul la guvernare il destituie pe Avocatul Poporului, care poate contesta ordonantele de urgenta, si preia Monitorul Oficial pentru a controla publicarea legilor - atunci toate institutiile statului sunt puse in discutie. Prezumtia generala privind neinterventia este pusa puternic la incercare, scrie European Voice, intr-un editorial dedicat situatiei din Romania si relatiei tarii noastre cu UE.
UE este un sistem de cooperare intre statele membre bazat pe reguli. Se bazeaza pe supozitia ca statele membre subscriu la anumite valori comune. Daca un stat membru abdica de la aceste valori comune, atunci intregul sistem bazat pe reguli este pus in discutie.
Austria, un exemplu nefericit
Totusi, UE are inca cicatrici emotionale dintr-o confruntare cu Austria in 2000, reaminteste publicatia mentionata. Dupa cresterea sprijinului electoral pentru Partidul Libertatii (de extrema dreapta), condus... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 11:03
Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,76% la deschiderea sedintei de miercuri, influentata in principal de instabilitatea politica din Romania, dar si de corectiile usoare inregistrate de bursele externe.
Scaderea pietei vine dupa cinci sedinte consecutive in care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.
Piata nu a reactionat marti la disputele din Parlament intre PDL si USL privind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, insa reactiile s-au vazut miercuri dimineata, cand cotatiile au deschis in scadere.
"Politicul isi pune amprenta (asupra evolutiei pietei -n.r.), insa influenteaza si scaderile usoare de pe bursele europene caer urmeaza dupa cresterile sustinute", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.
Dupa primele 37 de minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,77% sub inchiderea de marti.
In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,97% sub sedinta precedenta.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 2,04%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a coborat cu 1,44%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:55
Romania, pe langa criza economica, trebuie sa "reziste" unei instabilitati politice. Dupa dispute pe tema reprezentarii la Bruxelles, acuzatii de plagiat care au ajuns si in presa internationala, o noua confruntare politica atrage atentia asupra Romaniei: USL cere revocarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Cine mai reactioneaza?
_________________________________________________________________________________
UPDATE - 20:42 - Basescu: Cer incetarea actiunilor impotriva institutiilor statului roman
_________________________________________________________________________________
Presedintele Traian Basescu a facut o scurta declaratie de presa, marti seara, la Palatul Cotroceni.
Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului:
- Cer majoritatii parlamentare sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman
- Actiunile Guvernului vor avea efecte economice extrem de grave pentru Romania si populatiei Romaniei
- Au pus statul roman si pe cei 22 de milioane de romani intr-o situatie extrem de dificila
- Suspendarea presedintelui este o etapa intermediara, conform planificarii lor va avea loc zilele urmatoare
- Prin actiunile Guvernului si ale majoritatii parlamentare se incalca grav regulamentelor Uniunii Europene
- Privind la evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu actiunile de astazi, cer lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea,... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 17:46
Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publica in Romania, problemele importante trecand in plan secundar, in contextul in care ultimul lucru de care au nevoie romanii este o noua perioada de instabilitate politica, scrie The Economist.
"O noua perioada de instabilitate politica este ultimul lucru de care romanii au nevoie acum. Romania a schimbat de doua ori guvernul anul acesta. Mii de persoane iesisera pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si a denunta nivelul de trai", explica blogul revistei The Economist.
"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc, fara retineri. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii lideri au anuntat intentia de a participa la summitul Consiliului European", noteaza revista financiara intr-un material intitulat "Victor Ponta, in razboi", reamintind ca, ulterior, premierul roman a continuat disputele, sugerand initierea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu.
Aderarea la Schengen sau accesul la fondurile structurale au trecut pe plan secundar
"Lupta dintre principalii lideri politici ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica; probleme importante ale Romaniei la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale si aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publica. Chiar si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 17:30
Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, a declarat miercuri ca instabilitatea politica, indiferent de cine este generata, de catre Putere sau de catre Opozitie, lezeaza semnificativ perspectivele relansarii cresterii economice, precizeaza NewsIn."Instabilitatea politica, indiferent de cine este generata, fie de catre Opozitie, fie de catre partidele aflate la guvernare, lezeaza semnificativ perspectivele relansarii cresterii economice.
Anul 2011, si nu numai, intreaga perioada actuala trebuie sa evite capcane majore si in aceeasi masura sa valorifice sansele majore pe care le-a deschis criza economica si financiara globala", a spus Vass.Potrivit acesteia, flexibilizarea pietei muncii este o provocare foarte importanta pentru Romania."Principala capcana pe care Romania trebuie sa o evite acum, am numit capcana venitului mediu, adica foarte multe tari reusesc sa treaca de la grupul tarilor cu venituri mici la grupul tarilor cu venituri medii, saltul la clasa de venituri superioara este in cele mai multe cazuri ratata din cauza faptului ca aceste tari cresc costurile si pierd competitivitatea.
Principala provocare careia Romania trebuie sa-i ofere un raspuns este flexibilizarea pietei muncii, si cine are senzatia ca Romania este o insula solitara in economia globala se inseala amarnic", a adaugat Vass. mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:24