Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.
Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.
"Grexit", sinonim cu febra aurului
Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".
In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.
Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.
Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.
O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.
Aurul nebunilor
Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.
"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
1Guvernul roman nu da semne ca ar dori sa inghete planurile de aderare la zona euro, ultimele luni fiind presarate de declaratii in acest sens. Cu toate acestea, in conditiile instabilitatii situatiei economice europene, vecinii de la sud, bulgarii, au anuntat inghetarea planurilor de aderare.
Romania isi mentine tinta aderarii la zona euro pentru 2015. Cei doi ani petrecuti in ERM II - mecanismul cursului de schimb valutar, numit si antecamera zonei euro - vor ajuta oficialii sa constate daca Romania are capacitatea de a face conversia efectiva la moneda europeana si daca ar putea sa reziste impactului unei astfel de schimbari.
Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista
Prin urmare, este sau nu o idee buna aderarea in zona euro in acest moment?
Argumente Pro
Conditiile de aderare
Fie ca vom adera sau nu la zona euro, indeplinirea conditiilor necesare nu poate dauna, ba din contra, ne va ajuta in viitor.
Astfel, trebuie mentinut un nivel al datoriei in PIB sub 60%, un deficit sub 3%, o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor de inflatie a celor mai performante trei state membre, un curs de schimb stabil si o rata a dobanzii nominale pe termen lung care sa nu fie mai mare cu 2% fata de rata celor mai performante trei state membre.
Aliniera monedelor
Odata ce Romania va folosi moneda europeana, va disparea rata de conversie, usurand viata de zi cu zi, cand numeroase facturi se platesc in moneda europeana.... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 08:31
Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.
"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.
Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.
Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.
Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est
Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.
In... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
Costurile pe termen lung ale mentinerii Greciei in zona euro ar putea fi mult mai ridicate decat pagubele imediate provocate de posibila revenire a statului la drahma, potrivit unei analize care face o paralela intre situatia actuala a Europei si consecintele reunificarii Italiei in secoul XIX.
Articolul, publicat de Financial Times, apartine lui Edward Chancellor, expert in istorie financiara, jurnalist si, din 2008, strateg la fondul de investitii GMO din Boston.
Materialul se bazeaza pe o analiza publicata la inceputul lunii mai de banca americana de investitii Morgan Stanley, care discuta patru posibile scenarii in care ar putea evolua criza datoriilor de stat din zona euro.
Cel mai optimist deznodamant al crizei ar fi convergenta politica si economica a statelor din zona euro, in urmatorii ani, insa in lumina evenimentelor recente scenariul pare implauzibil.
O alta varianta ar fi convergenta economica a statelor din zona euro fara o uniune politica, insa reformele necesare pentru atingerea acestui obiectiv reprezinta solutii pe termen lung, incompatibile cu instabilitatea politica antrenata de austeritatea severa din sudul zonei euro.
Pentru a redeveni competitiva din punct de vedere economic in raport cu Germania, Spania ar avea nevoie de scaderea costului muncii cu cel putin 20%, iar o devalorizare interna de o asemenea magnitudine este imposibil de realizat intr-o tara cu somaj de 25% si o datorie a sectorului privat nefinanciar care depaseste 200%... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 16:20
Uniunea Europeana elaboreaza planuri de urgenta pentru limitarea efectelor unei iesiri a Greciei din uniunea monetara, recunosc oficiali europeni citati de Wall Street Journal, desi, la nivel european, Comisia Europeana insista ca nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro.
Conform WSJ, expertii Comisiei Europene, ai BCE si ai institutiilor financiare nationale au primit ordine sa elaboreze planuri de urgenta pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro, in contextul crizei politice de la Atena si al noului scrutin legislativ programat in iunie.
Liderii europeni insista, la nivel oficial, ca Grecia va ramane in zona euro, dar comisarul european al Comertului, Karel De Gucht, a declansat un scandal vineri declarand ca Executivul UE si BCE elaboreaza "scenarii de urgenta pentru cazul in care Grecia nu ar putea fi salvata".
Masurile de siguranta financiara vor trebui consolidate pentru a li se oferi garantii pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal, iar tari ca Spania si Italia nu vor avea pur si simplu voie sa intre in incapacitate de plata in valul de panica ce s-ar declansa daca Grecia ar iesi din zona euro.
Pe fondul semnele de intrebare din ce in ce mai mari, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a recunoscut ca Berlinul este pregatit pentru orice eventualitate: "Cetatenii se asteapta ca noi sa fim pregatiti pentru orice situatie".
In acelasi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei,... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:06
Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro este din ce in ce mai dezbatuta de oficialii Uniunii Europene, care deja au inceput sa cantareasca pragmatic consecintele unui astfel de pas, in timp ce autoritatile de la Atena inca se chinuie sa formeze un guvern.
"Pe aceasta tema se discuta de un an de zile sau mai mult. Cred insa ca acum chestiunea e mai complicata in sensul ca se amesteca factorii economici - despre care deja stim, pentru ca Grecia nu ne mai poate surprinde cu nimic in materie de probleme economice - cu zona politica. Cred ca toata Europa a avut frisoane cand a vazut rezultatele alegerilor, in sensul ca acea forta de extrema stanga a obtinut un procentaj foarte mare in alegeri", declara analistul economic Constantin Rudnitchi pentru Business24.
In ceea ce priveste sansele ca Grecia sa paraseasca zona euro, analistul este inca optimist si crede ca sunt 80% sanse ca statul elen sa pastreze moneda euro, si 20% sanse sa iasa. "In urma cu trei luni insa, mergeam pe 99% ca Grecia va ramane", continua analistul.
Situatia Greciei ingrijoreaza
"Politica din Grecia ingrijoreaza, iar iesirea din zona euro nu ar ajuta la nimic pentru ca ingrijorarea e legata de zona politica, nu de cea economica, cu care pietele si europenii se obisnuisera", considera analistul economic Constantin Rudnitchi.
Si autoritatile romane se arata ingrijorate de situatia din Grecia. Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca va discuta cu presedintele Basescu si cu guvernatorul... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 18:03
Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos a cerut joi seara conservatorilor, condusi de Antonis Samaras, sa sustina realizarea de economii bugetare suplimentare, in caz contrar Grecia riscand sa fie nevoita sa paraseasca zona euro, transmite AFP.
Ministrii de Finante din zona euro au decis joi seara la Bruxelles sa amane pentru miercuri acordarea unui nou imprumut pentru Grecia, conditionand acordarea acestuia de realizarea de noi economii bugetare in valoare de 325 de milioane de euro, de aprobarea planului de austeritate in Parlament si de existenta unor garantii politice pentru aplicarea acestui plan din partea partidelor care compun coalitia guvernamentala de la Atena.
Minstrul grec de Finante a afirmat in fata presei, dupa reuniunea Eurogrupului, ca aprobarea noului plan de asistenta financiara pentru Grecia a fost amanata pentru ca "numeroase state au gasit lacune" in planul de austeritate care le-a fost prezentat si pentru ca Samaras "inca nu a semnat" integralitatea masurilor. In prezent, avand in vedere ultimatumul zonei euro, "trebuie ca partidul conservator sa decida daca vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si sa o spuna in mod clar. Daca nu vor, la fel trebuie sa o spuna".
Liderul Partidului Conservator, Antonis Samaras, a afirmat in cursul aceleiasi zile ca "a evitat ce putea fi mai rau" prin blocarea unei serii de masuri de austeritate solicitate de FMI si UE, care i-ar fi afectat tocmai pe cei cu venituri reduse. In plus, Samaras a reiterat... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 10:04
Ministrii Finantelor din zona euro vor incerca sa puna la punct pana la sfarsitul lunii noiembrie, cu o luna mai devreme decat era asteptat, planul de consolidare a fondului EFSF de sprijinire a statelor cu probleme financiar-fiscale, din cauza temerilor privind situatia din Italia.
Surse oficiale din zona euro au declarat luni pentru Reuters ca membrii Eurogroup considera ca detaliile tehnice ale masurilor convenite la summit-urile UE de la finele lunii octombrie trebuie finalizate cat mai urgent, deoarece tensiunile din piete s-au accentuat din cauza instabilitatii politice din Grecia si presiunilor resimtite de Italia.
Liderii europeni au decis la finele lunii octombrie sa creasca resursele Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cunoscuta ca EFSF, la circa 1.000 miliarde euro, pentru a convinge pietele ca mecanismul UE poate preveni intrarea Italiei si Spaniei in criza datoriilor de stat.
Sefii de stat si de guvern reuniti la Bruxelles nu au elaborat insa si detaliile tehnice ale planului, care trebuie puse la punct de ministrii Finantelor din zona euro.
"Initial, se dorea pregatirea detaliilor pana la sfarsitul anului. Insa exista o senzatie clara ca trebuie sa acceleram finalizarea detaliilor tehnice, deoarece tensiunile din piete au crescut dupa ultimul episod din Grecia si nu stim ce s-ar mai putea intampla. Tinand cont de presiunile asupra unor tari precum Italia, care reprezinta o provocare enorma, credem ca trebuie sa avem la dispozitie un... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 10:21