Impactul instabilitatii politice ar putea fi de 2 miliarde de euro pana la finalul anului, acesta fiind generat de cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, precum si de cresterea costurilor pentru produsele importate, potrivit lui Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri (primul care a demisionat dupa ordonanta 13).
"Calculul pe care noi l-am facut avand in vedere cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, cresterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total pana la sfarsitul anului de aproximativ 2 miliarde de euro.
Va fac numai o radiografie numai a ceea ce inseamna diferenta de curs valutar si implicatiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt in jur de 20,8 miliarde de euro, atat au fost pe primul trimestru, iar daca ne uitam la o diferenta a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59, avem 20 de milioane de euro strict", a spus Florin Jianu, in cadrul unui conferinte de presa.
Acesta a subliniat ca la aceasta suma nu au fost luate in calcul fondurile europene, iar in programul de guvernare era prevazut ca pana la finalul anului sa fie atrase 4,6 miliarde de euro.
"Ganditi-va ca mai mult de 80% dintre ele nu vor fi realizate. Trebuie sa facem diferenta, nu avem exact datele cat sunt plati directe pe agricultura, pentru ca ele o sa intre in acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se... mai mult
Luni, 26 Iunie 2017, ora 15:41
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Din cauza tensiunilor politice, economia Romaniei a avut mult de suferit, cursul inregistrand maxim dupa maxim, iar perspectivele de crestere au fost reduse substantial.
Instabilitatea politica s-a resimtit puternic in economie, astfel ca investitorii au inceput sa ocoleasca tara noastra.
In primele cinci luni ale anului, investitiile straine directe au scazut cu 384 milioane de euro, fata de aceeasi perioada din 2011, guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu, estimand ca in urmatoarea perioada nu mai putem spera la mari investitii de capital.
"Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca in continuare noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu", a declarat acesta, saptamana trecuta.
In consecinta, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a oscilat, in perioada 27 mai-27 iulie, intre valorile 6,6% si 7%, un nivel ingrijorator, la care unele state, precum Grecia sau Portugalia, au cerut finantare externa.
Citeste mai multe despre Cum arata economia Romaniei, in ziua referendumului pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 13:55