Dupa o vara marcata de numeroase incertitudini politice la nivel mondial, cu impact direct asupra mediului de afaceri, 2020 se anunta un an al declinului economic.
Criza monetara din Argentina, demonstratiile majore din Hong Kong si Rusia, Brexit-ul, atacul asupra instalatiilor petroliere din Arabia Saudita - acestea sunt doar cateva dintre numeroasele evenimente care au marcat al treilea trimestru din 2019.
Incertitudinea politica aflata in crestere, combinata cu un declin in volumul comertului mondial, volatilitatea ridicata a preturilor petrolului si scaderea vanzarilor de automobile in Europa si China au continuat sa afecteze moralul corporativ.
Se va extinde pesimismul companiilor de productie catre restul economiei?
Pe langa companiile asiatice si europene, companiile americane sunt la randul lor ingrijorate in mod deschis in legatura cu retorica protectionista a presedintelui Trump.
Cu toate ca razboiul comercial chinezo-american pare sa se indrepte catre un acord comercial intre cele doua mari puteri globale, actiunile presedintelui SUA in contextul campaniei pentru realegere si procedurii de punere sub acuzare raman dificil de prevazut.
In plus, exista schimbari structurale in desfasurare in sectorul automotive, inclusiv la nivelul standardelelor de emisii din Europa, dar si modificari in comportamentul consumatorilor din China cu impact asupra economiei.
In acest context, economiile europene evolueaza in prezent la doua viteze: unele sunt in... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 10:55
Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.
Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.
Bule multiple
"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.
Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.
O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.
Europa, taramul incertitudinilor
In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.
Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
1Perioada care urmeaza este descrisa in culori sumbre de expertii chestionati de Forumul Economic Mondial. Acestia avertizeaza ca lumea se va confrunta cu riscuri serioase, care variaza de la criza refugiatilor la dezastre naturale legate de schimbarile climatice.
Instabilitatea politica se afla la cel mai inalt nivel de la Razboiul Rece, iar numarul oamenilor obligati sa isi paraseasca locuintele este cel mai ridicat din istorie. Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai vizibile, iar terorismul este in plina expansiune.
Acestea sunt concluziile raportului privind riscurile al Forumului Economic Mondial, publicat inainte de intalnirea care va avea loc saptamana viitoare, la Davos, Elvetia, noteaza CNN.
"Riscurile sunt mai reale, mai iminente, mai tangibile. Suntem aproape de un punct critic", a spus Espen Eide, seful pentru geopolitica din cadrul Forumului Economic Mondial.
In cadrul raportului au fost chestionati aproape 750 de experti si factori de decizie,... citeste mai departe despre "O imagine intunecata pentru urmatoarea perioada: Suntem aproape de un punct critic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 13:19
Reprezentantii Bancii Mondiale vad un adevarat pericol in interventiile Beijingului in ajutorarea sistemului financiar intern.
Un raport de 39 de pagini facut public astazi de institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor de instabilitate financiara aparute in urma deciziilor din China.
Pe de o parte expertii Bancii Mondiale lauda incetinirea survenita in cresterea economica a Chinei ca urmare a schimbarii catre un model economic mai eficient, dar sustin ca alte masuri luate de guvern se dovedesc extrem de periculoase, arata cotidanul The Star.
Interventie fara precedent
China a reusit sa isi reduca vulnerabilitatea la modelul cresterii economice bazate pe imprumuturi masive care a fost inregistrat in perioada ce a urmat crizei din 2008, au mentionat expertii Bancii Mondiale.
In acelasi timp, acestia spun ca, extinsa, interferenta guvernului chinez cu sectorul financiar poate submina toata eforturile facute pentru schimbarea economiei in bine.
"Nivelul interventiei de stat intalnita in China nu isi gaseste nicio paralela in pietele economice moderne", se arata in raport.
"Statul a interferat in mod extins si prin actiuni directe pentru a asigura resurse prin serviciile administrative, pentru a controla nivelul preturilor, al garantiilor si al liniilor de credit influentand institutiile financiare si organismele cu rol regulator", mai spun expertii Bancii Mondiale.
Din punctul lor de vedere, distorsiunea efectuata de catre... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:14
2Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15
Fondul Monetar International a aprobat modificarea reglementarilor privind monitorizarea economiilor mondiale, fiind acum obligatoriu pentru FMI sa estimeze daca politicile unei tari influenteaza negativ sistemul monetar international.
Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
"In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"In actualul mediu economic dificil si puternic interconectat global, este decisiv sa avem o supraveghere efectiva pentru a ne da posibilitatea sa detectam rapid riscurile si sa oferim la timp politici adecvate", a subliniat seful FMI.
Noile reglementari vor fi incluse in Articolul IV privind consultarile anuale intre FMI si cele 188 de state membre. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:18
Directorul Executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn a declarat marti, la Singapore, ca economia mondiala este amenintata de probleme grave care ar putea cauza un protectionism economic si chiar razboaie interne in unele tari, informeaza Mediafax.Cresterea preturilor la alimente si carburanti are deja efecte severe in unele tari si se numara printre factorii din spatele protestelor masive impotriva puterii politice din Egipt si Tunisia.
"Pe masura ce tensiunile dintre tari cresc, am putea vedea protectionism comercial si financiar.
Iar pe masura ce tensiunile din interiorul tarilor devin tot mai incordate, ne-am putea confrunta cu instabilitate sociala si politica, chiar cu razboaie interne", avertizeaza seful FMI.
El a identificat doua "dezechilibre periculoase" care ar putea conduce la urmatoarea criza globala.
Primul dintre acestea este relansarea economica neuniforma de la o tara la alta: economiile emergente cresc mult mai abrupt decat cele dezvoltate si s-ar putea supraincalzi.
Cel de-al doilea factor este reprezentat de tensiunile sociale din unele tari, cauzate de somajul ridicat si de diferentele tot mai mari de venituri intre caste.
In urmatorul deceniu, 400 milioane de tineri se vor alatura fortei globale de munca, creand o provocare grea pentru guverne, a adaugat Strauss-Kahn.
"Ne confruntam cu posibilitatea unei generatii pierdute de tineri, care ar putea fi condamnati sa sufere toata viata din cauza somajului si conditiilor sociale.
Crearea de locuri de munca... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 12:52