S-ar putea crede ca inspectia tehnica periodica (ITP-ul) este simpla, dar nu este asa. Cand vine vorba de fundatii din ITP, sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem cont
ITP este prescurtarea folosita pentru sintagma Inspectie Tehnica Periodica si este realizata la ansamblurile masinii, astfel incat aceasta sa poata fi clasificata ca fiind in regula pentru a circula sau nu.
Practic, o masina care se prezinta la ITP trebuie sa corespunda, conform Codului Rutier, din punct de vedere tehnic conducerii pe drumurile publice.
Nerespectarea acestei cerinte aduce cu sine amenzi destul de mari, cuprinse in general intre 800 si 2400 de lei si chiar retinerea certificatului de inmatriculare a masinii, de catre organele abilitate, in speta de catre Politia Rutiera.
Informatii furnizate de https://www.statieitpconstanta.ro/
Ce se verifica in cazul reviziei ITP?
Masinile aduse la revizia periodica ITP sunt verificate din punct de vedere functional la nivelul sasiului, caroseriei si chiar la nivelul anvelopelor.
De asemenea, starea motorului, a franelor, a aspectului exterior, a directiei sau a luminilor de semnalizare reprezinta considerente foarte importante luate in calcul in timpul reviziei periodice ITP.
Un aspect important in cadrul reviziei ITP face referire la evaluarea masinii din punct de vedere al emisiilor poluante, al noxelor eliberate in atmosfera, ca urmare a arderii combustibilului utilizat pentru functionare.
In cazul in care un autovehicul... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 13:17
Ministerul Transporturilor propune schimbarea regulilor referitoare la inspectia tehnica periodica a masinilor.
Astfel, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor, masinile vor putea trece de ITP cu cel mult defecte minore.
Daca vor fi gasite deficiente majore, acestea vor trebui reparate in maximum 30 de zile, informeaza Avocat.net, care precizeaza ca proiectul se afla in dezbatere publica si ca pentru a se aplica are nevoie de aprobarea Guvernului si a Parlamentului, apoi sa treaca de presedinte si sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit Proiectului de lege reprezinta deficiente minore cele care n-au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului si alte neconformitati minore. Printre acestea se numara:
-placile cu numarul de inmatriculare deteriorate;-pedala de franare cu imbracamintea uzata;-lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frana;-geamurile fisurate;-oglinzile deteriorate;-sistemul de dezaburire deteriorat;-sursa defecta de lumina;-suportul rotii de rezerva aflat intr-o stare necorespunzatoare;-scurgerile de ulei de transmisie;-dispozitivele antifurt defecte.
Deficiente majore sunt cele susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformitati mai importante. Aici se incadreaza:
-lipsa numarului de inmatriculare;-servofrana deteriorata;-neactionarea franei pe una sau mai... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 20:07
Comisia economica din Senat a adoptat, miercuri, un raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reinmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoasterea inclusiv a inspectiei tehnice auto.
Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), saluta decizia Senatului, declarand pentru Business24 ca este normal ca o masina care are deja Inspectia Tehnica Periodica (ITP) valabila, sa nu mai fie inca o data controlata si in Romania, pentru ca sunt aplicate aceleasi rigori ale controlului in toate statele membre UE.
O taxa in minus: ITP-ul
El sustine ca princialul avantaj pentru posesorii de autovehicule este reprezentat de faptul ca, in cazul in care masina are ITP valabil, scapi de o taxa de 150-200 de lei. In plus, noua legislatie de transmitere a datelor intre statele comunitare va descuraja falsificarea actelor masinii.
"Se intampla des ca in Romania, pe o singura serie de caroserie sa figureze doua masini", spune Muntean, care admite ca, de multe ori, o masina era data ca pierduta prin Bulgaria, "exportata" in Germania, iar mai apoi vanduta ca second-hand pe piata romaneasca.
"Eu cumpar o masina in leasing, plec cu ea in Bulgaria, acolo o dau furata, mai apoi o vand catre un dealer auto in Germania, dar cu acte false, dupa care romanul de buna-credinta vine si cumpara masina", conchide Cristian Muntean.
El mai spune ca, in momentul in care te... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 09:05