2021 va fi anul in care multe companii, in special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite sa gaseasca solutii pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut.
Pentru multe dintre ele, chiar si in conditiile revenirii economiei pe linia de plutire, misiunea va fi una cu adevarat imposibila, iar numarul insolventelor va atinge un nivel semnificativ.
Anul 2021 a inceput, din pacate, cu noi restrictii si probleme cauzate de pandemie. Sectoare intregi din economie sunt in continuare blocate din cauza scaderii vanzarilor si problemelor de aprovizionare (vezi cazul Dacia).
In 2020, pe fondul pandemiei, firmele au acumulat datorii, si-au rostogolit creantele. Multe dintre ele au incercat sa se reinventeze, insa criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comertul traditional, HORECA, industria de evenimente etc.
"Multe companii, aflate pe pierdere inainte de criza, au primit un ajutor nesperat. Au tinut afacerea in functiune pentru ca au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din pacate, in 2021, sprijinul statului se va diminua treptat si se va axa catre companiile care au potential, astfel ca din economie vor disparea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui sa isi restructureze afacerile", arata o analiza Sierra Quadrant.
Scaderea numarului dosarelor noi de insolventa, in 2020, cu 12,72% fata de anul precedent, de la 6.524 in 2019 la 5.694 in 2020, trebuie pusa, astfel,... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 10:55
Intr-o perioada de instabilitate financiara, cauzata de o criza sanitara ce poate fi urmata de o criza economica, multe dintre firmele romanesti au reusit sa gaseasca resursele si sa identifice acele actiuni necesare pentru a putea continua sa se dezvolte.
Cu siguranta insa ca aceasta perioada este o provocare pentru toata lumea, iar un plus de prudenta poate sa faca diferenta intre succes si esec. Managementul riscului este esential in aceasta perioada. In cadrul acestui proces, persoana responsabila trebuie sa inteleaga modul de functionare a afacerii si detaliile sale operationale, identificand eventuale probleme potentiale inainte ca acestea sa apara.
Monitorizarea periodica a partenerilor de afaceri este una dintre activitatile necesare in cadrul acestui proces. Succesul afacerii noastre depinde si de bonitatea partenerilor pe care ni-l alegem si de aceea este important sa stim din timp care este performanta financiara a acestora. Asa vom putea sa avem incredere intr-o colaborare de succes sau, dimpotriva, sa ne gandim la anumite masuri pe care le putem lua in legatura cu partenerii nostri de afaceri.
Cum sa intelegi daca partenerii tai de afaceri au probleme financiare?
Pentru a vedea daca partenerul tau de afaceri are o situatie financiara stabila, care nu iti va pune in pericol propriul business, poti analiza indicatorii sai financiari - asa cum sunt indicatorii de lichiditate, de profitabilitate sau de risc / datorii. Ai mai jos cateva informatii... mai mult
Joi, 04 Februarie 2021, ora 17:03
Criza economica determinata de pandemia COVID-19 este la inceput, dar afecteaza deja un numar important de organizatii din intreaga lume.
Masurile luate de guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, au vizat incetinirea raspandirii noului coronavirus, au avut consecinte imediate, in special asupra industriilor afectate direct. Astfel, afaceri din domenii precum turism, organizare de evenimente, transport sau restaurante/ catering au fost nevoite sa isi suspende activitatea - temporar sau definitiv.
Specialistii estimeaza insa un efect de domino: pe masura ce veniturile scad si neincrederea creste, consumul va fi cu siguranta afectat. Odata cu scaderea consumului, antreprenorii se vor confrunta cu diverse provocari, ce vor afecta cu siguranta cresterea business-ului lor.
Vorbim despre scaderi ale vanzarilor, restrangeri de activitate, intarzieri la plati ale facturilor si chiar suspendarea temporara a activitatii sau inchiderea unor firme.
Barometrul Coface Q1 2020 - Covid 19 estimeaza ca un numar mare de industrii din intreaga lume vor inregistra scaderi datorate actualei pandemii. Ne putem intreba cine va scapa de efectele acestei crize - mai degraba decat cine va fi afectat.
Economiile emergente vor avea mai mult de suferit, conform Barometrului, acestea confruntandu-se si cu scaderea preturilor la petrol sau iesirile de capital, care au crescut de patru ori fata de nivel din 2008.
Estimarea Coface este, in acest context, ca vom avea in... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:18
Masurile administrative adoptate in lupta cu virusul SARS-CoV-2 pentru reducerea extinderii acestuia au produs, in mod previzibil, consecinte financiare negative in mediul de afaceri, care s-a confruntat in contextul acestor masuri cu o lipsa de lichiditati.
In sprijinul mediului de afaceri si, in mod particular, al societatilor in care insolventa este iminenta sau se afla deja in procedura insolventei, au fost propuse prin Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (cunoscuta ca "Legea privind starea de alerta") o serie de remedii menite a raspunde intereselor acestora.
Atentia legiuitorului asupra domeniului insolventei este una fireasca si justificata, pe de o parte, de necesitatea protejarii acelor societati, care desi viabile, risca din cauza crizei lichiditatilor sa fie aduse de catre creditori in procedura insolventei, imprejurare care ar implica si pierderea de locuri de munca si vanzarea de active la preturi reduse, iar, pe de alta parte, de protejarea perspectivelor de redresare a societatilor aflate deja in procedura insolventei.
Interventiile legiuitorului vizeaza in esenta urmatoarele:
- Societatile aflate in stare de insolventa nu mai sunt tinute, in perioada starii de alerta, de obligatia de a a declara, in termen de 30 de zile din momentul aparitiei starii de insolventa, aceasta stare la tribunalul din circumscriptia in care isi au sediul.
Interventia legiuitorului in aceasta... mai mult
Sambata, 16 Mai 2020, ora 00:00
La inceput, epidemia COVID-19 din China a afectat un numar limitat de linii de business - dar de atunci s-a transformat intr-o pandemie globala. Repercusiunile sale au creat un dublu soc - oferta si cerere - care afecteaza un numar mare de industrii din intreaga lume.
Aceasta criza nu poate fi comparata cu alte crize din trecut intrucat toate au avut origini financiare (de exemplu, criza creditelor globale din 2008-2009, Marea Depresiune din 1929). Intrebarea nu mai este ce tari si sectoare de activitate vor fi afectate de acest soc, ci mai degraba cine va scapa.
Socul ar putea fi si mai violent in economiile emergente: pe langa gestionarea pandemiei, care va fi tot mai dificila, aceste economii se confrunta si cu scaderea pretului petrolului, precum si cu iesirile de capital care au crescut de patru ori fata de nivelurile lor din 2008.
In acest context, Coface prognozeaza ca in 2020 se va inregistra prima recesiune economica globala dupa 2009, cu o rata de crestere de -1,3% (dupa + 2,5% in 2019).
Coface estimeaza ca 68 de tari vor intra in recesiune (fata de numai 11 anul trecut), comertul mondial va scadea cu 4,3% in acest an (dupa o scadere de -0,4% in 2019) si se va inregistra o crestere de 25% a insolventelor (comparativ cu predictiile de +2% din luna ianuarie 2020).
Cea mai mare crestere a insolventelor din 2009 pana in prezent: +25% in 2020
Riscul de credit al companiilor va fi foarte ridicat chiar si intr-un scenariu optimist, in care activitatea... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 11:00
In doar doi ani de la deschiderea procedurii sub coordonarea CITR, producatorul de incaltaminte Clujana iese din insolventa consolidat si reintra insanatosit in circuitul economic.
Iesirea din insolventa a acestui brand cu o istorie de peste 100 de ani pune in lumina aspectele pozitive ale insolventei, in care salvarea valorii inseamna revitalizarea business-ului si aducerea lui in actualitate, printr-un mix intre traditie si modernitate.
Consecventa in misiunea sa de salvare, CITR, o companie Impetum Group, reconfirma solutiile sofisticate de reorganizare pentru care a devenit renumita in cei 20 de ani de experienta in piata.
"Rolul nostru de administrator judiciar a fost sa insuflam o noua viziune brandului Clujana si sa ne asiguram ca revitalizarea companiei se afla pe agenda tuturor stakeholderilor. Am avut mereu in minte alinierea obiectivelor strategice ale tuturor celor implicati, iar experienta vasta in gestionarea echilibrului dintre creditori si companie a facilitat succesul. Clujana va fi mereu unul dintre proiectele de suflet coordonate de CITR", a declarat Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR.
Masurile strategice propuse de CITR prin planul de reorganizare au avut obiectivul de a relansa Clujana nu doar la nivel local, ci si national, atat prin dezvoltarea retelei de distributie, cat si prin diversificarea liniei de produse.
Din 2019, produsele din piele confectionate de Clujana adreseaza nevoile unui segment de clienti neexplorat,... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 09:57
Sa faci afaceri in Romania este, in continuare, un adevarat "sport" extrem. Trebuie sa iti alegi cu mare atentie partenerii, sa gandesti business-ul pornind de la realitati si nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin.
Statisticile KeysFin arata ca nu exista zona in care flagelul insolventei sa nu loveasca, insa exista tendinte la nivel regional pe care este bine sa le iei in calcul.
Potrivit ultimelor date oficiale privind insolventele, numarul cazurilor noi de firme intrate in aceastaprocedura a scazut semnificativ in acest an, dovada ca economia da semne de viata.
Numarul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3833, fata de 8889 in intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 in 2013.
Cele mai multe cazuri de insolventa au fost semnalate in judetele din Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est si Vest (8%).
Zona Bucuresti-Ilfov, in anii trecuti liderul afacerilor riscante, se afla abia la 7%, fata de 21% in 2014 respectiv 18% in 2013.
Ce a determinat aceasta schimbare pe harta insolventelor din Romania? Potrivit analistilor de la KeysFin, avem de-a face cu o reasezare a afacerilor pe coordonate mult mai stabile.
"Cei sase ani de criza au adus schimbari semnificative in modul in care se face business in Romania. Mediul de afaceri s-a curatat in parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind inregistrate in Bucuresti-Ilfov), gratie si noului Cod al Insolventei, care... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 10:22
Considerata in trecut cosmarul oricari firme, insolventa pare sa fi ajuns, in zilele noastre, ultima moda printre administratorii care doresc sa scape usor de datorii.
Intrarea in insolventa poate fi tentanta in special in cazul microintreprinderilor si firmelor mici, avand in vedere nivelul mai redus al investitiei si impactul reputational negativ limitat.
Desigur, multe firme intra de nevoie in insolventa si foarte putine dintre ele reusesc sa isi reiea activitatea normala, afacerea sfarsind in faliment.
"Succesul depinde de valoarea debitelor si de capacitatea debitorului de a obtine finantare pentru acoperirea acestora. In actualul context, in care normele prudentiale bancare se inaspresc, sansele de revenire se reduc pentru afacerile de mici dimensiuni", a afirmat avocatul Cristian Dutescu.
Totusi, diferenta dintre firmele care rezista pe piata si cele care dispar o poate face in mare masura si modul in care este gestionata situatia dificila.
Citeste mai multe despre Salveaza-ti afacerea. Cum transformi insolventa in succes Sfatul specialistului pe Ziare.com. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 08:23
Managerii romani sunt sceptici in ceea ce priveste viitorul afacerilor lor si a mediului economic din Romania in anul 2012. Oamenii iau in calcul pentru anul viitor incapacitatea de a-si refinanta liniile de credit, restructurarea activitatii si chiar intrarea in insolventa.
Scepticismul afecteaza si sperantele ca principalele probleme cu care s-au confruntat in 2011, precum infrastructura, birocratia sau fiscalitatea, se vor rezolva in 2012.
Mai mult, antreprenorii de intreprinderi mici si mijlocii considera ca sfarsitul anului 2011 va fi marcat de un bilant mult mai slab decat 2010, potrivit sondajului realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), in perioada 21 noiembrie-5 decembrie 2011.
Tehnologia, personalul, serviciile si publicitatea sunt principalele tinte pentru investitii in 2012 pentru majoritatea managerilor din Romania, ceea ce arata ca patronii de IMM-uri sunt constienti ca, fara investitiile in companiile pe care le conduc, sansele de a realiza profit in 2012 sunt minime.
Studiul a aratat ca jumatate dintre antrepenori anticipeaza o scadere a economiei in 2012 si ca 38% considera ca economia va stagna in urmatoarea perioada.
Daca managerii sunt pesimisti in perspectivele economice pe care le vad, situatia propriilor afaceri primeste o previziune si mai trista din partea managerilor, pentru 2012.
Astfel, majoritatea managerilor iau in calcul incapacitatea de a-si refinanta liniie de credit, iar un procent de 31% ia in... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 18:18