Oltchim (OLT), companie aflata in insolventa, si-a redus cu 46% pierderea anul trecut, de la 946 milioane lei in 2013 la 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), in contextul utilizarii a 24,3% din capacitatea de productie, fata de 20,6% in urma cu un an.
Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei in 2013, iar cheltuielile au scazut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei, potrivit Mediafax.
Mai mult, cheltuielile cu personalul au scazut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizarii a 918 de angajati in iunie 2013.
Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 26%, de la 497,9 milioane de lei in 2013 la 627,5 milioane de lei (141,2 milioane de euro) anul trecut, se arata intr-un raport al Oltchim.
Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, in timp ce vanzarile pe piata interna s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei.
Astfel, Oltchim a vandut anul trecut pe piata internationala 71% din productie, fata de 62% in anul precedent.
Datoriile au crescut usor fata de sfarsitul anului 2013, de la 3,66 miliarde de lei, la 3,73 miliarde de lei, din care 38,3 milioane de lei reprezinta salarii compensatorii nete aferente personalului disponibilizat.
Autoritatile au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa privatizeze compania, dar demersurile au esuat, cel mai recent anul trecut, din lipsa de oferte.
Combinatul chimic este... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 11:24
Turcii de la Yildirim Holding Inc, al doilea mare producator de crom din lume dupa Eurasian Natural Resources Corporation, iau in calcul extinderea in Romania. Ei s-au aratat interesati de combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si ar putea face investitii la Cupru Min Abrud.
Informatia a fost prezentata chiar de reprezentantii ministerului Economiei, care au mentionat, intr-un comunicat, ca turicii Yildirim Holding Inc. sunt interesati, in general, de industria miniera din Romania si in special pe componenta minereuri.
Contactat de Business24 fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca nu stie nimic despre intentia turcilor de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, si a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului.
Grupul turc, activ in mai multe domenii, a inceput o politica de extindere si a facut, in ultimii doi ani, sase oferte in valoare totala de un miliard de dolari, pentru achizitia a sase companii implicate in energie si minerit.
De asemenea, pe 1 august anul acesta, turcii au cumparat si Mechel Crome, divizia de crom a companiei ruse Mechel, pe care au platit 425 milioane de dolari. Acum, turcii se gandesc sa intre si pe piata din Romania, prin preluarea Oltchim.
Azerii si turcii, interesati de Oltchim
Yildirim Holding este cea de-a treia societate din strainatate care si-a manifestat interesul pentru combinatul din Ramnicu Valcea, dupa ce in luna iunie, reprezentantii companiei petroliere SOCAR din Azeibaijan si... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:43
Sindicalistii de la Oltchim cer premierului Victor Ponta sa desemneze o comisie de analiza si decizie la nivelul combinatului, sustinand ca administratorii judiciari "au deosebita placere sa duca Oltchim la faliment prin concedieri colective, somaj tehnic si nefunctionarea instalatiilor".
Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, salariatii si membrii de sindicat cer autoritatilor locale din judetele Valcea si Arges sa se implice pentru a se evita falimentarea combinatului si solicita intocmirea de urgenta a planului de reorganizare pentru relansarea societatii, transmite corespondentul Mediafax.
"Cerem o decizie politica pentru stabilirea strategiei de functionare si privatizare a Oltchim si capitalizarea lui prin conversia creantelor in actiuni. (...) Dezaprobam masurile unilaterale ale administratorilor judiciari Gheorghe Piperea si Niculae Balan de a trimite in somaj tehnic 600 de salariati in perioada 29 iulie - 8 septembrie, dupa ce in 25 mai au fost dati afara 969 de angajati si nu au venit nici pana acum cu un plan de redresare.
Si cerem din nou inlocuirea acestora, deoarece din 31 ianuarie ei au dovedit ca nu au solutii de redresare a Oltchim, dar au deosebita placere sa duca Oltchim la faliment prin concedieri colective, somaj tehnic si nefunctionarea instalatiilor. Cerem premierului Victor Ponta sa desemneze o comisie de analiza si decizie la nivelul combinatului", a declarat Mihai Diculoiu.
El a mai spus ca angajatii vor ca... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 14:59
Activitatea Oltchim va fi redusa temporar, incepand de luni 29 iulie, timp de doua luni, "din motive economice si tehnologice", iar 715 angajati ai societatii vor fi trimisi in somaj cu indemnizatie compensatorie de 80% din salariul de baza, a anuntat, vineri, intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), administratorul special al societatii.
Potrivit anuntului, reducerea temporara a activitatii societatii in perioada 29 iulie - 8 septembrie 2013 este cauzata de lipsa de materii prime, de capitalul de lucru si de functionarea la capacitate redusa a unor instalatii.
De asemenea, in aceasta perioada vor fi suspendate contractele individuale de munca pentru aproximativ 715 angajati din cadrul Oltchim, activul din Ramnicu Valcea. In compensatie, acestia vor beneficia de o indemnizatie de 80% din salariul de baza avut la data de 28 iulie 2013.
Conform comunicatului citat, in intervalul mentionat, va fi redus programul de lucru de la cinci la patru zile pe saptamana pentru angajatii apartinand Directiei Petrochimice a Oltchim.
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea se afla in procedura de insolventa din ianuarie 2013 si era propus pentru a fi privatizat pana in luna iunie a acestui an. In prezent, combinatul functioneaza la 27% capacitate.
Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern in data de 23 ianuarie 2013. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 10:54
Combinatul Oltchim (OLT), companie aflata in insolventa, a incheiat primul trimestru cu pierderi de 85,92 milioane lei (19,6 milioane euro), in crestere cu 3,7%, iar vanzarile au coborat de trei ori, la 82,77 milioane lei (18,8 milioane euro).
In primele trei luni ale anului trecut, combinatul chimic a consemnat pierderi de 82,81 milioane lei si vanzari de 254,48 milioane lei.
Veniturile totale au scazut de 2,8 ori in primul trimestru din acest an, la 91,65 milioane lei, iar cheltuielile au fost de 1,9 ori mai reduse, de 177,57 milioane lei.
La finele lunii martie, Oltchim avea datorii totale de 3,51 miliarde lei, in crestere cu 26,2% fata de finalul anului trecut. Printre creditori Oltchim se numara BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM si CFR Marfa.
Oltchim a intrat in insolventa la finele lunii ianuarie, dupa ce o incercare de privatizare a esuat anul trecut pentru ca Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de actiuni detinut de stat.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat saptamana trecuta, ca a primit zece scrisori de intentie pentru combinatul din Ramnicu Valcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan.
Autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.
Statul detine prin Ministerul Economiei 54,8% din actiunile combinatului, iar firma PCC SE, inregistrata... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 10:50
Statul ramane, incet dar sigur, fara companii in administrare, in conditiile in care pierderile din ce in ce mai mari inregistrate de acestea i-au determinat pe guvernanti sa caute solutii de redresare.
In afara de privatizare sau introducerea unui management privat, un loc de cinste a inceput sa il ocupe si insolventa.
Insolventa Hidroelectrica a fost, de departe, cel mai rasunator esec al anului trecut, in ceea ce priveste situatia companiilor de stat. Dupa anuntul Hidroelectrica, a urmat insolventa Oltchim, care s-a transformat intr-un scandal mediatic, dupa implicarea mogulului media Dan Diaconescu.
Desi in atentia opiniei publice au ajuns insolventele Hidroelectrica si Oltchim, datorita mediatizarii celor doua situatii, lista companiilor de stat care au intrat in insolventa sau care au fost amenintate de ea este mai lunga.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa, in luna iunie 2012. Compania avea datorii de 4,1 miliarde de lei la sfarsitul anului precedent, potrivit informatiilor din bilantul companiei, facut public de catre Fondul Proprietatea, actionar cu 20%.
Intrarea in insolventa a Hidroelectrica a fost interpretata ca o strategie pentru "decapusarea" companiei, afectata de contractele "cu baietii destepti". Chiar fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, spunea ca exista metode de incetare a contractelor bilaterale.... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:05
Bursa de la Bucuresti a deschis in stagnare, iar actiunile Oltchim au coborat din nou cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, ca urmare a numeroaselor ordine de vanzare plasate de investitori dupa ce compania a anuntat ca va solicita insolventa.
Actiunile combinatului chimic au coborat inca de joi cu 15%, cand au revenit la tranzactionare in ultimele 25 de minute ale sedintei dupa ce Oltchim a transmis un comunicat catre Bursa in care a anuntat ca va cere insolventa.
In primele 15 minute de tranzactionare de vineri, au fost realizate doar 9 operatiuni cu titlurile Oltchim, in valoare cumulata de 8.300 de lei. La ora 10:15, orice ordin de cumparare plasat era executat imediat, iar volumul de actiuni pentru care erau ordine de vanzare era de 693.500 de actiuni.
Actiunile Oltchim au fost oprite de la tranzactionare inca dinainte de deschiderea sedintei bursiere de miercuri, avand in vedere ca intr-o sedinta de Guvern urma sa fie stabilita soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat inca de marti seara pentru MEDIAFAX ca este probabil ca Oltchim sa intre in insolventa, cu disponibilizari de personal, iar o decizie finala urmand sa fie luata de Guvern.
Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea.
Combinatul chimic a transmis joi dupa-amiaza catre Bursa de Valori un... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 10:45
Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin partener coordonator Niculaie Balan.
Presedintele Consiliului de Administratie al societatii Oltchim a fost numit consilierul in cadrul Ministerului Economiei, Nicolae Turdean, in urma unei hotarari a Consiliului de Administratie al societatii valcene de joi, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Administratorii provizorii ai societatii Oltchim sunt expertul in cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie Mihai Obacescu si consilierul Nicolae Turdean.
Societatea Oltchim a demarat procedurile pentru intrarea in insolventa, in urma deciziei luate in acest sens in sedinta Executivului de miercuri. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 17:45
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca in sedinta de guvern de miercuri va fi discutata si intrarea in insolventa a Oltchim, masura necesara pentru reorganizarea combinatului.
"Pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, ministrul Vosganian (ministrul Economiei, n.r.) va veni cu un memorandum in care va propune masurile ce se impun la Oltchim. Sunt sanse ca Oltchim sa ramana in picioare. Compania se poate reorganiza doar prin insolventa si exista un plan in acest sens", a spus Chitoiu.
Acesta a precizat ca este necesar ca Oltchim sa fie privatizat integral, scrie Newsin.
Totodata, Chitoiu a anuntat ca vor exista si reduceri de personal.
Licitatia organizata anul trecut pentru pachetul de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, dupa ce Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca.
Combinatul Oltchim, care functioneaza la o capacitate de doar 10% si care are un numar de peste 3.300 de angajati, are nevoie de investitii pe termen scurt de 91 de milioane de euro si de investitii pe termen scurt de peste 150 de milioane de euro.
In aceste conditii, dar si in contextul in care societatea are datorii totale de peste 700 de milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro au fost generate doar in 2012, insolventa pare a fi singura solutie care mai poate salva compania. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 10:59