Aflata in insolventa, Hidroelectrica a inchis o linie de credit acordata de Banca Transilvania, in valoare de 120 de milioane de lei, a carei scadenta era pe 11 aprilie 2014.
Compania intentioneaza sa mai plateasca integral pana la finele anului alte trei imprumuturi totalizand 167 milioane euro (745 de milioane de lei).
"La data de 14.10.2011 Hidroelectrica a contractat de la Banca Transilvania o facilitate de finantare pe termen scurt in valoare de 120 milioane lei. Perioada de valabilitate a acestei linii a fost prelungita succesiv in anii 2012 -2013 din cauza lipsei fondurilor necesare pentru rambursarea soldului creditor. Imbunatatirea graduala a lichiditatii companiei pe parcursul ultimelor 15 luni a permis rambursarea soldului creditor in valoare de 120 milioane de lei si inchiderea liniei de credit acordata de Banca Transilvania, scadent la 11.04.2014", se arata intr-un comunicat al producatorului de energie, potrivit Mediafax.
Hidroelectrica a mai inchis alte doua contract de finantare in cursul lunii martie 2014, unul in valoare de 110 milioane euro, incheiat cu BERD, si o linie de credit in valoare de 80 milioane lei, acordata de Alpha Bank.
"Hidroelectrica continua sa isi onoreze la termen toate obligatiile fata de creditorii bancari si urmeaza sa inchida pana la sfarsitul anului 2014 inca trei contracte de credit, cu o valoare totala de 167 milioane euro. In perioada 01.04.2014-31.12.2014, datoria financiara a companiei urmeaza sa se diminueze cu... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 13:08
Daca instanta aproba planul de reorganizare, Remus Borza, avocatul care gestioneaza insolventa companiei de stat Hidroelectrica, va incasa un bonus de 2,2 milioane de euro in urma depunerii in cursul acestei zile a planului de reorganizare de catre Euro Insol.
"Azi (11 iunie - n.r.) am depus la tribunal planul de reorganizare, iar pentru 18 iunie am convocat adunarea generala a creditorilor. Daca judecatorul aproba planul, in 26 iunie compania iese din insolventa", a declarat Borza.
In data de 15 iunie 2012, Hidroelectrica si-a solicitat insolventa, ulterior denuntand mai multe contracte directe de vanzare a energiei.
Princioalul motiv al insolventei Hidroelectrica din iunie 2012 a fost vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu "baietii destepti".
Daca la sfarsitul lunii iunie Hidroelectrica va iesi din insolventa, Borza ar urma sa incaseze un bonus de 2,2 milioane de euro.
"Banii astia ar insemna 0,27% din toti banii pe care i-am adus eu in companie", a mai spus Borza.
Hidroelectrica a inregistrat in primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, a mentionat Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, afirma la sfarsitul lunii mai ca Hidroelectrica va iesi din insolventa la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui sa prioritizeze investitiile incepute.
Nita a aratat ca Hidroelectrica va... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 17:12
Spulbera un mit. Cel al unei companii de stat prospere si bine capitalizate. O companie de marimea Hidroelectrica depinde de seceta, de evolutia cursului de schimb leu-euro si, evident, de calitatea managementului, pentru ca impotriva fluctuatiei cursului de schimb un management corect se poate apara prin metode financiare clasice (hedging).
Problema secetei este de o alta natura: compania si-a asumat sa livreze o cantitate de energie electrica sistemului energetic national. Din cauza secetei, compania a fost nevoita sa cumpere energie de la termocentrale, fapt care, evident, a adus pierderi.
Am vazut, cu ocazia intrarii in insolventa a Hidroelectrica, o scadere dramatica a profitului acesteia de la un an la altul si, de asemenea, datorii neachitate catre stat si Fondul Proprietatea. Asadar, mitul unei companii solide, performante, capitalizata s-a spulberat. De asemenea, s-a confirmat ca managementul companiilor de stat este extrem de discutabil.
Insolventa Hidroelectrica impune un management privat.
Prin insolventa, in mod practic, are loc o schimbare a managementului prin numirea unui administrator judiciar. Problema apare atunci cand vine vorba de persoana aleasa chiar de actionarii Hidroelectrica, adica de reprezentatii statului.
Remus Borza, administratorul propus de companie si acceptat de instanta este controversat. I se reproseaza lipsa de experienta in managementul companiilor energetice, apropierea de premierul Victor Ponta si consecventa cu... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 08:01
Intrarea Hidroelectrica in insolventa afecteaza situatia financiara a Guvernului si implicit profilul de credit al Romaniei, deoarece creste probabilitatea platii datoriilor companiei de la bugetul de stat si intarzie privatizarea, potrivit unei analize Moody's.
Totodata, insolventa stabileste un precedent care genereaza incertitudine in randul creditorilor celorlalte companii de stat din Romania, noteaza agentia de rating, care a retrogradat la mijlocul saptamanii trecute cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, la "B2", cu perspectiva negativa.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cu perspectiva stabila, ultima treapta in categoria "investment grade" a emitentilor cu recomandare pentru investitii pe termen lung.
"Mai mult, motivatia oficiala a companiei pentru declararea insolventei este reorganizarea, si nu falimentul, ceea ce sugereaza ca eventuale masuri mai putin extreme de reorganizare ori nu au fost luate in calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indica deficiente institutionale in cadrul companiei, in mediul in care opereaza, sau ambele variante", se spune in raportul Moody's.
Tribunalul Bucuresti a admis, la 20 iunie, deschiderea procedurii de insolventa in cazul Hidroelectrica, solicitata pe 15 iunie.
Guvernul s-a angajat, fata de FMI si Comisia Europeana, sa renegocieze contractele bilaterale de vanzare de energie incheiate de Hidroelectrica la preturi sub cele din piata.
In plus, situatia financiara a companiei s-a deteriorat din... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 16:04
Intrarea in insolventa a Hidroelectrica este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, apreciaza presedintele Bancpost, Mihai Bogza, care spune ca nu se raspune "la un smen cu un smen".
"Sunt mult mai ingrijorat cand vad ca o societate cu capital de stat intra in insolventa decat de rezultaul alegerilor din Grecia. Ma refer la Hidroelectrica (...) Iar acum, in cazul Hirdroelectrica, ma gandesc ca o linie de rationament pentru analistii externi este ca daca o societate cu capital de stat si una din cele mai mari intra in insolventa, maine, poimaine vedem falimentul unei municipalitati, si in cele din urma, de ce nu, un default pe titluri de stat", a spus Bogza.
Bogza, fost viceguvernator al BNR, a aratat ca atunci cand a fost restructurat sectorul bancar "s-au ferit ca de foc" sa declare bancile de stat in faliment (Bancorex si Banca Agricola), pentru ca o astfel de masura da un semnal foarte prost, si s-a tinut cont in primul rand de riscul reputational al tarii.
"O miscare pe care n-am inteles-o (Hidroelecrtica - n.r.). Prima mea reactie a fost de neincredere. Am crezut ca e o scapare pe fluxul de stiri (...) Argumentul ca a fost o solutie pentru a scapa de contractele cu . Eu respect logica economica, dar nu trebuie sa raspunzi la un smen cu un smen. Cel putin nu din partea statului roman", a afirmat Bogza.
El a concluzionat ca in momentul in care o entitate de stat, si inca una... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 15:10
Hidroelectrica, una dintre cele mai valoroase companii de stat si-a cerut insolventa din cauza lipsei de lichiditati pentru a-si plati datoriile.
Desi anuntul a atras speculatii privind renegocierea la "limita" a contractelor cu "baietii destepti", procedura de insolventa a Hidroelectrica ar putea determina amanarea listarii companiei, prevazuta si in acordul Romaniei cu FMI.
Insolventa Hidroelectrica are ca scop reorganizarea companiei, care nu poate fi considerata o firma profitabila. Potrivit lui Remus Vulpescu, presedintele Consiliului de administratie al Hidroelectrica, compania are active de un miliard de euro, o cifra de afaceri 800 de milioane de euro si profit de 1 milion de euro.
Vulpescu a declarat ca in prezent compania nu are lichiditati si nici bani pentru a plati apa pe care o foloseste pentru producerea energiei.
Compania, avand actionar majoritar Ministerul Economiei, urma sa fie listata pe Bursa in aceasta toamna, alaturi de Nuclearelectrica.
Vulpescu a declarat marti, intr-un interviu, ca procedura de insolventa din cadrul companiei Hidroelectrica ar putea dura intre 16-18 luni. In acest timp sunt suspendate planurile de listare ale companiei.
Voicu: Nu cred ca promisiunea fata de FMI mai poate fi respectata
Listarea pe Bursa a Hidroelectrica, prevazuta si in acordul incheiat de Romania cu FMI, ar trebui amanata pentru cel putin doi ani, a declarat pentru Business24 analistul Eugen Voicu, presedintele Cert Invest.
"Nu cred... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 17:46
Hidroelectrica a cerut insolventa din cauza lipsei de lichiditati. Compania nu urmareste falimentul, ci reorganizarea intregii structuri, a declarat, marti, Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) si presedintele Consiliului de Administratie al companiei.
Potrivit acestuia, procedura insolventei nu este legata de vreo strategie, ci este o masura legitima pe care Consiliul de Administratie a luat-o pentru a reorganiza compania.
Iata declaratiile facute de presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica:
- Procedura are ca unic scop identificarea problemelor cu care se confrunta societatea.Ne referim numai la reorganizare, nu avem in vedere nimic asociat cu falimentul, cu speculatii legate de nationalizare, vanzare sau orice altceva decat corectarea problemelor cu care se confrunta compania si de aceea am cerut ajutorul autoritatilor judiciare.
- Uitandu-ne la activitatea societatii, vedem ca ceva nu a functionat corect. Este evident ca o societatea cu valoarea activelor de peste 1 miliard si cifra de afaceri de 800 de milioane, daca obtine contabil 1 milion de euro profit nu se poate numi o companie profitabila.
- Procedura insolventei nu este niciun fel de statagema, tertip decat o masura legitima pe care reprezentii au luat-o pentru ca societatea a ajuns in lipsa de lichiditati
- Bancile nu au de incasat restante la creditele acordate. Hidroelectrica nu va ajunge intr-o situatie... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:31
Cererea de insolventa formulat de Hidroelectrica reprezinta, in opinia analistului Ilie Serbanescu, o modalitate de vanzare a societatii catre companii straine.
"Insolventa Hidroelectrica este expresia dezastrului acestei tari. Daca cea mai profitabila companie a ajuns sa ceara insolventa, in conditiile in care detine monopol, iar pana acum a fost jefuita si de romani si de straini, reprezinta expresia dezastrului Romaniei. Aceasta situatie nu exista nici in Grecia. Este o metoda de a jefui compania, de a o transfera catre ale companii, straine. Insolventa este legata de incapacitatea societatii de a plati creditorii, care o vor lua si o vor vinde companiilor straine", a declarat, luni, Ilie Serbanescu.
Hidroelectrica a solicitat insolventa companiei, in 15 iunie 2012, cazul urmand sa fie judecat pe 20 iunie, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
Primul temen de judecata a fost stabilit pentru 20 iunie 2012.
In data de 6 iunie 2012, seful OPSPI, Remus Vulpescu, declara, la o conferinta de presa, ca majorarile de pret din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate pana in prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantitati la fel, iar niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea perioadei contractului.
"Unele dintre optiunile noastre ne-ar putea permite sa tragem o concluzie relativ rapid, altele dupa intalnirea cu boardul. Sunt optiuni pentru renegociere, pe care varianta o alegem, depinde si de... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 16:45
Societate Hidroelectrica a depus in 15 iunie, la Tribunalul Bucuresti, o cerere prin care solicita intrarea in insolventa.
Ministrul Economiei a anunta intr-un comunicat de presa ca hotararea de cerere a insolventei a apartinut Consiliului de Administratie si ca nu va interfera in hotararile instantelor de judecata.
"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Economiei. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 15:19