Peste jumatate dintre IMM-urile din Europa, care impreuna asigura locuri de munca pentru doua treimi din angajatii de pe continent, se tem ca nu vor supravietui in urmatoarele 12 luni daca veniturile nu isi vor reveni, arata un sondaj publicat joi de firma de consultanta McKinsey, transmite Reuters.
Acest sondaj a fost derulat in luna august, inainte ca explozia cazurilor de infectie cu coronavirus in Europa sa oblige guvernele sa impuna noi restrictii, arata amploarea pagubelor provocate de criza Covid-19.
Potrivit sondajului derulat de McKinsey & Co in randul a peste 2.000 de IMM-uri din primele cinci economii europene (Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie), 55% din aceste companii se asteapta sa isi inchida portile pana in luna septembrie a anului urmator, daca veniturile lor vor ramane la nivelul actual.
Daca traiectoria actuala se mentine, unul din 10 IMM-uri se asteapta sa depuna cererea de intrare in insolventa in decurs de sase luni.
"Aceasta este o povara substantiala asupra sectorului financiar", subliniaza unul din autorii raportului, Zdravko Mladenov, referindu-se la doar una dintre consecintele unei astfel de evolutii, care ar putea conduce de asemenea la cresterea somajului si la diminuarea nivelului general al investitiilor in economie.
Economistii intervievati de Reuters luna trecuta prognozau ca economia zonei euro va inregistra o crestere de doar 5,5% anul viitor, dupa o cadere de aproape 8% in acest an, dar au avertizat ca si... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 09:24
Numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a crescut in primele patru luni cu 17,38%, comparativ cu perioada similara din 2017, la 2.965, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai multe firme si PFA-uri intrate in insolventa sunt in Bucuresti, respectiv 572 (plus 12,82% fata aceeasi perioada din 2017) si in judetele Bihor - 192 (plus 18,52%), Iasi - 187 (plus 21,43%) si Timis - 151 (plus 32,46%) . Numai in luna aprilie au intrat in insolventa 660 de firme si PFA-uri.
Pe domenii de activitate, cel mai mare numar de insolvente s-a inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor - 904 (plus 20,37%).
De asemenea, in perioada ianuarie - aprilie 2018, un numar de 6.958 de firme si-au suspendat activitatea (plus 35,58%), iar 12.653 au fost dizolvate, cu 62,51% mai multe.
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate in februarie de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 de proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 14:41
Numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a crescut in ianuarie cu 47,07%, comparativ cu ianuarie 2017, la 753 unitati, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai multe firme si PFA-uri in insolventa sunt din Bucuresti, respectiv 163, in crestere cu 60,07% comparativ cu ianuarie 2017, Capitala fiind urmata de judetul Bihor cu 68 (+100%) si de Timis, cu 43 cazuri (86,96%).
Cele mai multe insolvente au fost in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor - 216, in crestere cu 50%.
De asemenea, un numar de 2.472 firme si-au suspendat activitatea (132,99%) , iar 3.089 au fost dizolvate, numar in crestere cu 142,08%.
Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate, recent, de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context, este mai important sa evaluam calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor si a dimensiunii sociale, prin locurile de munca... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 16:43
Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind abordarea europeana
in materie de esec in afaceri si insolventa, care pune accentul pe sprijinirea intreprinderilor viabile sa supravietuiasca si pe acordarea intreprinzatorilor cinstiti a unei a doua sanse, protejand in acelasi timp dreptul creditorilor de a-si
recupera banii, informeaza executivul european intr-un comunicat difuzat vineri.
Procedurile ar trebui sa fie rapide si eficiente, atat in interesul debitorilor, cat si al creditorilor, si ar trebui sa contribuie la mentinerea locurilor de munca, sa ii ajute pe furnizori sa isi pastreze clientii, iar pe proprietarii intreprinderilor sa pastreze valoarea investitiilor facute in intreprinderi viabile.
Disparitatile dintre legislatiile nationale privind insolventa pot crea incertitudine juridica si un mediu de afaceri ostil. Problemele principale sunt perioada necesara descarcarii de obligatii, conditiile pentru deschiderea procedurii, depunerea creantelor si normele privind planurile de restructurare.
Acestea pot avea un efect negativ asupra investitiilor transfrontaliere. Consultarea va solicita punctele de vedere ale partilor interesate cu privire la cele mai bune modalitati de a raspunde acestor provocari.
"Europa are nevoie de o cultura a 'salvarii si redresarii' pentru intreprinderile si persoanele viabile care se confrunta cu dificultati financiare", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:55