Proportia pe care au luat-o cazurile de insolventa in ultimii cinci ani este ingrijoratoare, iar majoritatea firmelor care nu au ajuns in aceasta situatie au nevoie de restructurare, a declarat Gianina Lazanu, director in BRD, la o conferinta privind restructurarea companiilor.
"Un numar de 100.000 de firme in insolventa din 600.000 de companii active este o cifra ingrijoratoare, avand in vedere ca ritmul de regenerare este extrem de redus. Din cele ramase pe piata, marea majoritate are nevoie de restructurare serioasa, cu sau fara insolventa", a declarat Lazanu, mentionand ca "uneori, pentru ca tin prea mult la imaginea lor, unii patroni amana intrarea in insolventa.
Gianina Lazanu, care ocupa functia de director al directiei de restructurare creante din BRD Societe Generale, a aratat ca principalele motive care au dus la intrarea in insolventa a firmelor din Romania ar fi investitiile in alte sectoare de activitate decat cel principal, continuarea investitiilor nerentabile si a contractelor care generau pierderi, dar si neadaptarea la conditiile pietei.
Citeste mai multe despre Falimentele firmelor ii sperie pe bancheri. Una din sase companii este in insolventa pe Adevarul. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 14:50
Reteaua de librarii Diverta estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 13 milioane euro, fata de 12 milioane de euro in 2012, iar bugetul prevede si trecerea pe profit in acest an, potrivit datelor prezentate luni de Octavian Radu, fondatorul grupului de firme RTC, din care face parte Diverta.
Anul trecut, Diverta a avut afaceri de 12 milioane de euro, in scadere fata de 17 milioane euro in 2011, arata datele prezentate de Radu la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.
In prima parte a anului 2010, Diverta a intrat in insolventa, avand datorii de circa 10 milioane de euro si credite de investitii de 8,5 milioane de euro. Compania avea atunci o retea de 65 de librarii. Cifra de afaceri a companiei a fost de 48 milioane de euro in 2008, scazand la 30 milioane de euro in 2009 si la 22 milioane de euro in 2010.
"Imi spune lumea ca Diverta merge excelent, insa in realitate sunt mai putini cumparatori decat in 2008, iar cei care cumpara cumpara la jumatate fata de acum 5 ani. Daca s-ar fi pastrat trendul din anii de dinainte de criza am fi ajuns la 60 milioane de euro cifra de afaceri", a spus Radu.
Intrebat daca Diverta este profitabila in prezent, Radu a precizat ca depinde de nivelul rulajului, foarte greu de estimat de la o luna la alta.
"Suntem peste buget, iar bugetul este peste linia de zero. Dar nu as prezenta inca acest caz ca un succes story, trebuie sa mai asteptam", a precizat omul de... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 08:06
Investitiile realizate in perioada 2005-2008 in terenuri, in vederea dezvoltarii de proiecte imobiliare, vor reprezenta in perioada urmatoare o sursa de proiecte de insolventa, deoarece in actualul context economic acestea nu mai sunt sustenabile, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
"Un numar tot mai mare de proiecte demarate in perioada 2006-2008 au fost sistate de catre investitori, multi dintre acestia renuntand la dezvoltarea proiectelor inca dintr-o faza incipienta a acestora. De asemenea, investitiile realizate in perioada 2005-2008 in bunuri de natura terenurilor, in speranta dezvoltarii unor proiecte imobiliare, proiecte ce in actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta in perioada ce urmeaza o sursa de proiecte de insolventa", a declarat, intr-un comunicat, Andreea Anghelof, managing partner al CITR.
Reprezentantii CITR apreciaza ca alaturi de firmele din sectorul imobiliar, cele din retail au ramas cele mai afectate de insolventa, fenomen care va continua insa si in perioada urmatoare.
"In linie cu tendintele inregistrate in anii precedenti cele mai afectate domenii vor fi si pe viitor retailul si imobiliarele. In cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confrunta companiile aflate in proceduri de insolventa ramane lipsa capitalului circulant pentru finantarea stocurilor, in conditiile unei structuri rigide a costurilor si a unor activitati puternic sezoniere", mentioneaza sursa citata.
Potrivit... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 13:26
Sebra Francize, firma din grupul RTC controlat de Octavian Radu, care opereaza francizele din domeniul cafenelelor si restaurantelor, a cerut la inceputul lunii mai intrarea in insolventa, dupa ce a acumulat datorii de 4,5 milioane euro catre banci si furnizori, transmite Mediafax."In ultimul an ne-am confruntat, in toate locatiile noastre, cu o scadere puternica a traficului, iar la clientii actuali cu o scadere a valorii bonului de consum", a declarat agentiei MEDIAFAX Andrei Arghirescu, directorul general al Sebra Francize.
El a adaugat ca un alt factor important care a dus la cererea de insolventa l-au reprezentat si chiriile mari, neajustate la nivelul actual al pietei.
Sebra Francize opereaza doua cafenele Cup&Cino in Bucuresti si una in Cluj-Napoca, precum si restaurantul Vapiano din Capitala. Cele doua branduri sunt francize internationale.
"Vom incepe reorganizarea business-ului si avem deja o serie de masuri pe care le luam in calcul", a afirmat Arghirescu.
O prima masura va fi relocarea restaurantului Vapiano.
"Singura locatie operationala sub acest brand a avut de suferit inca de la deschidere de pe urma efectelor crizei, precum si din cauza pozitionarii sale intr-o zona care nu a confirmat conceptul", a mai spus directorul firmei.
Datoriile inregistrate de Sebra se ridica la aproximativ 4,5 milioane euro, reprezentand datorii bancare si catre furnizori, administratorul judiciar urmand sa fie Casa de Insolventa Transilvania.
Sebra Francize si-a... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 09:23
Reteaua de magazine Diverta a avut anul trecut o cifra de afaceri de 21 milioane euro si estimeaza pentru anul acesta cel putin mentinerea afacerilor, a anuntat marti Casa de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al Diverta, conform Newsin. Totodata, Diverta a inchis anul trecut 13 magazine si a deschis alte doua.
De asemenea, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), administratorul judiciar al Diverta, anunta ca lantul de retail aflat in insolventa si-a redus in 2010 costurile operationale cu 35 prin renegocierea chirilor, reducerea costurilor fixe si mutarea headquarter-ului in cladire proprie.
In prezent, reteaua Diverta are 50 de magazine. In 2011, Diverta isi propune sa deschida magazine noi, decizia depinzand de nivelul chiriei si dimensiunea traficului.
Potrivit CITR, piata de carte a inregistrat in 2010 un trend descendent, concretizat intr-o scadere cu aproximativ 15% comparativ cu 2009. Piata de carte straina a fost in scadere cu aproximativ 25% fata de anul 2009, valoarea medie a cosului de cumparaturi suferind la randul sau o scadere semnificativa.
In prezent, Diverta este in perioada de observatie si lucreaza impreuna cu Casa de Insolventa Transilvania la planul de reorganizare al retelei, care ar putea fi depus la inceputul lunii mai 2011.
Casa de insolventa CITR detine birouri in Bucuresti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Brasov, Iasi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timisoara. Din portofoliul companiei fac parte firme precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 13:21
Compania Diverta, membra a grupului RTC Holding, a anuntat inceperea procesului de insolventa, administratorul propus fiind Casa de Insolventa Transilvania, iar compania asteapta in cursul zilei de joi certificatul de grefa pentru confirmarea propunerii, informeaza Newsin.Compania nu a dat detalii despre datoriile cumulate, acestea fiind disponibile in cursul zilei de vineri.
Conform Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare, conturile companiei au fost folosite pentru garantarea unui credit de trei milioane de euro, contractat de la Unicredit Bank de Sebra Francize, o companie membra a grupului RTC Holding, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, mai informeaza portalul de business money.ro.
Diverta detine in prezent 62 de magazine in 39 de orase cu o suprafata de peste 24.000 mp, inclusiv cel din Republica Moldova.
Diverta a incheiat anul financiar 2009 cu o cifra de afaceri de 35 milioane euro, in scadere cu aproximativ 30% comparativ cu 2008. mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 00:02