Sorin Claudiu Susanu, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, sustine ca mai multi clienti sunt "ademeniti" sa isi reinnoiasca contractele de furnizare a energiei, fiindu-le promise diverse avantaje, dar ca realitatea ar fi alta, clauzele din contract inducandu-i in eroare si ajungand sa plateasca mai mult.
"Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sanctionat cu o amenda de 20.000 lei si cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/inselatoare. Din analiza contractului de furnizare a energiei electrice incheiat cu consumatorii se constata ca acestia nu beneficiaza de indicarea exacta a tarifului aferent energiei electrice consumate", scrie Sorin Susanu pe Facebook, potrivit bizbrasov.ro.
Potrivit unor surse CRPC Brasov, furnizorul amendat este RCS&RDS, conform sursei citate.
Sorin Claudiu Susanu sustine ca aspectele descrise sunt susceptibile "sa induca in eroare consumatorul mediu, determinandu-l sa ia o decizie de tranzactionare (incheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, si reprezinta o practica comerciala inselatoare".
...citeste mai departe despre "Protectia Consumatorului Brasov a amendat RCD&RDS cu 20.000 de lei pentru practici inselatoare la reinnoirea contractelor de energie electrica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 11:18
Platformele au eliminat sau blocat milioane de anunturi publicitare sau listari de produse inselatoare, in epidemie. Google a blocat sau a eliminat, la nivel mondial, peste 80 de milioane de anunturi publicitare legate de coronavirus, iar eBay a blocat 17 milioane de listari.
Comisia Europeana a coordonat o actiune de verificare a site-urilor web, pentru a afla care dintre acestea expun consumatorii din UE unor continuturi care promoveaza afirmatii false sau produse contrafacute in contextul pandemiei.
Rezultatele arata ca, in urma apelului lansat de Comisie, platformele au eliminat sau blocat milioane de anunturi publicitare sau listari de produse inselatoare.
Verificarea a constat in examinarea la nivel inalt a platformelor online si analiza aprofundata a unor anunturi publicitare si site-uri web specifice referitoare la produse foarte solicitate din cauza coronavirusului.
Didier Reynders, comisarul pentru justitie, a declarat: "Principalele platforme online au raspuns pozitiv apelului lansat de Comisia Europeana de a combate escrocheriile si ofertele inselatoare si au demonstrat un angajament clar privind eliminarea continutului daunator. Cu toate acestea, dupa cum a aratat actiunea de verificare desfasurata recent, comerciantii necinstiti gasesc in continuare noi modalitati de a exploata vulnerabilitatile consumatorilor, de a eluda controalele algoritmice si de a crea noi site-uri web.
In contextul unei pandemii mondiale, trebuie sa fim constienti de... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 15:38
Reteaua sociala Twitter a folosit in premiera noile etichete pentru informatii false pentru a marca in acest fel postarile presedintelui Statelor Unite Donald Trump.
Doua postari pe Twitter ale lui Donald Trump au fost marcate pentru prima oara cu eticheta "potential inselator" pe care Twitter a inceput sa o foloseasca la inceputul acestei luni, dar nu a avut pana acum curajul sa verifice si ceea ce scrie presedintele Statelor Unite.
Trump pretindea in cele doua postari ca votul prin corespondenta, in special cel care urmeaza a fi implementat in California, va fi substantial fraudat. El sustine ca vor fi sparte cutiile postale, iar buletinele de vot vor fi inlocuite cu unele printate ilegal.
Sub cele doua postari a fost adaugat un link ce duce utilizatorul catre o pagina in care se explica de ce sunt considerate "potential inselatoare" si se ofera mai mult context preluat din informarile oficiale legate de votul prin corespondenta.
There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone.....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 26, 2020
Sustinatorii lui Donald Trump, in frunte cu seful de campanie, Brad Parscale, critica decizia Twitter, spunand ca reteaua sociala se aliaza cu platformele de verificare a informatiilor care apartin acelei... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 08:47
Pandemia COVID-19 a adus noi metode fraudulente de a pacali utilizatorii prin intermediul reclamelor.
De la inceputul raspandirii virusului, Google a monitorizat atent comportamentul publicitarilor a detecta reclamele care vor sa profite de criza.
De multe ori acestea au in spate "actori" sofisticati, care incearca sa eludeze sistemele Google de protectie prin actiuni complexe.
De exemplu, pe masura ce situatia e evoluat, s-a observat o crestere rapida a reclamelor frauduloase la produse cu cerere mare, precum mastile. Aceste reclame promovau produse cu preturi mult peste media pietei, mintind in privinta calitatii produsului, pentru a insela oamenii in a cumpara, sau erau plasate de comercianti care nu-si livrau niciodata comenzile.
Google a organizat o echipa dedicata situatiilor generate de COVID-19, care dezvolta noi tehnologii de detectie si imbunatatesc sistemele existente pentru a opri pe cei rau-intentionati.
In ultimele cateva luni au fost blocate sau eliminate zeci de milioane de reclame care aveau legatura cu Coronavirus, pentru incalcarea politicilor, inclusiv preturi mari nejustificate, incercari de a profita de lipsurile de echipamente medicale sau tratamente si remedii inselatoare.
Efortul Google a stopa reclamele daunatoare, in 2019:
● Au fost blocate si eliminate 2,7 miliarde de reclame - peste 5.000 de reclame pe minut
● Au fost suspendate aproape 1 milion de conturi de publicitari pentru incalcarea politicilor privind... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 13:29
Ca urmare a eforturilor depuse pentru a se asigura ca utilizatorii sai sunt in siguranta si pentru a combate abuzurile in platforma de reclame, Facebook a intentat azi, in California, un proces impotriva unei companii si a doua persoane fizice. Acestea au incalcat Termenii si Politicile de publicitate, folosind malware pentru a compromite conturile de Facebook ale utilizatorilor si pentru a rula reclame inselatoare care promovau bunuri precum marfuri contrafacute si pastile pentru slabit.
Prin procesul intentat, Facebook isi propune sa traga la raspundere compania ILikeAd Media International Company Ltd. si pe Chen Xiao Cong si Huang Tao pentru crearea de malware, comiterea de acte de inselaciune cu scopul de a-i face pe oameni sa il instaleze, compromiterea conturilor de Facebook ale utilizatorilor si apoi folosirea acestora pentru a rula reclame inselatoare pe platforma.
Inculpatii au folosit pentru unele dintre reclamele lor imagini cu celebritati, pentru a-i incuraja pe oameni sa dea click pe acestea, o practica cunoscuta sub numele de "celeb bait". In unele cazuri, acestia au folosit si o tehnica cunoscuta sub numele de "cloaking". Prin intermediul acestei practici, inculpatii au ascuns in mod voit adevarata pagina de destinatie a link-ului din reclame, afisand doua versiuni diferite ale acesteia: o versiune in sistemele Facebook si o alta versiune pentru utilizatorii platformei.
Procesul de identificare si tragere la raspundere a organizatiilor si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 10:07
Twitter a anuntat ca Partidul Conservator al premierului Boris Johnson a indus in eroare publicul prin schimbarea numelui unuia din conturile sale de pe reteaua de socializare, pentru a face sa para ca este un serviciu de verificare a informatiilor, in timpul dezbaterii electorale televizate din Marea Britanie.
Contul biroului de presa al sediului central de campanie, urmarit de aproape 76.000 de utilizatori, si-a schimbat numele din "CCHQPress" in "factcheckUK" si si-a modificat culoarea de fond din rosu in alb, transmite Reuters.
Compania a anuntat ca va lua "o masura corectiva decisiva" daca va mai avea loc o tentativa similara, a relatat miercuri BBC.
"Twitter este hotarata sa faciliteze o dezbatere sanatoasa pe parcursul alegerilor generale", a declarat un purtator de cuvant al acesteia.
"Avem reguli globale care interzic un comportament care induce oamenii in eroare, inclusiv al celor cu conturi verificate. Orice incercare viitoare de a insela oamenii prin editarea informatiilor unui profil verificat, intr-o maniera vazuta in timpul dezbaterii electorale din Marea Britanie, va avea ca rezultat o actiune corectiva decisiva", a avertizat Twitter. ...citeste mai departe despre "Twitter anunta ca partidul lui Boris Johnson a inselat publicul in timpul dezbaterii de marti seara" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 11:37
Noua persoane au fost arestate preventiv, iar alte trei au fost plasate sub control judiciar, la finalul a 18 perchezitii desfasurate in ultimele zile in Constanta, Timis, Dolj, Bihor si Bucuresti, pentru destructurarea unui grup infractional care a inselat peste 32 de firme, cu un prejudiciu de aproximativ 4 milioane de lei.
Potrivit DIICOT, incepand cu luna octombrie 2018, 12 inculpati si alte persoane au initiat un grup infractional organizat care a actionat pana la data perchezitiilor domiciliare in vederea obtinerii de importante beneficii materiale prin inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
De asemenea, in perioada octombrie 2018 - martie 2019, actionand in cadrul grupului infractional organizat, inculpatii, prin utilizarea de nume si calitati ori prin utilizarea de alte mijloace frauduloase, au indus in eroare, prin intermediul a doua societati comerciale din Timisoara si Bucuresti, reprezentantii legali ai 32 de firme, paguba fiind estimata la suma de 3.247.809,51 lei.
Pentru destructurarea retelei, in 17 martie, procurorii DIICOT Galati, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, au facut 18 perchezitii la domiciliile si locuintele fara forme legale ori la spatiile de depozitare utilizate de inculpati in judetele Constanta, Timis, Dolj, Bihor si municipiul Bucuresti, ocazie cu care au fost gasite si ridicate mai multe mijloace de proba necesare pentru dovedirea activitatii... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 18:47
Booking.com si alte 5 site-uri de rezervari online pentru camere de hotel si apartamente au fost investigate pentru practici inselatoare si taxe ascunse. Acestea vor trebui sa renunte la o serie de practici de vanzari si prezentare a tarifelor.
Potrivit Profit.ro, este vorba despre paltformele Expedia, Booking.com, Agoda, Hotels.com, Ebookers si Trivago.
Site-urile au fost anchetate de catre Autoritatea pentru Concurenta si Piete (CMA) din Marea Britanie, care s-a sesizat in urma reclamatiilor privind taxe ascunse, reduceri inselatoare si diverse tactici prin care clientii erau presati sa rezerve o camera cat mai rapid.
Acum, platformele sunt obligate sa renunte la reduceri inselatoare si la comparatii eronate, precum cea a tarifului pentru un apartament de lux cu cel al unei camere duble. In plus, trebuie sa indice numarul real al persoanelor care se uita in acel moment la o oferta.
Acestea nu mai au voie nici sa ascunda anumite taxe impuse clientilor si trebuie sa le afiseze pe site, inclusiv cele suplimentare percepute de hoteluri.
Aceste schimbari trebuie introduse pana la 1 septembrie. ...citeste mai departe despre "Booking.com si alte 5 site-uri de rezervari online, obligate sa renunte la practici inselatoare si taxe ascunse" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 07:35
Facebook si Google, doua dintre cele mai mari companii ale lumii, au fost inselate de un lituanian, fiind pagubite cu o suma totala uriasa - in jur de 100 de milioane de dolari.
In luna martie, presa internationala, printre care si BBC, relata ca un barbat din Lituania a fost acuzat de atacuri de tip phishing indreptate impotriva a "doua companii americane de Internet", care nu au fost atunci numite si care au fost pacalite sa vireze mai mult de 100 de milioane de dolari in conturile infractorului.
Joi, Fortune a scris ca cele doua victime ar fi Facebook si Google.
Evaldas Rimasauskas, in varsta de 48 de ani, s-ar fi prezentat drept un producator din Asia, iar Departamentul de Justitie american a transmis, in luna martie, ca mailurile "au fost trimise catre angajati si agenti ai companiilor victima, care au efectuat cu regularitate tranzactii de multe milioane de dolari cu compania (asiatica) ".
Un purtator de cuvant al Facebook a anuntat ca gigantul IT "a recuperat cea mai mare parte a fondurilor la putin timp dupa incident si a cooperat cu fortele de ordine in ancheta".
La randul sau, o purtatoare de cuvant a Google a transmis ca a fost detectata frauda, iar autoritatile au fost alertate prompt. ...citeste mai departe despre "Facebook si Google, inselate de un est-european cu 100 de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:25