Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) modifica ordinul pentru aprobarea procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata si va publica un nou formular de decizie, avand in vedere intrarea in vigoare a noii legislatii fiscale la inceputul acestui an.
"Mentionam ca este necesara elaborarea unui nou ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea 'Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art.316 alin. (1) lit.a) sau c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare' si a unui nou formular de decizie de inregistrare", se arata intr-un comunicat al ANAF.
10 saptamani de foc pentru centrele engros: Rezultatele verificarilor ANAF in operatiunea "Cristal"
Institutia aminteste faptul ca, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.22 din data de 13 ianuarie 2016, au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, ...citeste mai departe despre "Anunt de la Fisc: Un nou formular si o noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 14:13
Modificarea regulilor privind locul prestarii serviciilor de telecomunicatii catre consumatori finali (B2C) face ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, companiile BTE (broadcasting, telecommunications, electronic services) sa colecteze TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul.
Regula se aplica atat pentru prestatorii care furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune stabiliti in UE, cat si de pentru prestatorii stabiliti in afara spatiului European.
Jean-Marc Cambien, Tax Partner, EY Romania, vorbeste despre implicatiile implementarii acestor noi reguli, intr-o opinie remisa redactiei Business24:
"(...) orice companie care vinde catre consumatorii din UE produse digitale cum ar fi ziare, muzica, software, jocuri, e-books, filme online, televiziune, telefonie sau e-banking va fi vizata de noile reguli din pachetul TVA 2015.
Dar, cei mai afectati de noile reguli vor fi prestatorii stabiliti in UE, care in prezent aplica TVA din Statul Membru in care sunt stabiliti, indiferent de locul unde este localizat consumatorul in cadrul UE. Luand un exemplu practic, un cetatean german care achizitioneaza in anul 2014 un antivirus pe cale electronica din Romania suporta un cost cu TVA de 24%, nivelul TVA din Romania (chiar daca rata aplicabila in Germania este de 19%), insa, din anul 2015, costul pentru acest cumparator va fi de 19% TVA, ca in Germania.
In noul context, comerciantii de produse digitale,... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 11:55
Procedura de modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA urmeaza sa fie actualizata, potrivit unui proiect de ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Momentan actul normativ este doar in dezbatere publica, fiind dat publicitatii, pe 22 octombrie, si va intra in vigoare doar atunci cand va fi publicat si in Monitorul Oficial.
Prin Ordonanta Guvernului (OG) nr.16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, se dispune anularea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor, daca asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic au inscrisa in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art.2 alin. (2) lit.a) din Ordonanta Guvernului nr.75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 17:50
Procedura prin care persoanele impozabile pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in situatia in care aceasta le-a fost anulata, s-ar putea schimba. Fiscul a lansat marti in dezbatere publica un proiect de ordin prin care propune o noua modalitate de solicitare a inregistrarii in scopuri de TVA, ca urmare a modificarilor aduse Codului Fiscal in luna august.
Din 5 august 2013, au fost schimbate conditiile in care persoanele impozabile, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din diferite motive, pot solicita inregistrare in scopuri de TVA, prin OUG nr. 16/2013 care a modificat Codul Fiscal.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:08
Fiscul modifica procedura de inregistrare in scopuri de TVA, in acord cu ultimele modificari aduse in acest an Codului Fiscal, precum si cu noile denumiri ale structurilor fiscale teritoriale, in urma procesului de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul ANAF.
Prin modificarile aduse Codului Fiscal prin Ordonanta Guvernului nr.16/ 2013 au fost schimbate conditiile in care persoanele impozabile, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Astfel, societatile comerciale carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazierul fiscal al asociatilor pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anulare, daca asociatii respectivi nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii.
De asemenea, persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din cauza nedepunerii niciunui decont de TVA pentru 6 luni/doua trimestre calendaristice consecutive pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA oricand, fara a mai exista termenul minim pentru depunerea cererii de trei luni de la data anularii.
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA intrucat nu au evidentiat, in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni/doua trimestre calendaristice consecutive, achizitii de bunuri/ servicii si nici livrari... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 19:22
Incepand cu data de 1 decembrie 2011, societatile comerciale care solicita inregistrarea in scopuri de TVA vor respecta noi reglementari.
Persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa depuna o cerere de inregistrare in scopuri TVA, precum si anexale la cererea de inregistrare in aceeasi zi cu depunerea cererii de inmatriculare in Registrul Comertului.
Totodata, este obligatoriu sa se depuna la organele fiscale competente si o declaratie de mentiuni, insotita de anexa la declaratie.
Astfel, noua procedura de inregistrare a firmelor presupune depunerea formularului 098 si a Anexei la Cererea de inregistrare in scopuri de TVA, electronic, in format pdf.
Documentele insotitoare constau in copii legalizate ale actelor de identitate ale administratorilor; documente privind detinerea legala a spatiului aferent sediului social si a sediilor secundare, declaratia pe proprie raspundere a administratorilor cum ca nu au comis infractiuni si fapte ilegale, conform legislatiei in vigoare.
Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2.795/2011 reglementeaza criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.
De asemenea, noua procedura de inregistrare presupune verificarea existentei spatiului aferent sediului social si a sediilor secundare declarate, verificarea criteriilor de evaluare si intocmirea de catre organul fiscal a unui referat prin care se va stabili punctajul obtinut, precum si emiterea deciziei de aprobare sau respingere... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:51