Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, dupa numeroase amanari, un raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind Split TVA.
Adoptarea s-a decis la diferenta de doar un vot, dupa ce luni 11 membri ai Comisiei votasera pentru un raport de admitere, iar alti 11, pentru unul de respingere. Impotriva luni au votat reprezentantii PNL, USR si minoritati.
La dezbaterile pe articole, deputatii din comisie au decis la articolul 2 mentinerea modificarilor aduse de Senat ordonantei de urgenta 23/2017 privind plata defalcata a TVA, in sensul ca aceasta masura sa fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se afla in insolventa, insa au marit plafoanele datoriilor de la care companiile intra in acest sistem.
Astfel, fata de varianta adoptata de Senat, deputatii din comisie au marit de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA incepand de la care contribuabilii vor intra automat in sistemul Split TVA.
Totodata, printre amendamentele adoptate se numara si cel potrivit caruia "persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA".
Un alt amendament prevede ca persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 12:39
Implementarea masurii de plata defalcata a TVA (split TVA) va scadea sansele de redresare a companiilor aflate in insolventa sau faliment si incalca prevederile comunitare, atrag atentia specialistii in proceduri de insolventa.
"Firmele in insolventa si faliment vor fi afectate de initiativa Guvernului privind split TVA, atat financiar, cat si prin blocaje provocate de neclaritatile legislative.
In forma sa actuala, ordonanta cu privire la plata defalcata a TVA este discriminatorie raportat la societatile in insolventa si scade sansele de redresare pentru societatile in insolventa, contrazice programul de plati si prioritatea distribuirilor catre creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementata procedura insolventei, incalca prevederile comunitare si nu-si indeplineste scopul de reglementare UE.
In calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile sa maximizam sansele de reorganizare ale companiilor in insolventa, care se straduiesc sa supravietuiasca zi de zi.
Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decat sa agraveze situatia acestor companii (...)
Studiile noastre demonstreaza ca jumatate dintre companiile de impact ale Romaniei sunt deja in dificultate, nu avem antreprenori noi cu care sa echilibram balanta, asadar economia Romaniei nu isi permite sa mai piarda din business-uri", apreciaza reprezentantii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piata in industria insolventei.
In... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:16
1Modificarea regulilor privind locul prestarii serviciilor de telecomunicatii catre consumatori finali (B2C) face ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, companiile BTE (broadcasting, telecommunications, electronic services) sa colecteze TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul.
Regula se aplica atat pentru prestatorii care furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune stabiliti in UE, cat si de pentru prestatorii stabiliti in afara spatiului European.
Jean-Marc Cambien, Tax Partner, EY Romania, vorbeste despre implicatiile implementarii acestor noi reguli, intr-o opinie remisa redactiei Business24:
"(...) orice companie care vinde catre consumatorii din UE produse digitale cum ar fi ziare, muzica, software, jocuri, e-books, filme online, televiziune, telefonie sau e-banking va fi vizata de noile reguli din pachetul TVA 2015.
Dar, cei mai afectati de noile reguli vor fi prestatorii stabiliti in UE, care in prezent aplica TVA din Statul Membru in care sunt stabiliti, indiferent de locul unde este localizat consumatorul in cadrul UE. Luand un exemplu practic, un cetatean german care achizitioneaza in anul 2014 un antivirus pe cale electronica din Romania suporta un cost cu TVA de 24%, nivelul TVA din Romania (chiar daca rata aplicabila in Germania este de 19%), insa, din anul 2015, costul pentru acest cumparator va fi de 19% TVA, ca in Germania.
In noul context, comerciantii de produse digitale,... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 11:55
Intreprinzatorii aflati la inceput de drum, care intentioneazan sa isi deschida o firma, trebuie sa estimeze cu atentie cifra de afaceri pe care o vor realiza, deoarece in functie de acest indicator inregistrarea in scop de TVA devine sau nu optionala. De asemenea, inregistrarea in scop de TVA poate aduce unele avantaje firmelor in situatii specifice.
Ca regula generala, orice persoana impozabila stabilita in Romania care efectueaza activitati economice taxabile trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA, a declarat pentru AvocatNet.ro Alin Negrescu, senior manager Tax, in cadrul KPMG.
Totusi, intreprinzatorii care isi infiinteaza o firma pot decide daca se inregistreaza sau nu in scop de TVA, insa trebuie sa tina cont de anumite conditii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:54
Firmele care nu au cod valid de TVA beneficiaza de un regim de deducere a TVA mai permisiv, dupa ce noi reglementari fiscale in acest domeniu au intrat in vigoare.
Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 16/2013, publicata la inceputul lunii august. Actul normativ a adus schimbari la regimul aplicat contribuabililor declarati inactivi sau carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, permitandu-le acestora sa isi deduca TVA in anumite conditii.
Pana acum aceste firme nu isi mai puteau deduce taxa pe valoarea adaugata, dar aveau obligatia sa o plateasca, daca desfasurau activitati economice in perioada in care nu eraut inregistrate ca platitoare de TVA.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 10:19
Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:28
Care este impactul pe care il are majorarea plafonului TVA asupra firmelor si care sunt companiile care pot benefia de pe urma acestei majorari, comenteaza pentru Business24 avocatul Mircea Maier, Avocat Asociat Dragne & Asociatii.
In primul rand, inainte de orice fel de analiza, credem ca se impun unele clarificari, deoarece am observat, inclusiv din acoperirea media a subiectului, ca nu toate aspectele ce tin de efectele modificarii plafonului de TVA au fost pe deplin lamurite.
Astfel, trebuie avut in vedere faptul ca proiectul de act normativ nu modifica prevederea din Codul Fiscal potrivit careia persoana impozabila care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa (art.152 alin.3 din Codul Fiscal).
Ca atare, textul normativ care impune obligatia de inregistrare ca platitor de TVA la un anumit plafon raportat la cifra de afaceri, actualmente 35.000 euro, in proiectul legislativ 65.000 euro, este obligatoriu doar in conditiile in care un anumit contribuabil opteaza initial pentru regimul special de scutire si atinge ulterior plafonul stabilit de lege.
Pentru cazul in care contribuabilul opteaza inca de la inceput sau pe parcurs pentru plata TVA, respectiv renunta la beneficiul regimului special de scutire (poate avea deci cifra de afaceri sub plafon si totusi sa plateasca TVA), vor fi aplicabile prevederile legale generale in materie de TVA, si nu cele... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 08:31