Cel mai recent raport al Camerei de Comert UE din China reliefeaza greutatile cu care se confrunta investitorii europeni prezenti pe aceasta piata.
Conform raportului, planul de actiune China Manufacturing 2025, initiat de Beijing in urma cu doar doi ani, nu face decat sa puna oprelisti dezvoltarii firmelor straine din China, interventiile autoritatilor centrale fiind reclamate frecvent de catre antreprenorii europeni.
Strategia CM2025 presupune obtinerea unei cote de piata relevanta, atat pe plan domestic, cat si in plan international, pentru companiile locale din 10 sectoare cheie ale industriei chineze.
Chiar daca intentia Beijingului pare binevenita din punct de vedere al dezvoltarii sustenabile si a aplicarii unei politici de mediu corecte, reprezentantii Camerei de Comert a UE sustin ca oficialitatile chineze actioneaza in mod protectionist, creand tensiuni prin limitarea accesului pe puiata a unor parteneri comerciali internationali si acordand sprijin necondintionat din partea statului in procesul achizitiilor derulate de companiile chineze pe alte piete.
"In loc sa puna in aplicare reformele necesare liberalizarii pietei, anuntate in cadrul Congresului Plenar din 2013, oficialii par sa adopte o abordare invechita de control centralizat al deciziilor", arata raportul.
Jorg Wutte, presedintele Camerei de Comert a UE din China sustine ca acest tip de politica nu face decat sa starneasca frustrari in randul investitorilor europeni si sa limiteze... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 10:55
Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza si in acest sfarsit de an Gala Topului National al Firmelor, editia a XX-a, important eveniment al elitei oamenilor de afaceri din Romania, care premiaza performanta din economia Romaniei inregistrata in anul 2012.
Topul National al Firmelor este organizat in exclusivitate de catre Camera Nationala, in conformitate cu prevederile Legii 335/2007 a Camerelor de Comert si Industrie din Romania, modificata si completata, fiind realizat pe baza unei metodologii complexe, implementate si validate de Sistemul Cameral din Romania, ca incununare la scara intregii tari a clasamentelor operatorilor economici la nivelul judetelor.
Topul National al Firmelor din Romania pastreaza primele maxim 10 pozitii pentru fiecare din cele 6 domenii majore de activitate, grupa de activitate si clasa de marime a intreprinderilor, structurate conform codului CAEN. Camera Nationala premiaza in cadrul acestei Gale firmele situate pe locul intai in acest clasament, la fiecare domeniu, grupa si clasa de marime a intreprinderii.
Printre indicatorii utilizati pentru clasificarea firmelor se regasesc: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane, eficienta utilizarii capitalului angajat, stabilite in baza datelor de bilant depus pentru anul 2012.
Nu sunt admise: grupurile de interes economic, firmele ale caror cuantum format din suma datoriilor in legatura cu bugetul... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:23
Dupa ce la inceputul lunii iunie senatorii au respins un proiect de lege prin care se urmarea trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei la Camera de Comert si Industrie, "asediul" a fost reluat, pe final de sesiune parlamentara, printr-un alt demers legislativ al unui grup de deputati.
Noul proiect prevede preluarea sau chiar dublarea la Camere a unor functii indeplinite deja de Registrul Comertului, ceea ce ar duce la dublarea costurilor si timpului pierdut cu procedurile birocratice pentru inregistrarea unei firme in Romania, a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Afla mai multe detalii despre proiectul de lege, dar si despre consecintele pe care adoptarea sa le-ar avea asupra firmelor, din interviul acordat de Ovidiu Nicolaescu pentru Ziare.com. mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 18:25
"Anii 2010 si 2011 vor obliga intreprinderile sa faca semnificative investitii in domeniul mediului, care sunt extrem de costisitoare. Cele care nu vor reusi sa-si acopere din surse indentificate finantarea unor astfel de proiecte, vor trebui sa-si inchida portile. Acesta este un mare pericol pentru economia romaneasca care are o structura energofaga si poluanta", a declarat Sorin Dimitriu, vicepresedinte CCIR, intr-un interviu Bloombiz.ro.La nivel macroeconomic exista toate premisele ca anul 2010 sa fie mai bun ca 2009. Cum va fi pentru firme?
2010 va fi mai bun, tinand seama de modul in care prioritatile vor fi administrate de puterea politica.
Firmele vor merge mai bine in tarile in care prioritatile vor fi evaluate corect.
Teama mea este ca tocmai acest lucru nu se intelege.
Economia mondiala are o evolutie ciclica.
E un adevar vechi si cand administrezi programe economice si politice trebuie sa tii seama de aceasta ciclicitate.
Ca orice clopot Gauss, exista o maxima si o cadere. Trebuie sa stii, in perioadele de cadere a economiei, sa administrezi prioritatile corect.
In general, perioadele de mare dificultate se solutioneaza cu programe pe termen mediu si lung, nicidecum cu programe pe termen scurt.
De asemenea, aceasta perioada nu poate avea componenta sociala ca o prioritate.
Ori, daca aceste elemente se au in vedere, cu siguranta traversarea perioadelor cu dificultati economice se face cu mai multa usurinta, cu efect asupra socialului.
Romania a inteles acest... mai mult
Joi, 11 Februarie 2010, ora 14:29