Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca autoritatile austriece au adoptat noi masuri privind conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Austria in contextul pandemiei de COVID-19, printre care si obligatia inregistrarii online prin completarea unui document denumit "Pre-Travel-Clearance - PTC".
Noile masuri vor intra in vigoare la data de 15 ianuarie, ora 0.00, precizeaza MAE intr-un comunicat remis miercuri seara.
Astfel, de la data mentionata, persoanele care calatoresc in Republica Austria au obligatia de a se inregistra online, anterior intrarii pe teritoriul austriac, prin completarea unui document denumit "Pre-Travel-Clearance - PTC", disponibil la https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html.
Formularele sunt disponibile in limbile germana si engleza: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827093.pdfsig, https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827094.pdfsig.
Totodata, la momentul intrarii pe teritoriul austriac, calatorii sunt obligati sa prezinte confirmarea completarii formularului mentionat, in format electronic sau tiparit. In situatia in care nu este posibila inregistrarea online, in mod exceptional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat si semnat olograf.
Potrivit MAE, sunt exceptate de la masura inregistrarii electronice prin completarea formularului PTC urmatoarele categorii de persoane:... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 22:35
ANAF are operational de luni, 11 ianuarie, un registru electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN, iar alte institutii, precum Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, vor putea avea acces la acesta.
Institutiile de plata, precum bancile, si institutiile emitente de moneda electronica au obligatia de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entitati fara personalitate juridica care au deschise conturi, noteaza HotNews.ro.
In registru se vor gasi mai multe informatii, precum:
* pentru titularul de cont-client, persoanele care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise si orice persoana care pretinde ca actioneaza in numele clientului, insotit de celelalte date de identificare sau de numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor;
* pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, date de identificare sau numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor;
* pentru contul bancar sau de plati: numarul IBAN si data deschiderii si inchiderii contului;
* pentru casetele de valori: numele concesionarului, insotit de datele de identificare sau de numarul unic de identificare in cazul nerezidentilor, si durata perioadei de concesionare.
Citeste si:
ANAF va avea acces la toate conturile romanilor, incepand de luni. Ce informatii va putea verifica ...citeste mai departe despre "ANAF are acces la toate conturile romanilor.... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:50
In contextul in care prin OUG 38/2020, toate autoritatile si institutiile publice trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor portaluri online in vederea primirii documentelor electronice, Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing din Romania, anunta lansarea modulului Formulare electronice in cadrul aplicatiei Regista.
Noul modul permite completarea si trimiterea online a cererilor necesare pentru eliberarea de certificate, autorizatii si alte documente emise de institutiile publice.
Modulul Formulare electronice este necesar si eficient mai ales in aceasta perioada in care statul solicita institutiilor publice o rezolvare electronica a solicitarilor din partea cetatenilor. Conform articolului 6 din Ordonanta de Urgenta 38/2020, intrata in vigoare incepand cu data de 7 aprilie 2020, autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa puna la dispozitia cetatenilor portaluri online pentru primirea documentelor electronice.
Pentru a sprijini procesul de digitalizare, Zitec a anuntat de curand ca ofera institutiilor publice trei luni de licenta gratuita pentru aplicatiile de Managementul documentelor si e-Guvernare Regista. Sute de primarii care folosesc deja portalul e-Guvernare vor avea acces implicit la modulul Formulare electronice si devin automat conforme cu noua legislatie.
Astfel, cetatenii care doresc eliberarea unor documente de interes precum certificatul de atestare fiscala, adeverinta de rol agricol sau certificatul de evaluare pentru obtinerea... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 18:23
Inregistrarea documentelor adresate institutiilor publice se poate face de acum online, pe platforma aici.gov.ro, care a fost lansata joi de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.
Este vorba despre un site care serveste drept intermediar pentru inregistrarea documentelor adresate institutiilor publice care nu au un sistem propriu de registratura online, se arata intr-un comunicat guvernamental.
Obiectivul sau este eficientizarea si tehnologizarea proceselor de comunicare la nivel national, astfel incat toate institutiile publice din Romania sa fie inrolate intr-un sistem digital capabil sa raspunda solicitarilor cetatenilor in format electronic, intr-un timp cat mai scurt.
Platforma a fost lansata de Guvernul Romaniei, prin Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, in parteneriat cu Aurachain, Asociatia pentru Tehnologii Avansate, Bithat si Telekom, in contextul epidemiei de COVID-19, pentru a veni in sprijinul cetatenilor si al institutiilor publice,
Aici poti trimite cererea pentru intrarea in somaj tehnic
Platforma aici.gov.ro ofera, ca prima functionalitate, posibilitatea ca toate persoanele juridice din Romania sa transmita catre reprezentantele judetene ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortelor de Munca (ANOFM) cererea pentru solicitarea somajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificata prin OUG nr. 32/2020. Somajul tehnic permite societatilor private sa solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:45
Sistemul de TVA al Uniunii Europene va fi mai bine echipat pentru a face fata fraudelor din sectorul comertului electronic, ca urmare a noilor norme convenite vineri de ministrii de Finante din statele membre, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acordul pune la dispozitia autoritatilor antifrauda, pentru prima data, date relevante cu privire la achizitiile online pentru a le ajuta in lupta lor impotriva fraudelor in materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an in UE. Alte decizii adoptate astazi de ministrii europeni de Finante in domeniul TVA vor contribui la reducerea birocratiei pentru IMM-uri si vor simplifica normele in materie de TVA si de accize pentru fortele armate ale statelor membre ale UE.
"Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de masuri vizand simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilitatilor de frauda si facilitarea activitatilor comerciale licite. Este clar ca statele membre sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste aceste obiective si sper ca aceasta dinamica poate duce la o reforma ampla a intregii legislatii care sta la baza sistemului", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Noile norme convenite astazi vor intari capacitatea statelor membre de a lupta impotriva fraudelor in materie de TVA din domeniul comertului... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:48
Deseurile de echipamente electrice si electronice ("DEEE") cum ar fi computere, televizoare, frigidere si telefoane mobile sunt o parte din deseurile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana. Conform informatiilor publicate pe site-ul Comisiei Europene, acestea vor depasi cantitatea de 12 milioane de tone pana in 2020.
Ca urmare a gestionarii defectuoase a deseurilor electrice si electronice, la inceputul anului 2019, Comisia Europeana a transmis Romaniei o scrisoare de notificare oficiala cu privire la deficientele in adoptarea normelor UE privind DEEE, acesta fiind primul pas in cazul inceperii procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
Daca Romania nu ia masuri in acest sens, Comisia Europeana poate decide sa trimita mai departe o notificare catre Curtea Europeana de Justitie si sa impuna sanctiuni financiare semnificative.
In acest context, e important de reamintit companiilor ca au ramas mai putin de 3 luni pana la intrarea in vigoare a contributiei pentru nerealizarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.
In prezent, o contributie de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg (pentru lampi), se datoreaza pentru diferenta dintre cantitatile de echipamente electrice si electronice ("EEE") declarate ca fiind introduse pe piata nationala si cantitatile constatate de Administratia Fondului pentru Mediu. Incepand cu anul viitor, aceasta contributie pentru nedeclararea EEE se transforma in contributie... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 11:14
Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) continua sa verifice modul in care operatorii economici respecta obligatia legala de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Inspectorii antifrauda vor intensifica in aprilie actiunile de control tematic a respectarii de catre operatorii economici a obligatiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic si vor stabili termene de dotare scurte.
Daca de la 1 mai 2019 inspectorii antifrauda vor constata incalcarea obligatiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei si vor suspenda activitatea economica in punctul de lucru al operatorului economic, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii, cu exceptia situatiilor in care se constata ca operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si a solicitat instalarea acestora", au precizat reprezentantii Finantelor.
Actiunea de control tematic, dispusa de MFP, este determinata de "diferenta foarte mare" dintre numarul de 504.966 de case de marcat inregistrate in sistemul informativ al ANAF si puse pe piata si numarul de 344.020 de aparate de marcat puse in functiune, au mai sustinut Finantele.
De asemenea, in luna martie, comparativ cu luna februarie, numarul caselor... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 23:23
Casele de marcat electronice sunt complet inutile in acest moment, intrucat serverele ANAF au mari probleme, iar datele nu pot fi folosite pentru a creste gradul de colectare si pentru a elimina activitatile la negru, a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"Vrem sa facem o adresa catre ANAF pentru a intreba cum sunt folosite datele raportate de catre intreprinzatorii care deja au case de marcat omologate. Pentru ca de prea multe ori transferam responsabilitatea pe umerii intreprinzatorilor, dar la ce folosesc aceste lucruri?", a precizat Jianu.
El a amintit ca serverele ANAF au mari probleme, iar saptamana trecuta aproape ca nu au functionat deloc.
"Aceste case de marcat, in acest moment, sunt complet inutile, daca nu sunt legate la un server, iar datele nu sunt folosite in mod calitativ, pentru a creste colectarea si a elimina activitatile la negru. Costurile sunt prea mari si termenele prea scurte, iar intreprinzatorii nu se pot conforma acestor cerinte atat de repede", a adaugat presedintele Consiliului pentru IMM-uri.
In ceea ce priveste intentia de a legifera o amnistie fiscala, Jianu a aratat ca nu este foarte clar cine vor fi beneficiarii, din moment ce niciun intreprinzator nu a cerut o astfel de masura.
"Totodata, sunt convins ca OUG 114 va fi modificata. Chiar daca nu isi vor asuma responsabilitatea si vor spune o poveste cu privire la motivele... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:08
Dolarul a ajuns, vineri, la un nou maxim istoric si a depasit recordul atins in urma cu o zi. Petrolul e pe o panta ascendenta si exista o sansa ca TVA si supraacciza la carburanti sa ramana neschimbate la inceputul anului viitor. Toate acestea creeaza premisele pentru ca electronicele, electrocasnicele si carburantii sa se scumpeasca in viitorul apropiat.
Moneda americana s-a apreciat pana la 4,3263 lei/unitate, in ultima zi lucratoare a saptamanii, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Iar avand in vedere ca dolarul era cotat la inceputul lui 2016 la 4,1400 lei/unitate, cresterea inregistrata in acest an este de 4,3%.
Exista mari sanse sa ajunga la paritate cu euro.
Un sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti bancari indica faptul ca acest lucru s-ar putea intampla in februarie 2017, potrivit MarketWatch.
Dar care sunt explicatiile pentru intarirea dolarului? Economia americana merge destul de bine, iar banca ...citeste mai departe despre "2017 vine cu scumpiri pentru romani: Vom plati mai mult pentru benzina, electronice si electrocasnice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 17:27