Cuvintele lui Karl Marx, care spunea ca orice este solid se topeste in aer, cad manusa pe contextul economic actual: afaceri solide, ca birourile de avocatura sau universitatile, sunt amenintate de globalizarea tehnologica. La o privire mai atenta insa, se vad plutind in aer obiecte ciudate: ceasuri elvetiene, stilouri Montblanc, jachete Harris Tweed, carti Folio Society si iahturi vechi.
Chiar daca oamenii se inchina astazi in fata marelui zeu al inovatiilor, unele companii refuza sa se supuna noii dogme si conserva sau resusciteaza tehnologiile sau modelele de afaceri traditionale, potrivit unei analize The Economist.
Ryan Raffaelli, de la Harvard Business School, a examinat aceste exemple de "tehnologii re-emergente" in detaliu. Cel mai elocvent exemplu este industria elvetiana de ceasuri mecanice. In anii '70, aceasta a fost aproape eliminata de ceasurile digitale, mai ieftine si mai precise. Astazi, industria este mai de succes ca niciodata, fiind cea mai mare sursa de exporturi a Elvetiei, dupa produsele si echipamentele farmaceutice, iar motorul sau de renastere este ceasuul de moda veche, cu arc.
Sunt multe alte exemple de tehnologii renascute. Vanzarile de stilouri s-au prabusit in anii '50, cand au aparut pixurile; de la jumatatea anilor '70, au inceput sa-si revina. Tramvaiele pareau sa ramana o atractie turistica in unele orase, cum ar fi San Francisco si New Orleans. Insa alte 30 de orase americane ori au pus in circulatie noi tramvaie, ori au in... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:24
Un tanar cercetator roman la Universitatea din Fribourg Elvetia a creat, impreuna cu un grup de profesori elvetieni, prima platforma online, independenta, de inovare deschisa.
Mai exact, IdeaVault.ch ofera furnizorilor de servicii financiare posibilitatea de a intra in contact cu utilizatorii din intreaga lume pentru a obtine in schimbul unor premii materiale, solutii si sfaturi de imbunatatire a serviciilor si produselor financiare.
"In ultimii ani, tot mai multe produse, servicii si procese au fost dezvoltate si optimizate, avand la baza sugestiile si propunerile clientilor. Se poate astfel observa un trend de receptivitate crescanda din partea institutiilor si firmelor fata de ideile clientilor, care inlocuieste vechea atitudine caracterizata printr-o lipsa totala de transparenta", a explicat, in cadrul unui interviu acordat Business24, Ioan Iustin Vadana, membru al echipei care a implementat proiectul si fondator al companiei Vadana Research & Web Consulting.
Care este povestea colaborarii cu elvetienii pentru realizarea acestei platforme?
Echipa este formata din patru membri: Prof. Dr. Rico Baldegger, directorul Scolii de Management din Fribourg; Dr. Lars Herrmann a scris mare parte cererea de finantare pentru RCSO; Prof. Dr. Patrick Schuffel este directorul Institului de Finante al Scolii de Management si coordonatorul proiectului; si eu in calitate de partener cercetator.
Parteneriatul dintre mine si Scoala de Mangement din Fribourg a inceput in... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:14
Daca anul 2013 a fost unul slab in ceea ce priveste inovatiile in tehnologie, analistii sustin ca 2014 va fi unul de succes in acest domeniu.
Cu totii stim ca tehnologia face parte din vietile noastre, insa companiile au aratat ca aceasta poate face parte si din trupurile noastre, potrivit The Independent.
De la sosete la ochelari, firmele au gasit modalitati de a adauga tot felul de senzori la diferite articole, transformandu-le in mini computere, al caror potential s-a regasit in aparate precum sosete cu senzori pentru alergare sau ceasul inteligent de la Samsung, capabil sa faca poze sau sa raspunda la apeluri ...citeste mai departe despre "Ce inovatii tehnologice se anunta in 2014" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 16:22
Desi sunt multe pareri care considera ca anul 2013 nu a fost unul bun pentru tehnologie, se poate spune ca aceste sunt departe de adevar. Sunt cateva gadgeturi lansate in acest an care contrazic aceasta parere, inovatiile aduse fiind considerata foarte importante de specialistii IT.
Printre aceste gadgeturi se numara terminale mobile cu functii noi, laptopuri, dar si noi concepte.
Google Glass
Google Glass este un gadget care s-ar putea sa nu fie gata pentru publicul larg, dar care demonstreaza unde pot ajunge computerele portabile in viitorul apropiat.
Google Glass se sincronizeaza prin Bluetotth cu telefonul si are un mic ecran prin care utilizatorul poate verifica informatiile accesibile sau poate folosi motorul de cautare. Versiunea finala va fi lansata in 2014.
Pebble smart watch
Pebble a fost unul dintre cele mai de succes proiecte. Acest gadget a demonstrat ca oamenii sunt interesati de smart watch-uri care se pot sincronica cu telefonul si care aqtrage antentia utilizatorului asupra mailurilor si mesajelor primite.
Pebble este compatibil cu iPhone si terminalele cu Android. De la lansarea acestuia, la inceputul anului, multe alte companii, printre care si Ssamsung, au incercat sa se impuna pe acest segment nisa.
MacBook Air (2013 Edition)
Noul Apple MacBook Air arata ca si modelul vechi, la exterior, insa la interior este diferit, ceea ce conteaza.
Ultimul model MacBook Air are in dotaare noul procesor Itel Haswell, care este foarte... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 15:16
2013 a fost un an bun pentru tehnologie in general, insa il putem declara unul destul de anost din punct de vedere al inovatiei. Am avut parte de device-uri noi si performante, dar parca a lipsit acea stralucire pe care deja o asteptam de mai multi ani. Poate 2014 ne va aduce acea revolutie tehnologica, acel device care sa ne uimeasca prin inovatie, dar asupra acestui subiect vom reveni cu un articol cuprinzator maine. Pana atunci, sa vedem insa care au fost cele mai mari esecuri tehnologice ale lui 2013, cel putin in viziunea echipei HIT.ro.
1. BlackBerry
Compania RIM a devenit BlackBerry, a lansat cateva device-uri orientate pietei consumer, iar lucrurile au luat-o razna. BlackBerry Z10, cu noul sistem de operare BlackBerry 10, a esuat in a impresiona dintr-o cauza cat se poate de pragmatica: concurenta incredibil de mare de pe o piata unde Samsung si Apple conduc detasat.
hit.ro mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:17
Producatorii de smartphone au anuntat mai multe lansari in acest an, devenind unul dintre principalele subiecte. Si totusi, dintre aceste noi terminale, care sunt cele mai inovative?
Dintre multele noutati, sunt mai putine cele care au noi caracteristici care pot fi cu adevarat utile, spun cei de la BusinessInsider, care au facut un clasament.
10 - iPhone 5S
Modelul iPhone 5S are cateva imbunatatiri fata de cel anterior si pentru multi consmatori, este cel mai bun smartphone. Totusi, noutatile nu sunt foarte multe.
Arata si se comporta ca iPhone 5, dar are un procesor mai puternic si un senzor care citeste amprentele digitale, care deblocheza terminalul fara sa fie nevoie de o parola. Acestea sunt doua noutati, dar nu sunt "foarte" inovative.
9 - BlackBerry Q10
BlackBerry Q10 este cel mai bun terminal cu tastatura din piata.
Un pasionat de tehnologie ar putea sa nu priveasca cu ochi buni un terminal care are, inca, tastatura, dar sunt multi care vor asa ceva. Blackberry este cel mai bun producator de terminale cu tastatura, iar BlackBerry Q10 este cel mai bun dintre acestea.
8 - Sony Xperia Z
Sony Xperia Z nu se va strica daca este scapat in toaleta.
Pentru cei care sunt predispusi sa strice telefoane, Xperia Z poate fi una dintre cele mai bune alegeri. Nu este protejat impotriva socurilor, dar poate rezista cateva minute cand este scufundat in lichide.
7- Nokia Lumia 1020
Lumia 1020 a dovedit ca un smartphone cu... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:35
How to Web a transformat Bucurestiul, pentru cea de-a patra oara consecutiv, in capitala tehnologiei din Europa de Sud-Est. Desfasurat in jurul conceptului central "Sa crestem impreuna", How to Web 2013 a adus in fata celor peste 800 de persoane din audienta mai bine de 40 de vorbitori internationali de calibru de pe 4 continente care au abordat teme, precum dezvoltarea de produse inovative la scara globala, valorificarea contextului local sau tehnologiile viitorului.
Prezentarile How to Web 2013 s-au desfasurat in paralel pe doua scene. Astfel, pe scena principala a evenimentului, Grow Stage, au avut loc prezentari ale profesionistilor din domeniul tehnologiei la nivel mondial. Acestea s-au adresat dezvoltatorilor, designerilor si comunitatilor din jurul produselor tech si au adus in discutie inovatia in tehnologie, dezvoltarea echipelor durabile, tendintele actuale in industrie sau importanta design-ului pentru dezvoltarea produselor inovative.
Conferinta a fost deschisa de Thomas Hartwig (Co-Fondator si CTO King.com), care a vorbit despre avantajele si provocarile aduse de cresterea accelerata a unui startup (de la 1 la peste 100 de milioane de utilizatori in cazul specific al King) si a continuat cu prezentarea lui Mike Butcher (Senior Editor TechCrunch), care a vorbit despre cei mai puternici oameni in tehnologie la nivel european.
O alta sectiune a fost dedicata lectiilor invatate lucrand la distanta cu echipe de cercetare-dezvoltare, subiect care a fost... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 17:13
O noua serie de specialisti ai industriei tech globale au confirmat prezenta la How to Web 2013, cel mai important eveniment dedicat inovatiei si tehnologiei din Europa de Sud-Est. Acestia vor aborda teme precum inovatia in tehnologie, dezvoltarea produselor si a afacerilor globale.
Lista de vorbitori ai editiei de anul acesta a How to Web este completata de specialisti ce vor aborda teme precum dezvoltarea produselor de uz casnic conectate la internet, dezvoltarea echipelor durabile ce sustin crearea de inovatie, tendinte actuale in tehnologie si importanta design-ului in dezvoltarea produselor inovative.
Robin Wauters, unul din cei mai cunoscuti jurnalisi de tehnologie din Europa, fost colaborator al TechCrunch si TheNextWeb, va sustine o prezentare despre cele mai importante tendinte actuale in tehnologie si companiile mici Europene ce joaca un rol important in context. David Bizer, fost Talent Geek al HackFwd, accelerator de afaceri din Germania care s-a inchis recent, va vorbi despre motivele care au dus la esecul proiectului si lectiile invatate din aceasta experienta.
Christopher Martin, Senior Expert al Bosch Research and Technology Center, unde studiaza felul in care IoT (Internet of Things = Internetul obiectelor) poate fi introdus in aparatele de uz casnic, va vorbi despre provocarile dezvoltarii de produse de masa in domeniul IoT si va prezenta cateva posibilitati de a le depasi. Maria Diaconu, fondator si CEO al companiei MozaicWorks, ce a trecut prin... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:26
Cea de-a 12 editie a conferintei de afaceri Zilele Biz va avea loc intre 11 si 15 noiembrie 2013 la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti si va aduce in fata participantilor o multitudine de modele romanesti de performanta la nivel international: afaceri, idei si oameni.
De la Mircea Tudor, investitorul MB Telecom si dublu laureat al Salonului de Inventii de la Geneva la simpaticii Fredo&Pidjin, de la premianti in antreprenoriat social european la tanarul inventator Ionut Budisteanu, de la business-uri consacrate ca cele ale lui Camelia Sucu, Jean Valvis sau Iulian Stanciu la afaceri sociale sau business-uri tech ca MavenHut sau UberVu, peste 60 de invitati si peste 50 de sesiuni de prezentari si workshopuri vor servi ca modele in inovatie, antreprenoriat, management, CSR si media.
Pana pe data de 1 noiembrie, organizatorii ofera, pentru doua bilete cumparate, posibilitatea ca cea de-a treia sa participe gratuit.
Ce mai ofera Zilele Biz?
trei studii de piata realizate de Unlock Market Research, Hay Group Romania si Ipsos Research despre Excelenta in antreprenoriat, Best Companies for Leaders si Cele mai inovatoare branduri
Peste 10 modele de afaceri inovative, intre care platforma Glazeon a lui Denis Todirica, serviciul de monitorizare oferit de UberVu lansat de Vladimir Oane, compania de jocuri online MavenHut condusa de Bobby Voicu si aplicatia de muzica, Zonga, lansata de Sergiu Biris. Alte afaceri originale ne duc in zona de background screening prin... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:39