Conform statisticilor realizate de catre Comisia Europeana, Romania inregistreaza o performanta a inovarii sub media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, ceea ce o plaseaza in categoria tarilor cu un nivel modest de inovare.
Cu toate acestea, Romania ocupa o pozitie competitiva in ceea ce priveste exportul de produse tehnologice avansate [1], fiind totodata recunoscuta la nivel international pentru calitatea resursei umane ce activeaza in domeniul IT&C.
In plus, studiile arata ca 69% dintre studentii romani resimt necesitatea unor programe care sa ii ajute la dezvoltarea competentelor antreprenoriale intr-o economie bazata pe inovatie.
Procentul este cu 20% mai mare decat cel regasit in randul studentilor altor tari ale Uniunii Europene.
In acelasi timp, nevoia formarii unor competente antreprenoriale este cu atat mai pregnanta in cazul studentilor din domenii ingineresti (75% in Romania, fata de 51% in Uniunea Europeana).
Intr-un astfel de context, o serie de initiative au prins contur cu scopul de a forma un catalizator al inovatiei tehnologice in societatea romaneasca.
Printre aceste initiative se numara si Innovation Labs, un program de invatare antreprenoriala adresat studentilor si tinerilor aflati la inceput de cariera, devenit cu timpul cel mai mare si mai matur pre-accelerator la nivel national.
In ultimii opt ani, Innovation Labs a sustinut formarea a peste 300 de startup-uri prin sesiuni de mentorat la care au contribuit mai mult de 200... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:12
Programul de pre-accelerare pentru startup-uri tehnice Innovation Labs 2020 invita tinerii pasionati de inovare tehnologica si digitala sa isi materializeze ideile in cadrul Hackathoanelor si programelor de mentorat organizate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara.
Inscrierile sunt deschise studentilor si tinerilor care isi doresc experienta dezvoltarii unui produs tech alaturi de mentori experimentati, antreprenori si specialisti in ICT si business.
Programul, care se va desfasura intre 29 februarie si 18 mai 2020, este organizat de catre Asociatia Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Societe Generale, OMV Petrom, ATOS, precum si The Romanian - American Foundation ca partener strategic.
In Bucuresti, programul este sustinut pe plan academic de catre Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti si Universitatea din Bucuresti. Incepand cu anul acesta, Innovation Labs invita si echipe de tineri entuziasti din orasele din proximitatea centrelor nationale sa se alature programului. Astfel, la Hackathonul din Bucuresti din 2020 sunt asteptate si echipe din Brasov si Constanta.
Inscrierea la Hackathon-ul din Bucuresti se poate face pana pe 27 februarie accesand www.innovationlabs.ro/register. Participantii la programul Innovation Labs vor avea acces la tehnologii de ultima generatie oferite de partenerii programului: www.innovationlabs.ro/tech.
Calendarul national al inscrierilor este urmatorul:
10 februarie - 27 februarie 2020:... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 11:19
Zece echipe de tineri ce dezvolta produse tech creative in zonele Disruptive Retail si Mobile si-au prezentat prototipurile in fata partenerilor, mentorilor si investitorilor.
Printre proiecte se numara si aplicatii pentru pasionatii de fitness, pentru companiile de cercetare de piata, pentru oamenii interesati de Bitcoin si multe altele.
Pe 25 mai toate echipele isi vor prezenta prototipurile finale in fata unui juriu de top si a potentialilor investitori si utilizatori, intrand in competitie pentru finantare si sprijin: luna care urmeaza este, prin urmare, decisiva pentru ei.
Business24 va prezinta cateva dintre cele mai interesante idei aduse de tineri la Innovation Labs 2015:
Vitabox.me este o aplicatie pentru pasionatii de fitness ce propune planuri de suplimentare nutritionala in functie de obiceiurile de antrenament ale fiecarui utilizator.
Echipa a plecat de la observatia ca piata romaneasca de suplimente nutritive pentru fitness este in crestere, optiunile sunt variate, dar posibilitatea de a primi recomandari personalizate este foarte redusa.
Astfel, echipa Vitabox.me creeaza profiluri personalizate ale utilizatorilor in functie de informatiile primite de la diferitele dispozitive de monitorizare a activitatii fizice.
Pentru fiecare profil, nutritionisti si antrenori de prestigiu vor oferi recomandari fiecarui utilizator in parte, existand si optiunea cumpararii directe a suplimentelor necesare.
BuyerBrain ofera o solutie ce masoara... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 11:16
Oricine are un smartphone, un grup de prieteni si o viata sociala activa se afla, probabil, printre cei carora Lifebox le poate spori bucuria fotografiilor cu cei dragi.
Suntem tot mai mult cronicarii propriilor noastre experiente, precum si ale celor apropiati, in cautarea unor metode de a surprinde cat mai fidel acele clipe si trairi care ne definesc.
Este firesc ca in 2015 sa ne colectionam momentele semnificative prin fotografii urcate in Cloud. Ne bucuram apoi cand le revedem alaturi de cei dragi - dar tocmai acest circuit al imaginilor intre prieteni a ramas, pana acum, destul de greoi.
Asadar, ce este Lifebox? Un serviciu web care permite distribuirea imediata a unor calupuri de poze cu prietenii, direct din smartphone - aducand toate pozele grupului la un loc, aproape instant, utilizatorii nefiind obligati sa aiba un cont sau sa isi descarce vreo aplicatie.
E nevoie de inca un serviciu de photo-sharing?
In 2014 s-au facut 880 de miliarde de poze - ceea ce inseamna 25% din toate fotografiile care s-au facut vreodata.
"Avand dispozitive tot mai destepte la dispozitia noastra, facem tot mai multe poze, devine tot mai simplu, insa vrem si acces rapid la toate pozele facute cu prietenii nostri intr-un anumit moment.
In acest context, problema photo-sharing-ului este inca nerezolvata. Nu exista vreun serviciu care sa te ajute sa share-uiesti albume intregi cu prietenii tai, imediat. Si aici am aparut noi", povesteste Radu Oprea, fondator Lifebox.... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 11:55
Innovation Labs, cel mai mare program de pre-accelerare a afacerilor din Romania, ajunge in 2015 la cea de-a treia editie si-i incurajeaza tinerii cu idei revolutionare sau pur si simplu "outside the box" sa faca un pas inainte pentru afacerea lor.
Programul le va stimula creativitatea si va antrena spiritul antreprenorial al, poate, viitorilor mari nume in business-ul romanesc, promit organizatorii.
Competitia ii vizeaza pe toti tinerii pasionati de tehnologie, dar si pe cei cu idei noi in design, marketing sau comunicare publica, fie ca isi doresc sa construiasca un produs IT&C, fie ca au facut deja primii pasi antreprenoriali si sunt in cautare de parteneri sau sprijin.
Innovation Labs debuteaza prin doua Hackathoane, care vor avea loc simultan in Bucuresti si Cluj, pe 7 martie. Timp de 24 de ore tinerii participanti vor lucra in echipa pentru a transforma o idee tehnica intr-un prototip minimal, reusind in final sa convinga publicul si juriul de potentialul sau.
"Innovation Labs este locul in care tinerii vin cu idei si ies cu prototipuri. Programul a devenit tot mai mult centrat pe produse: si la Hackathon, si in perioada de pre-accelerare, echipele lucreaza cot-la-cot, impreuna cu mentorii, pentru a crea solutii IT&C surprinzatoare si practice.
Acum, la a treia editie, programul a crescut mult. Ni s-au alaturat parteneri din industrie si media care vor sa-i gaseasca si sa-i sustina pe tinerii creativi si curajosi. Devine tot mai usor sa creezi... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 12:14