Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat, miercuri, prima reducere a productiei de la criza financiara din 2008, asa ca pretul barilului de titei a urcat cu 8%, la 50 de dolari.
Asta se va traduce cel mai probabil printr-o scumpire a carburantilor si in Romania.
Acordul OPEC vine dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai din Golf au acceptat reduceri majore ale productiei, iar Iranul a fost de acord cu o inghetare a productiei, transmite Financial Times (FT).
Reuniunea continua la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca principalele obstacole au fost depasite.
Cele 13 state membre ale cartelului isi vor reduce productia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, urmand sa fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC tinte de productie.
Analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa efectueze cea mai semnificativa reducere a... citeste mai departe despre "Se scumpeste benzina! Prima reducere a productiei din ultimii 8 ani a crescut pretul petrolului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 21:30
Declaratiile facute de diversi ministri ai petrolului din tarile membre ale cartelului OPEC au declansat o noua perioada de volatilitate in piata, dar analistul Cristoph Eibl crede ca adevarul este ascuns de ochii publicului, totul fiind doar o furtuna intr-un pahar cu apa.
"Adevaratul joc se desfasoara in spatele cortinei si are de-a face atat cu interesele Arabiei Saudite, cat si cu cele ale Moscovei", sustine Cristoph Eibl, director executiv al Tiberius Asset Management, pentru postul american CNBC.
Sauditii si rusii au anuntat in mai multe randuri demararea negocierilor pentru inghetarea sau reducerea productiei de petrol, dar niciodata nu s-a intamplat nimic concret.
Afirmatiile de genul acesta au doar efecte pe termen scurt, nu influenteaza cu adevarat piata si nu rezolva problema, iar sedintele OPEC influenteaza cu atat mai putin mersul lucrurilor.
Pretul este dictat in continuare de jocuri de culise, crede Eibl, iar pretul petrolului nu isi va reveni prea curand, in aceste conditii. mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 18:15
Directorul celei mai mari companii petroliere din Rusia, Igor Sechin (Rosneft), crede ca OPEC nu mai are niciun viitor, declarand practic decesul acestui cartel al tarilor exportatoare de petrol.
"In clipa de fata, din motive obiective, niciun cartel nu isi mai poate impune vointa asupra pietelor. Cat despre OPEC, aceasta a incetat practic sa mai existe ca organizatie unitara", a declarat Sechin, unul dintre cei mai puternici aliati si prieteni ai lui Vladimir Putin.
Directorul Rosneft a vorbit in schimb despre "intrarea intr-o era in care productia de petrol va fi condusa de bani, tehnologie si reglementari", relateaza Business Insider.
Rivalitate veche
In ciuda unei aliante facute impotriva producatorilor de petrol americani, in care Rusia si OPEC au adoptat strategia de a pompa cat mai mult petrol pentru a-si pastra cota de piata, cele doua tari sunt rivale vechi.
La inceputul lunii martie, Rusia a avansat propunerea de a negocia cu OPEC reducerea inghetarea cotelor de extractie pentru a reduce invadarea pietei cu mai mult petrol, dar, in ciuda unor voci favorabile din randul membrilor OPEC, acordul nu s-a finalizat.
Cauza esecului a fost refuzul Arabiei Saudite, liderul de facto al OPEC, de a semna un acord la care Iranul refuza sa se ralieze. Pentru Moscova, aceasta a fost o lovitura dura, Sechin insitand sa afirme chiar ca Rosneft s-a opus acestei negocieri.
Gazul, noua mina de aur
Oficialii de la Riad au mentionat de altfel ca pot face fata... mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 15:48
1Un proiect de acord intre tarile producatoare de petrol, reunite duminica in capitala Qatarului, Doha, prevede ca productia medie zilnica sa nu depaseasca nivelul din ianuarie, potrivit unei copii obtinute de Reuters.
Aceasta "inghetare" va ramane in vigoare pana la 1 octombrie, dupa care producatorii se vor reuni din nou, in octombrie, in Rusia, pentru a evalua progresele in punerea in aplicare a unei "redresari progresive a pietei petrolului", se arata in document.
Proiectul nu este aprobat definitiv, insa mai multe surse de rang inalt din cadrul ministerelor Petrolului din tarile participante si-au exprimat optimismul in privinta ajungerii la un acord.
Tot potrivit acestui ...citeste mai departe despre "Solutie de compromis la Doha? Productia de petrol, "inghetata" pana in octombrie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 15:20
Unii din cei mai importanti jucatori din piata petrolului se intalnesc, duminica, in Doha, Qatar, iar unii analisti considera intalnirea ca fiind cea mai importanta din ultimele trei decenii.
La reuniune vor fi prezenti producatori majori de titei, in mare parte membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Exceptia notabila e Iranul, transmite Business Insider.
Miza este stabilizarea pretului "aurului negru", care a afectat bugetele acestor state.
Insa, vineri, ministrul de resort din Iran, Bijan Zanganeh, a sustinut ca nu va participa la intalnirea din Doha.
"Am transmis deja ca nu putem participa la planul de a stabiliza pretul petrolului", a explicat acesta.
Motivul e simplu. Cele mai multe tari OPEC, dar si Rusia, vor sa duca la aprecierea cotatiei titeiului prin plafonarea productiei. Insa Iranul abia s-a dezmeticit dupa ridicarea sanctiunilor si nu vrea sa piarda aceasta oportunitate. In prezent, productia de petrol din aceasta tara nu a reusit sa ...citeste mai departe despre "Poate cea mai importanta intalnire din ultimii 30 de ani - Miza e petrolul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 22:19
Arabia Saudita si Rusia s-au inteles sa inghete productia de petrol. Intelegerea s-a facut in cursul unei intalniri in Qatar.
Ali al-Naimi, ministrul saudit al Petrolului, s-a intalnit cu omologul rus Alexander Novakin, si cu reprezentanti ai Venezuelei si Qatarului la Doha, marti, unde s-a convenit o inghetare a productiei de petrol la nivelele din ianuarie, scrie The Independent.
Prognoza sumbra pentru pretul petrolului: E posibil sa nu mai depaseasca niciodata 100 de dolari pe baril
"Inghetarea acum la nivelul din ianuarie este adecvata pentru piata", a explicat Ali al-Naimi.
"Nu vrem modificari semnificative ale preturilor, vrem sa acoperim cererea. Vrem ...citeste mai departe despre "Arabia Saudita si Rusia s-au inteles sa inghete productia de petrol" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 13:04
Din protejatii lui Putin, sefii companiilor petroliere din Rusia par sa fi devenit vaca de muls a statului. Noile impozite pe care ministrul de Finante ameninta sa le impuna companiilor din domeniul petrol/gaze ar putea reduce productia de petrol de anul viitor.
Este pentru prima data din 2008 si pana in prezent cand Rusia se confrunta cu amenintarea scaderii productiei de petrol.
In ultimii 7 ani, Rusia a detinut titlul de cel mai mare exportator de energie din lume, remarca Bloomberg.
Fara bani
Executivii din sectorul petrolier au inceput lupta impotriva noului sistem de impozitare a afacerilor cu o prima vizita la cabinetului prim ministrului Dmitry Medvedev pentru a-i prezenta concluziile lor la adresa noii initiative.
Momentul nu este unul usor de depasit de niciuna dintre tabere. Pe de o parte, bugetul de anul viitor pare insuficient, iar ministrul de Finante si-a facut planul ca 600 de miliarde de ruble (aproximativ 9,1 miliarde dolari) ar putea fi lesne de obtinut din impozitarea afacerilor cu petrol si gaze.
Ca urmare a supralimentarii pietei, pretul petrolului este cu 57% mai redus decat in urma cu 15 luni, dar acest lucru nu i-a facut pe petrolistii rusi sa rateze sansa de a dobori un record de productie.
Cu o rubla depreciata care a redus costurile de exploatare si a ajustat nivelul impozitelor, companiile din sector au respirat chiar ceva mai usurate, in iunie productia de petrol doborand orice record din era post-sovietica: 10,72 miliarde... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 15:58