Ministerul Finantelor a inregistrat, luni, al doilea esec consecutiv la licitatiile pentru titluri de stat, respingand toate ofertele bancilor pentru obligatiuni scadente in 29 aprilie 2024. Sumele oferite au fost sub valoarea licitatiei, iar dobanzile au fost considerate prea mari, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Licitatia a avut o valoare anuntata de 300 milioane lei, dar oferta de finantare a bancilor a fost slaba, de doar 288 milioane lei.
"Ministerul Finantelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumparare transmise, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat", arata cumunicatul BNR.
Esecul era anticipat de analisti.
"Nu este cel mai lichid titlu si, pe fondul incertitudinilor interne si externe mari, cererea ar putea fi slaba; mai mult, avand in vedere ca MF ar putea decide sa nu plateasca randamentele mai mari cerute de piata (dupa cum am vazut recent), e posibil sa vedem o licitatie cu alocare partiala sau chiar una esuata", arata raportul ING Bank, publicat luni dimineata.
La licitatia precedenta din cadrul emisiunii de titluri scadente in aprilie 2024, din 16-17 februarie, Ministerul Finantelor a reusit sa plaseze obligatiuni de 345 milioane lei, in linie cu valoarea programata.
Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 3,51% pe an pana la scadenta, iar randamentul maxim - de 3,53%, in crestere sensibila fata de licitatiile precedente pentru aceeasi scadenta.
Obligatiunile emise de catre... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 19:03
Un interval de tranzactionare de 0,5% si volume mai mici decat in mod normal, marcheaza un inceput de luna neobisnuit in piata valutara locala, situatie care va persista in continuare pe fondul calmului datorat pietelor inchise din SUA, potrivit unui raport ING Bank.
Pentru luna iulie, Ministerul Finantelor a anuntat ca va emite 1,7 miliarde lei in titluri de stat in lei, fapt primit favorabil de catre pietele locale, cu randamentele pentru instrumentele datoriei publice in lei corectand putin din cresterile initiale de 10pb.
Scadente de titluri de stat, insumand 3,8 miliarde lei in iulie, aproape in totalitate concentrate in titluri cu maturitate initiala de peste un an, se vor traduce cel mai probabil in cerere relativ buna la licitatiile din aceasta luna si pot conduce la o posibila scadere a randamentelor. Drept consecinta, leul ar putea castiga teren, iar in perspectiva licitatiei la titluri pe doi ani de luni, putem vedea un usor avans al monedei locale astazi.
Ratele intre o luna si un an au revenit pe crestere ieri, cu circa 10-15pb, recentele oscilatii oglindind cel mai probabil miscarile din piata titlurilor de stat in lei.
Astfel, s-a inregistrat o crestere de 3-5pb a randamentelor ieri, posibil indusa de tonul din pietele internationale.
In pofida scadentelor nete ridicate insumand 2,1 miliarde lei in iulie, calendarul emisiunilor este nefavorabil conditiilor de lichiditate, indicand chiar o inrautatire a situatiei lichiditatii fata de iunie.... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:01
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 4,99%, cel mai redus nivel platit vreodata pentru impruturile in lei din piata interna.
Analistii ING Bank estimau intr-un raport emis luni dimineata ca Finantele ar putea vinde titluri in valoare de 600 milioane lei, la un randament maxim usor sub 5%.
"Prognoza noastra, aflata la marginea inferioara a cotatiilor din piata secundara, are in vedere o aglomerare a cererii la singura licitatie a unui instrument cu scadenta scurta de luna aceasta, intrucat in aprilie ajung la maturitate doar titluri de stat pe termen scurt", potrivit raportului citat.
Subscrierile au insumat 1,94 miliarde lei, iar valoarea indicativa a fost de 600 milioane lei.
Licitatii de 2,7 miliarde de lei in aprilie
Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitatii in valoare de 2,5 miliarde de lei, plus 200 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la trei ani in valuta.
Cea mai mare parte a titlurilor de stat planificate pentru aprilie au maturitati de peste un an, iar titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,8 miliarde lei, au fost emise pe termen scurt.
Astfel, analistii ING Bank nu exclud ca o mare parte a sumelor scadente in aprilie sa nu-si schimbe profilul de maturitate a investitiei si sa ramana in piata.
Acest lucru ar putea pune presiune in continuare pe dobanzi, cele cu scadenta pe o zi... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:37
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 56 luni, in valoare de 250 milioane lei, la un randament mediu de 6,66% pe an.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 250 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 855,8 milioane lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie Newsin.
MFP si-a propus sa atraga 3,55 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna noiembrie, in vederea finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice.
Investitorii straini, mai atrasi de titluri de stat in valuta. Pe ce se bazeaza?
Detinerile investitorilor straini in titluri de stat in lei au scazut la 5,4% din totalul datoriei publice in lei in septembrie, de la 6,1% anterior. Investitorii sunt mai atrasi de titluri de stat in valuta.
"Date recente arata ca detinerile investitorilor straini in titluri de stat in lei au scazut la 5,4% din totalul datoriei publice in lei in septembrie, de la 6,1% anterior", arata analistii ING. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:41
Pe termen scurt, este foarte putin probabil ca investitorii straini sa revina in piata de titluri de stat in lei, spun analistii ING.
Perspectivele asupra inflatiei si ingrijorarile legate de alegeri cantaresc mai mult decat cresterea randamentelor platite de Ministerul Finantelor Publice, mai adauga specialistii ING.
"Ministerul Finantelor a vandut ieri (joi, n.r.) titluri de stat la 3 ani intreaga suma propusa de 250 de milioane de lei, la un randament maxim de 6,55%, cu 10pb peste asteptarile noastre din jurul a 6,45%.
Licitatia de joi ar putea indica faptul ca MFP se adapteaza la climatul de rate mai ridicate pentru RON, randamentul titlurilor vandute ieri fiind cu 20pb peste cel al unor titluri similare vandute la mijlocul lui septembrie", se spune in raport al ING Bank.
Ministerul Finantelor Publice a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 36 luni, in valoare de 250 milioane lei, la un randament mediu de 6,53%.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 250 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 598,1 milioane lei.
MFP si-a propus sa atraga in octombrie 4,15 miliarde lei si 150 milioane euro de pe piata locala. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 13:57
Analistii ING Bank se asteapta ca licitatia pentru titluri de stat cu scadenta de doi ani in valoare de 900 milioane de lei sa indice un randament neschimbat de 5,50%, datorita grupului de cumparatori cu un apetit deosebit pentru aceste instrumente, se arata intr-un raport al bancii.
De asemenea, analistii ING Bank mai spun ca au crezut ca atat timp cat activele europene cu risc relativ ridicat raman sub presiune, numai o interventie agresiva a BNR ar stopa deprecierea monedei nationale.
"Cu toate ca un asemenea eveniment nu pare sa fi avut loc, deprecierea monedei nationale pare sa fi pierdut din viteza in aceasta dimineata, aceasta tranzactionandu-se in prezent la nivelul inregistrat la finalul zilei de vineri de 4,4330 lei/euro in timp ce multe monede din regiune inregistreaza pierderi de 0,6-0,7%. Aceasta ar putea sugera ca unii participanti la piata ne impartasesc ideea unei interventii valutare ce ar putea avea loc in curand, iar aceasta tempereaza deprecierea. Totusi, cat timp aversiunea la risc va persista, aceasta temperare pare mai probabil temporara in absenta unei interventii valutare agresive", se mai spune in raport.
Analistii ING mai spun ca ratele de dobanda au fost supuse unor presiuni ascendente in sedinta de vineri, probabil reactionand la presupusele interventii valutare recente si la asteptari pentru noi asemenea episoade, si evoluand in linie cu asteptarile lor pe termen scurt.
"Ratele de dobanda pe termen scurt au urcat de la 3,4% la 3,7%... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 16:23
Riscul politic din Romania face bancile sa ceara dobanzi mai mari la titlurile de stat, pentru ca riscul asumat presupune un cost, a declarat luni, presedintele executiv al Unicredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, potrivit NewsIn.
Riscul politic "ne face sa solicitam mai mult, o dobanda mai mare pentru titlurile de stat. (...) Credem ca, in acest moment, trebuie platit un cost pe masura riscului asumat", a afirmat Radu.
El a negat, insa, ca in piata ar fi tensiuni, desi in ultimul timp Finantele au anulat cateva emisiuni de titluri de stat pe termen scurt din cauza ca nu au acceptat dobanzile solicitate de banci.
"Este o negociere in piata, este o negociere pe care o purtam cu toate tipurile de clienti, nu numai cu statul, si cateodata ajungem la un acord comun si atunci incheiem tranzactia, alteori nu ajungem la un acord comun si nu se intampla nimic. Cred ca acest lucru este firesc", a spus presedintele executiv al Unicredit Tiriac.
El a mentionat ca bancile au limite in ceea ce priveste investitiile in titluri de stat, "limite care incep sa fie atinse", astfel incat apetitul bancilor pentru titluri de stat va scadea.
"De aceea am avea nevoie de proiecte importante ale sectorului de stat, pentru a le credita in mod direct", a mai spus Radu.
Intr-un raport publicat luni dimineata de ING Bank Romania se arata ca "ratele de dobanda pe termen scurt ar putea urca usor din cauza incertitudinilor din politica romaneasca".
Analistii de la ING MFP apreciaza ca vanzarea de titluri de... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2009, ora 13:31