Romania risca, in orice moment, infringementul din partea Uniunii Europene, dar si amenzi aplicate statului roman, suportate de catre cetateni, prin taxe si impozite, din cauza nivelului ridicat de cost al politei RCA, atentioneaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).
"ASF a redus, in data de 17 octombrie 2016, pretul RCA cu 40% pentru transportatori (pret plafonat la 7.534 lei) si a majorat cu 31% pretul RCA pentru persoanele fizice (de la 466 de lei la 610 lei).
Decizia de plafonare a tarifelor RCA, desi rezolva pe termen scurt problema pretului RCA pentru transportatori, are ca efect defavorizarea persoanelor fizice (...) pretul RCA pentru tineri a crescut cu peste 300%, de la un cost de aproximativ 585 de lei, in luna iunie 2014, la 1.760 lei in luna februarie 2016.
Din cauza pretului prohibitiv al politei RCA, nivelul de asigurare al parcului auto national scade aproape de 70%, situatie cauzata in special, de nivelul ridicat de cost al politei ...citeste mai departe despre "Scandalul RCA: Asociatia Service-urilor Auto sustine ca Romania risca infringement si amenzi de la UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 12:09
Romania impoziteaza diferit companiile straine fata de cele romanesti, "scapare" sesizata de Comisia Europeana. Ce regim "special" aplica Romania investitorilor straini?
Practic, strainii plateau taxe pentru fiecare sediu ca pentru o companie separata, in timp ce romanii platesc impozite la nivel de companie, indiferent de numarul de sedii.
Romania are la dispozitie doua luni sa schimbe legislatia, iar daca lucrurile nu se schimba dupa acesta data, legislatia romanesca intra in discutie la Curtea de Justitie a UE.
Avocatii contactati de Business24 au precizat care sunt consecintele aplicarii acestui sistem de impozitare pentru companiile straine.
"Practic, o societate straina care face un sediu permanent in Romania plateste impozit pe profit. Daca firma are trei santiere, conform gandirii de la minister, are trei sedii permanente si plateste impozit pe profit pentru fiecare dintre ele.
Daca pe un sediu permanent face profit si pe altul pierdere nu se pot compensa. Pe cand o companie romaneasca cu trei sedii poate sa isi compenseze pierderea si sa plateasca impozit pe profit per total mai mic", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate, pentru Business24.
Avocatul a adaugat ca Romania nu poate spune ca este o "scapare sau o neatentie" pentru ca aceasta tema a fost de multe ori adusa in atentia autoritatilor.
"Este o gandire eronata pentru ca nu este vorba de o eroare de tehnica legislativa, subiectul fiind discutat de mult timp. Nu... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:59
Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite, informeaza Mediafax. Avertismentul a fost transmis Executivului de catre expertii juridici din Ministerul Justitiei, care au analizat problema taxei auto la solicitarea premierului Emil Boc, releva un document intern al Guvernului.
Juristii explica faptul ca litigiile privind concordanta dintre OU 50/2008 privind taxa auto si dreptul comunitar au survenit pe fondul unei accentuate instabilitati legislative, in conditiile in care aceasta ordonanta a fost modificata succesiv de sapte ori in doar doi ani, si ca judecatorii Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) au calificat taxa auto, in versiunea sa initiala, ca reprezentand o discriminare indirecta intre vehiculele de ocazie importate si cele deja inmatriculate in tara inainte de intrarea in vigoare a taxei, respectiv la 1 iulie 2008.
In acelasi timp insa, juristii arata ca discriminarea a fost mentinuta si in variantele ulterioare ale OU 50/2008, astfel ca declararea si a acestor acte normative drept neconforme este doar "o chestiune de timp".
"Daca aplicand taxa asupra unui autoturism similar celui din cauza Tatu se constata, din calcule, ca se mentine un nivel de taxare ridicat pentru astfel de autovehicule de... mai mult
Duminica, 29 Mai 2011, ora 22:53
Economia Romaniei nu poate reporni pana cand investitorii straini nu isi recastiga increderea in Romania, capitalul strain fiind indispensabil tarii, sustine economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a mentionat ca, in opinia sa, Romania nu se confrunta cu o 'aterizare fortata', potrivit Newsin. "Capitalul strain este indispensabil si trebuie sa tinem cont sa nu speriem capitalul strain cand facem propuneri sau luam masuri. Romania nu poate sa reporneasca economia pana cand pietele straine si capitalul strain nu isi recastiga increderea in tara", a spus Lazea.
El a mentionat ca, in conditiile in care Romania si-a liberalizat contul de capital (in 2005 n.r.), s-a angajat sa nu puna restrictii pe intrarea sau iesirea capitalului strain, iar "investitorii straini voteaza cu banii si aleg sa plece sau sa intre intr-o tara sau alta, in functie de politicile pe care le vad acolo, mai mult sau mai putin sustenabile".
In acelasi timp, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca Romania nu se confrunta cu o aterizare fortata.
"Noi nu suntem in 'hard landing' cu somaj de 6%, ci am fi cu somaj de 12%, ca in Slovacia, sau de 18%, in Spania. Nu este 'hard landing' cand trebuie sa indexezi salariile cu rata inflatiei, ci cand trebuie sa tai salariile, sau cand trebuie sa majorezi deficitul (bugetar, n.r.) ca sa dai salarii si pensii, ci cand trebuie sa il majorezi ca sa salvezi institutii financiare. Acela e 'hard landing'", a mai spus Lazea.
Lazea:... mai mult
Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:39