Grupul OMV Petrom a informat joi ca impreuna cu firma Eldrive, cel mai mare operator de puncte de incarcare electrice din regiune, va instala 30 de puncte de incarcare rapida pentru masinile electrice la benzinariile din Romania si Bulgaria, potrivit unui comunicat de presa al companiei.
Ca urmare a acestei initiative, Romania si Bulgaria vor fi conectate printr-o infrastructura de puncte de incarcare rapida de 50 de kW, situate, in mod accesibil, in statiile din reteaua OMV. Eldrive va instala si va fi operatorul punctelor de incarcare.
OMV Petrom a precizat ca primele doua statii din cadrul acestui proiect au fost deja instalate in doua statii de carburanti OMV din Bulgaria, in Daskalovo (autostrada Struma) si soseaua Golyamokonarsko (in apropiere de Plovdiv) si au avut, deja, primii clienti.
Implementarea intregului proiectul va dura aproximativ doi ani. Noua retea de statii de incarcare le va permite soferilor sa incarce pana la 80% din bateria vehiculelor electrice, in aproximativ 40 de minute, in cadrul unui ciclu de incarcare rapida.
"Credem ca viitorul mobilitatii va presupune un mix de carburanti, conventionali si alternativi si, in acelasi timp, sustenabili din punct de vedere economic si al mediului. In ceea ce priveste solutiile alternative, pentru autoturisme si vehiculele usoare, pe distante scurte, masinile electrice pot fi o alegere.
Pentru autovehiculele grele si transport pe distante mai mari, luam in considerare ca potentiale solutii CNG... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 13:44
Porsche Romania, cel mai mare importator auto din Romania, intra pe piata statiilor de incarcare a masinilor electrice, prin marca MOON, detinuta de Allmobil GmbH, parte a Porsche Holding Salzburg.
Statiile permit alimentarea oricarui model de masina electrica sau hibrid plug-in disponibil pe piata.
"Ofensiva electrica transforma piata si obiceiurile utilizatorilor auto. Cel mai bun exemplu vizeaza alimentarea masinii. Estimam ca in circa 70% dintre cazuri soferii de masini electrice si hibrid plug-in vor alimenta cu ajutorul unor instalatii de uz casnic sau statii de mare putere instalate in parcuri de birouri sau cladiri comerciale. MOON ofera o paleta larga de produse care raspund acestei nevoi", a declarat Brent Valmar, director general Porsche Romania.
"Potentialul acestei piete este considerabil. Estimam ca pana la finalul acestui an vom livra clientilor aproximativ 250 de statii de uz casnic si 30 de statii de mare putere".
"Infrastructura pentru masini electrice si hibride plug-in se va dezvolta considerabil in urmatorii ani. Statiile de incarcare MOON permit conectarea la sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, facilitand trecerea spre un viitor cat mai prietenos cu mediul inconjurator", a declarat Elmar Geisler, director general Porsche Romania.
Comenzile pentru produsele MOON pot fi plasate online. De asemenea, produsele sunt disponibile ca accesorii la oricare dintre distribuitorii Porsche Romania.
Pentru statiile de mare... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 13:30
Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obtinerea unei finantari complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV) in Italia, Spania si Romania.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X si implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania si Romania, prevede instalarea a peste 3.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice, in special de-a lungul a sapte coridoare de retea transeuropeana de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legatura dintre nodurile urbane si de-a lungul unor drumuri principale, si care va fi finalizata pana in 2022.
Proiectul este co-finantat de Agentia Executiva pentru Inovatii si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, si Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si de Enel X, prin resurse proprii.
Statiile de incarcare vor deveni parte a retelei publice de infrastructura de incarcare a Enel X in Italia, Spania si Romania, si vor include modelele Quick (pana la 22 kW AC), Fast (pana la 50 kW DC fiecare) si Ultra-Fast (pana la 350 kW DC fiecare).
Intreaga retea va fi accesibila pentru utilizatorii inregistrati prin aplicatia Enel X Juice Pass, precum si prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, in timp ce utilizatorii neinregistrati vor efectua plati ad hoc.
Proiectul AMBRA-E isi propune sa reduca timpii de incarcare necesari... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 20:06
Ministerul Mediului vrea sa ii convinga pe romani sa renunte la autoturismele pe benzina si motorina si sa isi achizitionele masini electrice.
Insa, spune ministrul Mediului Costel Alexe, problema o reprezinta punctele de incarcare din tara, care sunt foarte putine. Astfel, el a anuntat marti ca isi propune ca in acest an sa fie instalate pana la 1.200 de noi puncte de incarcare pentru masinile electrice.
"In opinia mea, problema transportului cu masini electrice depinde 100% de infrastructura. Problema punctelor de incarcare reduse din tara face ca transportul electric din Romania sa se dezvolte cu incetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania.
Daca primariile se misca bine si repede, putem instala pana la 1.200 de puncte de incarcare in 2020. Vreau sa declansam cea mai mare reforma a infrastructurii verzi din Romania. Depindem insa de primarii si de ritmul lor de implicare", a anuntat ministrul Mediului.
Totodata, el a spus ca Ministerul Mediului va lansa in acest an un program, in premiera, care prevede instalarea altor 1.200 de statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale.
"Cu infrastructura mergem chiar mai departe de localitati. Venim anul acesta cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:41
Enel X Romania, companie membra a diviziei de servicii avansate de energie a Grupului Enel, intentioneaza sa instaleze circa 2.500 de puncte de incarcare pentru masinile electrice in toate regiunile Romaniei, in perioada 2019-2023, in urma unor investitii totale de 15 pana la 20 de milioane de euro.
"Enel X Romania se angajeaza sa ofere posesorilor si flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa in toata tara, de la nord la sud si de la est la vest, fara sa se ingrijoreze unde vor gasi urmatorul punct de incarcare. Prin acest plan ambitios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de incarcare in urmatorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat si mai sustenabil in toata Romania", a declarat Marius Chiriac, director al Enel X Romania, companie prezentata oficial marti.
Primele puncte de incarcare vor fi instalate in 2019 in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Planul acopera toate zonele Romaniei, astfel incat pozitionarea si instalarea infrastructurii de incarcare sa fie adaptata cresterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodariilor, al institutiilor, precum si in randul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote. Circa 300 de puncte incarcare urmeaza sa fie instalate in 2019.
"Noi estimam ca, la inceputul anului viitor, vor fi primele statii disponibile in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Finalizam niste discutii si apoi depinde de procesul de racordare, instalare etc. Noi dorim sa le avem gata in prima... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:43
Autoritatile publice locale din orasele resedinta de judet au la dispozitie un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare incarcarii masinilor electrice, instalatii cu o putere de minimum 50 de KW, a anuntat, marti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuica, in conferinta "Transport Inteligent, Trafic Inteligent".
"Ne-am gandit ca succesul Programului Rabla Plus, deci vanzarea si inmatricularea de autovehicule electrice depind foarte mult si de infrastructura. Atunci, de un an am inceput sa lucram la legislatie pentru a putea crea infrastructura de incarcare a autovehiculelor electrice. Am splituit acest obiectiv pe o componenta legata de autoritatile publice locale si de o alta componenta legata de infrastructura pe drumurile nationale. In ceea ce priveste autoritatile publice locale, este in derulare la momentul actual o sesiune pentru municipiile resedinta de judet. Bugetul este de 20 de milioane de euro sa isi instaleze aceste prize, aceste instalatii pentru masinile electrice, instalatii cu o putere de minim 50 de KW", a spus Brezuica.
Potrivit acestuia, daca programul se va bucura de succes, acesta va continua.
"Dorim ca la nivel national toate municipiile sa participe la acest program, iar daca succesul va fi destul de mare sa il mai continuam tot pentru autoritatile publice locale, deoarece tehnologia bateriei a crescut destul de mult, mobilitatea acestora depaseste 200 de km, distanta dintre... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 15:00
Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Italia, discuta cu o serie de producatori auto, inclusiv Fiat Chrysler Automobiles (FCA), in incercarea de a beneficia de pe urma boom-ului autovehiculelor electrice prin intermediul tehnologiilor sale de reincarcare.
Enel, care dezvolta in Italia o retea de reincarcare pentru autovehicule electrice, a semnat deja acorduri cu Nissan si Audi pentru a utiliza tehnologia si serviciile sale la unele dintre modelele lor, transmite Reuters.
"Acum analizam diverse optiuni cu alti producatori auto", a declarat pentru Reuters seful diviziei e-Mobilitate a Enel, Alberto Piglia.
Acesta a adaugat: "Am discutat cu seful departamentului de inovatie de la Fiat si daca lucrurile progreseaza vom discuta si mai mult".
Companiile europene de utilitati concureaza pe segmentul retelelor de reincarcare pentru vehicule electrice, care se dezvolta rapid, pe fondul renuntarii la motoarele conventionale.
Enel si firma de consultanta Ambrosetti estimeaza ca vehiculele electrice vor reprezenta peste 50% din vanzarile la nivel global pana in 2040.
Noua strategie energetica a Guvernului italian, prezentata in noiembrie, prevede reducerea emisiilor poluante, dar lasa la latitudinea pietei sa stabileasca ce tehnologie va fi folosita.
"Trebuie sa dam cumparatorilor de masini sansa de a avea infrastructura de reincarcare instalata in locuintele si in garajele lor atunci cand cumpara vehiculul", a explicat Piglia, adaugand ca "Italia este... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:44
Spre deosebire de alte tari europene, masinile electrice si hibride nu sunt atat de populare in Romania. Insa Guvernul vrea sa schimbe acest lucru si a lansat un nou program, prin care ofera finantare celor care vor sa faca statii de alimentare pentru acest tip de automobile.
Tinta propusa este de 6.000 de puncte de incarcare pana in 2020, informeaza News.ro.
Ministerul Mediului a transmis, miercuri, ca programul (care se numeste "Infrastructura de alimentare verde") ofera posibilitatea primariilor, institutiilor publice si agentilor economici sa realizeze in perioada urmatoare proiecte de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si hibrid.
Cei interesati vor putea depune proiectele in perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2016, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Programul se va desfasura pe mai multi ani, iar bugetul pentru 2016 este de 70 de milioane de lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare ...citeste mai departe despre "Guvernul si-a propus sa faca 6.000 de prize pentru masinile electrice pana in 2020" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 10:42
Prima infrastructura privata de incarcare a masinilor electrice din Romania a fost pusa la punct pe Autoklass, dealer autorizat Mercedes-Benz, smart si Honda, care a investit peste 25.000 de euro in dotarea celor sapte centre pe care le detine la nivel national cu statii de incarcare.
Statiile sunt disponibile in toate centrele Autoklass din Bucuresti, Ilfov, Constanta, Sibiu, Timisoara si Ploiesti, astfel ca orice posesor de autovehicul electric cu o autonomie de 200 de kilometri poate efectua deplasari atat in regim extra-urban, pe axele principale de transport din Romania, cat si in regim urban, in orasele unde exista statii de incarcare Autoklass, se arata intr-un comunicat de presa remis Business24.
"Prin aceasta investitie, ne dorim sa incurajam politicile non-poluante, de reducere a emisiilor de CO2 si sa ne aliniem la standardele si practicile internationale, unde a detine o masina electrica e un lucru firesc si foarte util, in niciun caz un moft. Si in tara noastra observam din ce in ce mai puternic aceasta tendinta.
Daca ne uitam doar la anul 2015, in Romania s-au vandut in total aproximativ 165 de masini 100% electrice. In cele din urma, cresterea numarului de posesori de masini electrice e strans legata de existenta unei infrastructuri de incarcare.
Consideram ca anul 2016 este un an de referinta pentru aceasta piata - politica de acordare a eco-bonusului la achizitionarea unui automobil electric si cererile de masini hybrid sau plug-in hybrid sunt... mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 13:00