Premierul Ludovic Orban a dat asigurari vineri, dupa o vizita pe santierul autostrazii Comarnic-Brasov, ca Guvernul va aloca resurse impresionante pentru modernizarea infrastructurii, subliniind ca aceasta este prioritatea zero, in scopul unirii provinciilor istorice si cresterii perspectivelor de dezvoltare pentru toate regiunile. Orban s-a aratat increzator ca in 6 ani se va circula pe autostrada de la Bucuresti la Brasov, potrivit Agerpres.
"Ne propunem sa alocam sume fara precedent pentru obiectivele de investitii pentru Brasov. (...) Romania are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii si din cauza aceasta obiectivul nostru prioritar il reprezinta investitiile in infrastructura - de transport, energetica, de sanatate, unde exista extrem de multe proiecte care sunt derulate atat de Primaria Brasovului, cat si de Consiliul Judetean. Consiliul Judetean, de exemplu, a avut o alocare record de cheltuieli pentru sanatate de peste 50 de milioane.
Niciun consiliu judetean nu a alocat atatea resurse pentru proiectele de modernizare care unele dintre ele, este adevarat, sunt sprijinite si de la nivel guvernamental prin Compania Nationala de Investitii. In urmatoarea perioada, daca vrem sa ne modernizam, daca vrem sa crestem standardul de viata pentru fiecare roman, daca vrem sa asiguram unirea tuturor provinciilor istorice, sa asiguram perspective de dezvoltare pentru toate regiunile din Romania prioritatea zero trebuie sa fie investitiile in infrastructura, iar... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:15
Asociatia Pro Infrastructura trage un nou semnal de alarma in ceea ce priveste infrastructura feroviara din tara noastra: 75% din sine, 65% din poduri, 50% din terasamente si 90% din catenare au durata de viata expirata si au nevoie urgenta de reparatii capitale.
Potrivit unei postari de pe pagina de Facebook a asociatiei, "toata infrastructura feroviara romaneasca este aproape de colaps" si riscam ca, pana in 2030 - 2040, sa ramanem fara cale ferata.
"Asadar, liniile pot fi periculoase daca se exploateaza la parametri normali si, prin urmare, CFR Infrastructura este nevoita sa impuna sute de restrictii drastice de viteza si tonaj.
Astazi, avem peste 1.000 km restrictionati si sunt puncte unde trenurile trebuie sa incetineasca chiar si pana la 5 km/h ca sa nu deraieze!", scrie Pro Infrastructura.
De altfel, in postare se subliniaza riscul ridicat de accidente si este evocat raportul privind deraierea trenului Timisoara-Iasi, de anul trecut, care prezinta "o situatie dramatica".
"In ciuda acestor 'masuri', exista un risc ridicat de accidente. Acum cateva zile, AGIFER (organismul de investigatii feroviare) a publicat un raport final in cazul deraierii trenului IR1765 Timisoara-Iasi in gara Dej Calatori in septembrie 2017. Documentul prezinta o situatie dramatica.
Astfel, trenul care leaga Moldova de Ardeal si Banat a deraiat pe o linie care a fost reparata substantial ultima oara acum 30 de ani, adica in 1988! Sina era atat de degradata incat viteza maxima... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 13:35
Bulgaria si Romania aveau anul trecut cele mai slabe sisteme feroviare din Europa, conform indicelui 2017 European Railway Performance (RPI), publicat de firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), transmit site-ul swissinfo.ch si Xinhua.
Elvetia a avut si anul trecut cel mai bun sistem feroviar european, la fel ca si in 2012 si in 2015, cand au fost publicate precedentele rapoarte dedicate cailor ferate din Europa.
"Elvetia foloseste intensiv sistemul de cale ferata, in special pentru traficul de pasageri. De asemenea are un rating bun la calitatea serviciilor un calificativ foarte bun pentru siguranta", se arata in raportul BCG.
Ratingurile sunt de la 1 la 10 puncte. La categoria "cel putin sase puncte din zece" sunt cele mai bune sisteme feroviare europene: Elvetia (7,2 puncte), Danemarca (6,8 puncte), Finlanda (6,6 puncte), Austria si Germania (ambele cu 6,1 puncte), Suedia si Franta (ambele cu sase puncte).
In grupa de mijloc, categoria "4,5 - 6 puncte", se afla: Marea Britanie (5,4 puncte), Olanda (5,3 puncte), Luxemburg (5,2 puncte), Spania si Cehia (cinci puncte), Norvegia (4,9 puncte), Belgia (4,6 puncte) si Italia (4,5 puncte).
Sub 4,5 puncte sunt cele mai slabe sisteme feroviare europene: Lituania, Irlanda si Slovenia (toate cu 3,9 puncte), Ungaria (3,5 puncte), Letonia (3,4 puncte), Slovacia (3,2 puncte), Polonia (trei puncte), Portugalia (2,4 puncte), Romania si Bulgaria (ambele cu 1,9 puncte).
Raportul BCG pe 2017 ia in considerare... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:58
Primul tren din programul estival de transport, care circula cu 160 km/h, a parcurs distanta Bucuresti-Constanta, de 225 de kilometri, intr-o ora si 55 de minute, record de viteza pentru transportul pe calea ferata in Romania, potrivit directorului operational al CFR Calatori, Adrian Vlaicu.
"Cel mai scurt timp, din cunostintele mele, in care a fost parcursa distanta Bucuresti - Constanta a fost de 2 ore si 14 minute, inainte de 1989 si apoi pana in 1994-1995, pe cand se circula fara intrerupere cu 140 km/h pe sectoare, unele dintre ele mai mari, dar acum circulam cu 160 km/h. Din punct de vedere al serviciului comercial de calatori este o premiera absoluta", a spus Adrian Vlaicu.
Acesta e declarat ca pe ruta Constanta - Mangalia se circula cu dificultate din cauza infrastructurii saturate (se circula pe o linie simpla - n.r.), iar distanta se parcurge intr-o ora si pana la doua ore.
Potrivit CFR, incepand din 4 iulie 2014, patru trenuri de calatori Interregio, care vor atinge viteza maxima de 160 km/h, vor parcurge distanta dintre Bucuresti si Constanta sau retur, in doua ore.
Reprezentatii CFR au anuntat ca preturile biletelor raman neschimbate, respectiv 62 de lei pentru un bilet la clasa a II-a Bucuresti - Constanta sau retur, si de 108,4 lei dus si intors, inclusiv reducerea de 10%.
Cele patru trenuri Interregio, apte din punct de vedere tehnic pentru a circula cu viteza maxima de 160 km/h, vor asigura legatura directa intre Bucuresti si Constanta.... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:53
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA a anuntat ca incepand din 04 iulie 2014, 4 trenuri de calatori Interregio, care vor atinge viteza maxima de 160 km/h, vor parcurge distanta dintre Bucuresti si Constanta, si retur, in 2 ore.
Cele 4 trenuri Interregio, apte din punct de vedere tehnic pentru a circula cu viteza maxima de 160 km/h, vor asigura legatura directa intre Bucuresti si Constanta in 2 ore. Cursele vor opera de doua ori pe zi din Bucuresti, cu plecare la orele 09.00, respectiv 16.00, si din Constanta cu plecare la orele 13.10, respectiv 19.20, informeaza Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' SA.
"Calatorii care opteaza pentru alte intervale orare de calatorie, mai au la dispozitie 2 trenuri Interregio care vor asigura, de asemenea, legatura directa intre Bucuresti si Constanta, durata unei astfel de calatorii fiind de in 2h si 25 minute, garniturile circuland cu o viteza maxima de 140 km/h", se arata in comunicatul companiei.
Pentru celelalte trenuri Interregio, care apartin atat operatorului national CFR Calatori, dar si operatorului privat Regiotrans, durata calatoriei va fi de 2h si 35 minute/2h si 45 minute, cu 3 si 5 opriri in statiile de cale ferata din parcurs, garniturile circuland pe relatia Bucuresti Nord - Constanta, si retur, cu o viteza maxima cuprinsa intre 120 - 140 Km/h.
"Toate programele de reabilitare a infrastructurii feroviare derulate de CFR SA pun un accent deosebit pe imbunatatirea relatiilor cu clientii nostri prin... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:20
Infrastructura feroviara din Romania este ramasa in urma, insa, Ministerul Transporturilor pune accentul pe reabilitarea acesteia prin folosirea unor proiecte cu finantare europeana nerambursabila, a declarat sambata, ministrul de resort, Ramona Manescu.
"Este pacat ca avem o infrastructura feroviara foarte dezvoltata ca suprafata, dar ramasa in urma. Pe tronsoane pe care am putea circula cu 120 km/h, circulam cu 40 km/h", a afirmat Ramona Manescu, prezenta in localitatea Toplita, din judetul Hunedoara, la inaugurarea unui drum ce a fost construit prin accesarea de fonduri europene in cadrul Programului Operational Regional (POR).
Ea a mentionat ca transportul cu trenul ar putea constitui alternativa la deplasarea cu masina, dupa modelul altor state dezvoltate.
Ramona Manescu a precizat ca reabilitarea si modernizarea infrastructurii feroviare se afla in atentia Ministerului Transporturilor, inclusiv in discutiile pe care institutia le-a avut cu reprezentantii Uniunii Europene.
"Trebuie sa le oferim oamenilor o alternativa la lipsa soselelor, a autostrazilor. In orice stat civilizat se circula mult mai comod, mult mai usor, cu trenul. Si mult mai ieftin. Doar in Romania nu se circula nici cu trenul, nici cu masina. Cu masina pentru ca nu ai pe unde, iar cu trenul pentru ca arata asa cum arata. Infrastructura feroviara este din ce in ce mai greu sa fie utilizata la parametri normali", a adaugat Manescu.
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, ministrul... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 09:00
Romania ocupa locul cinci in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile Europei Centrale si de Est, cu o valoare de 169 milioane euro in 2010, jumatate din nivelul din 2008, dar ocupa pozitia 12 privind calitatea, se arata intr-un comunicat al Clubului Feroviar.
"Conform statisticilor Forumul International de Transport (ITF), in 2010 investitiile in infrastructura feroviara din Romania au fost de 169 milioane euro, cu 47% mai putin decat in 2008, cand aceasta suma s-a ridicat la 316 milioane euro, cea mai mare pentru Romania din 1992. Astfel, Romania a ocupat pozitia a 5-a in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile din Europa Centrala si de Est (exceptand Muntenegru pentru care nu exista informatii)", se precizeaza in comunicat.
Locul 1 este ocupat de Polonia, cu 650 milioane euro.
De asemenea, potrivit unui raport din 2012 al World Economic Forum, calitatea infrastructurii feroviare din Romania a acumulat 2.5 puncte, pe o scara de la 1 la 7, ocupand pozitia 12 intre tarile ECE si 79 intre alte 132 de tari. Calitatea infrastructurii rutiere este si mai putin apreciata, cu un punctaj de 2,1, in timp ce cea portuara are 2,8 puncte, potrivit Clubului Feroviar.
Ponderea investitiilor in infrastructura de transport terestru in tarile Europei Centrale si de Est (ECE) a crescut brusc in 2009 ajungand la 2% din PIB, cea mai mare valoare raportata de acestea vreodata. In 2010 s-a inregistrat o scadere la 1,7%, pe fondul... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:29
Grup Feroviar Roman si-a exprimat interesul pentru preluarea operatiunilor de transport de marfuri din Grecia, in concurenta cu grupul francez SNCF si compania nationala feroviara din Rusia, au declarat surse oficiale elene.
Astfel, trei companii feroviare europene sunt interesate sa cumpere integral sau partial transporturile feroviare de stat din Grecia, in cadrul programului de privatizari asumat de guvernul de la Atena in schimbul pachetelor de asistenta financiara externa de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), potrivit surselor citate.
Rusia vrea sa cumpere integral reteaua de cai ferate din Grecia si operatorul ei, Trainose, iar Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Romania, si-a exprimat interesul pentru operatiunile de marfuri, au afirmat doi inalti oficiali eleni.
Un reprezentant al Cailor Ferate Ruse a declarat ca societatea de stat a discutat preluarea integrala sau partiala a retelei grecesti.
Directorul general al companiei ruse, Vladimir Yakunin, a declarat pentru Reuters: "Mentinem legatura cu grecii. Nu s-au hotarat inca ce model (de privatizare - n.r.) vor urma, asa ca este prea devreme sa discutam despre participarea noastra".
SNCF, face concurenta Cailor Ferate Ruse
Compania feroviara franceza SNCF vrea sa peria mai multe rute de pasageri si de marfuri si a efectuat deja procesul de due diligence, potrivit unui oficial elen care a participat la discutiile purtate la Atena si Paris... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:27
Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Gheorghe Popa va fi numit saptamana viitoare director general adjunct la Autoritatea Feroviara Romana (AFER), printr-un ordin al ministrului, au declarat duminica pentru NewsIn surse din cadrul ministerului."Deoarece postul de director general adjunct al AFER era vacant, s-a luat decizia ca, incepand de luni, fostul secretar de stat si fostul lider de sindicat la Federatia Miscare-Comercial, sa ocupe postul de director general adjunct.
La AFER, director general este Dinu Dragan si se pare ca acesta il vrea pe Gheorghe Popa adjunctul sau", au declarat pentru NewsIn surse ministeriale.
Premierul Emil Boc a decis ca cei doi secretari de stat din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) care vor ramane in urma restructurarii sa fie Constantin Dascalu si Eusebiu Pistru.
Ceilalti doi secretari de stat care si-au pierdut postul in urma deciziei Guvernului sunt Gheorghe Popa si Marin Anton (acesta din urma a fost numit la Ministerul Mediului). mai mult
Duminica, 18 Iulie 2010, ora 23:43