Oficialii turci au anuntat ca sunt pe punctul de a perfecta o afacere cu Moscova, prin care Ankara va intra in posesia sistemului defensiv de rachete S-400 Triumph pe care ar urma sa-l integreze in infrastructura militara NATO din tara.
Fikri Isik, ministrul turc al Apararii a anuntat ca, desi industria de profil incearca sa reduca dependenta tarii sale de armamentul importat, nevoia urgenta de a completa bresele din apararea antiaeriana forteaza guvernul Turciei sa cumpere un astfel de sistem, "Rusia fiind cel mai potrivit furnizor", anunta Daily Sabah.
In acelasi timp, Isik a subliniat ca un astfel de contract nu va fi semnat peste noapte, fapt care lasa sa se inteleaga ca liderii de la Ankara vor trebui sa raspunda nelamurilor starnite de o astfel de decizie in fata altor sefi de stat si de guvern din randul Aliantei.
De altfel, punctul sensibil al achizitiei de rachete Triumph, care sa completeze scutul aerian NATO, ar putea aparea si in discutiile dintre Rcepep Erdogan si presedintele american Donald Trump, cei doi urmand sa se intalnesca fata in fata in luna mai.
O confirmare privind posibila introducere a armamentului rusesc in infrastructura de Securitate NATO a oferit-o si Serghei Chemezov, directorul general al corporatiei rusesti Rostec.
"Turcia este interesata de sistemul S-400. Problema cea mai importanta o reprezinta obtinerea fondurilor pentru aceasta achizitie", a explicat Chemezov, in vreme ce ministrul turc de Externe, Mehmet Cavudoglu a... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 16:55
Turcii ar putea sa cumpere rachete antiaeriene din Rusia, dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, aceleasi rachete care acum trei ani erau considerate de Erdogan prea scumpe.
Analiza ofertelor depuse in 2013 pentru sistemul defensiv antiaerian al Turciei a dat castig de cauza unei companii din China, China Precision Manufacturing Import-Export Corporation (CPMIEC), care a prezentat un pret de 3,44 miliarde de dolari, arata Defense News.
In cursa mai erau inscrise companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Eurosam, dar si o firma din Rusia, a carei oferta fost descalificata din start, oficialii de la Ankara explicand ca varianta de pret prezentata de rusi era dubla fata de cea mai convenabila oferta.
Intr-un final, in noiembrie 2015, Turcia a renuntat la negocierile purtate cu partea chineza, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu infrastructura NATO.
Solutia de avarie a constat in incredintarea contractului catre doi producatori autohtoni: Rocketsan si Aselsan.
In acelasi timp insa, Ankara a continuat sa negocieze cu producatorii de armament din SUA si Europa.
Dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, ocazie cu care s-a semnat si acordul TurkStream, iata ca aceeasi companie din Rusia a fost invitata sa participe la licitatia din care a fost data afara acum trei ani.
Problema compatibilitatii sistemelor de rachete rusesti cu restul infrastructurii defensive NATO ramane insa una importanta.
Expertii sustin ca selectarea unui sistem aerian... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:32
1