Lucrarile pe Drumul Expres DX12, tronsonul 1, intre Craiova si Bals, se fac cu viteza melcului, atrage atentia Asociatia Pro Infrastructura intr-o postare pe Facebook.
"In trecut, italienii de la Tirrena Scavi au demonstrat capacitatea de a livra autostrazi la timp, de exemplu pe A3 (Gilau) si A1 (Timisoara-Lugoj), dar pe acest santier evolutia este dezamagitoare. Ieri a fost semnata si ultima autorizatie de construire, aproximativ 3,3 km din totalul de 17. Se poate vedea cu usurinta la inceputul filmarii ca suprafata respectiva are diverse culturi agricole nederanjate", arata asociatia.
"Fiindca intreg lotul este acum autorizat, cerem antreprenorului ca in cel mai scurt timp posibil sa-si mareasca mobilizarea semnificativ. Vara este excelenta pentru lucrari de terasamente, iar un constructor serios ar putea asterne asfalt pe o mare parte din lot in acest an, si ar deschide traficul anul viitor", completeaza Asociatia Pro Infrastructura.
...citeste mai departe despre "Asociatia Pro Infrastructura: Lucrari in ritm de melc pe Drumul Expres intre Craiova si Bals" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Iunie 2021, ora 10:01
Supun atentiei domnului ministru Claudiu Nasui o problema pe care am semnalat-o public cu mult timp in urma, dar care nu s-a bucurat de atentia decidentilor politici la acea data (vezi articolul "Unde dai si unde crapa.. investitiile" publicat pe 17.09.2020 ca si alte interventii la radio si tv).
M-a bucurat ca ultimele zile au marcat interesul subit al unor analisti pentru aceasta problema ce pare a fi fost in sfarsit descoperita de catre domniile lor dar mai ales, aparitia la un post tv a domnului Chiritoiu, presedintele inofensivului Consiliu al Concurentei care, intr-o maniera de copy-paste si-a adjudecat ideile articolului meu, mai sus citat.
Descoperite sau preluate, ideile devin importante atunci cand sunt acceptate si sustinute de mai multe capete, ceea ce imi da sentimentul ca nu am gresit si ca pot considera ca fiind necesar un efort de a o repune in atentia celor care decid, cu speranta ca va deveni un obiectiv al agendei politicii economice.
Supun aceasta problema in atentia domnului ministru al economiei Claudiu Nasui pentru ca am incredere in capacitatea si discernamantul domniei sale de a sesiza balansul masurilor economice intre efecte benefice si efecte perverse. Domnul ministru este un economist tanar cu o solida pregatire economica care are acum oportunitatea de a transpune aceasta pregatire teoretica in politica economica reala, fiind in varful piramidei deciziei economice romanesti.
Care este problema pe care o supun atentiei?
Actuala... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 23:00
Metrorex are printre cele mai mari salarii din companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor (MT), institutia fiind urmata in clasament de CFR, Compania de Drumuri si Autoritatea Rutiera Romana.
Directorii marilor departamente din Metrorex, precum cel economic, juridic, cel de tehnic si investitii sau cel de resurse umane si strategie castiga, fiecare, lunar 12.945 de lei. In aceasta suma intra un spor de tunel, de 3.092 de lei, si un spor de vechime - 3.865 de lei.
Salariile din CFR
Directorul general adjunct din CFR Calatori incaseaza, brut, 13.766 de lei, ceea ce inseamna ca in mana ia circa 8.000 de lei. Directorul adjunct are un salariu mai mic, de 6.421 de lei. Bani mai multi castiga seful oficiului juridic si revizorul general, cate 7.600 de lei, lunar. Angajatii pot primi un spor de vechime, de 12-25% din salariul de baza si un spor pentru ore suplimentare.
In CFR Infrastructura, directorul general adjunct castiga 16.918 lei, brut, adica 9.896 de lei, in mana. Revizorul general ridica, lunar, 12.019 lei, adica putin peste 7.000 de lei, in timp ce un director din institutie ia in jur de 7.000 de lei, net, potrivit contractului colectiv de munca pe anii 2019-2020. Salariul include si sporurile la salariul de baza.
Directorul general adjunct din Compania de Drumuri, directorii regionali si consilierii directorilor generali incaseaza pana la 10.919 lei. Directorii departamentelor economice, tehnice si cei din cadrul directiilor regionale... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 23:30
Asociatia Pro Infrastructura a aproximat cati kilometri de autostrada o sa fie inaugurati in 2021, iar evaluarea arata o cifra redusa.
Astfel, ar fi vorba despre 35 de kilometri de autostrada, si de un total de 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
In plus, asociatia vorbeste despre sansele ca traficul sa fie deschis pe loturile Alba Iulia-Aiud si Ungheni-Targu Mures, care ar fi proiecte realizabile. Insa, circulatia pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare (drumul expres din Olt, din preajma Slatinei) este mai putin realizabila.
"Sanse reale de a fi deschise traficului le au loturile Alba Iulia-Aiud (24,25 km din A10, posibil in august dar probabil abia in toamna), cioturile ramase de 2,2 km de la Alba Iulia Nord si de 4 km la sud de Aiud (tot A10) si Ungheni-Targu Mures (4,5 km parte din A3).
Atat. 35 de km de autostrada.
Teoretic, intr-un scenariu foarte optimist cu autoritati care se autodepasesc si un constructor la fel de motivat ca pe A7 la Bacau, la finalul lui 2021 am putea circula pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare, adica pe 21,35 km de drum expres care functioneaza ca o centura a Slatinei.
Total? 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
A1 Sibiu-Boita? Gata prin 2023. A0 noua centura a Capitalei? Doar se vor incepe lucrarile pe (aproape) toti cei 48 de km din sud si pe mini-lotul 4 din nord (4,5 km). Primele inaugurari posibile in 2022 in varianta optimista, cel mai... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 20:20
Oficialii Asociatiei Pro Infrastructura fac o analiza statistica dupa inaugurarea celor doua segmente de autostrada din Moldova si din Ardeal.
Consideratiile specialistilor asociatiei se regasesc intr-o postare pe Facebook, pe care o redam, mai jos, integral:
"Prin deschiderea celor 15km din lotul 1 al autostrazii A10, Romania depaseste borna de 900km de autostrada! Este un eveniment important pentru tara noastra lipsita de infrastructura rutiera moderna, asa ca vom incheia ziua de astazi intr-o nota pozitiva.
Dorim sa felicitam in primul rand muncitorii, inginerii si personalul auxiliar care au facut posibile inaugurarile de anul acesta de la Bors, Iernut, Radauti, Sacueni, Bacau si Alba Iulia. Ne exprimam de asemenea aprecierea fata de efortul din ultima perioada al personalului din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si din autoritatile locale sau centrale implicate in finalizarea acestor proiecte.
Speram ca mobilizarea de anul acesta sa continue si in anii in care nu vom avea campanii electorale si scrutine. Vom milita in continuare pentru depolitizarea si profesionalizarea institutiilor responsabile de implementarea proiectelor de infrastructura, aceasta reprezentand singura cale spre recuperarea decalajului imens pe care Romania inca il inregistreaza in acest domeniu.
Rugam participantii la trafic sa circule cu maxima prudenta pana la ridicarea tuturor restrictiilor si finalizarea lucrarilor ramase de executat pe sectoarele... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 22:46
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitatia pentru proiectarea si executia unui tronson de peste 40 de km din Autostrada Transilvania. Asociatia Pro Infrastructura atrage atentia asupra unor aspecte negative din caietul de sarcini.
"Dupa nenumarate termene si promisiuni nerespectate in ultimii ani, zilele trecute Compania de Drumuri a lansat licitatia pentru proiectarea si executia Autostrazii Transilvania, tronsonul Poarta Salajului-tunel Meses-Zalau-Nusfalau (41 km, 12 luni proiectare, 36 luni executie) in valoare de aproape 4 miliarde de lei. Proiectul contine tunelul Meses de 2,8 km, peste 40 de poduri si viaducte in lungime totala de 8 km, un nod rutier la Zalau, un centru de intretinere in cadrul acestui nod si 2 spatii de servicii", arata Pro Infrastructura.
Asociatia reclama ca "in documentatia CNAIR se numara studiile geotehnice foarte sumare pentru tunelul Meses, fiind executate pe cei 3 km doar 6 foraje in zona portalelor tunelului".
"Exproprierile nu sunt realizate pe cei 41 de km, iar nodurile rutiere vecine nodului de la Zalau (Zimbor si Nusfalau) se afla la peste 25 de km distanta. Caietul de sarcini impinge riscurile cu privire la modificarea acordului de mediu sau relocarea unor utilitati descoperite ulterior spre viitorul constructor, iar identificarea oricaror erori in documentatia CNAIR este permisa doar in primele 90 de zile ale contractului. Sunt necesare conditii contractuale echitabile impreuna cu... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 09:32
Lucrarile la autostrazile din Romania si centurile oraselor sunt realizate de companii romanesti, italiene, turcesti si austriece. In topul clasamentului firmelor executante este familia omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, care are in prezent cele mai multe contracte cu statul pentru infrastructura rutiera.
Contractele in constructii ale familiei lui Dorinel Umbrarescu
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu au in derulare sapte contracte de infrastructura rutiera in Romania: variante ocolitoare si mult asteptate loturi de autostrada. In total, companiile romanesti ar trebui sa livreze in urmatorii ani drumuri in valoare de 5,2 miliarde de lei.
Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade, firmele detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut ca unul dintre "regii asfaltului", a castigat contractul pentru varianta ocolitoare a orasului Bacau, in lungime de 30,8 kilometri, pentru suma de 668,3 milioane de lei. Lucrarile sunt gata in procent de 75%, iar soferii ar putea circula pe primul segment din autostrada Moldovei mult mai repede decat era estimat in contract, in primele luni din 2022.
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu, SA&PE Construct, Spedition UMB si Tehnostrade, au obtinut contractul pentru cei 4,5 kilometri ai lotului 4 din sectorul de nord a Centurii Capitalei, pentru suma de 312,6 milioane de lei. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2023.
Aceeasi asociere a castigat lucrarile pentru sectiunea Zimbor - Poarta Salajului, parte... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 00:01
Premierul Ludovic Orban a declarat ca in urmatoarea perioada vor fi facute investitii importante in infrastructura de sanatate, urmand sa fie alocate 4 miliarde de euro.
"As incepe prin a accentua informatia ca Romania este singura tara din UE care in primul semestru al anului 2020 a crescut investitiile, raportat la perioada echivalenta a anului 2019. De asemenea, informatia ca nivelul investitiilor publice, desi suntem in criza economica generata de criza sanitara, este cel mai mare din ultimii 10 ani", a afirmat Orban, la videoconferinta "RoInvest".
El a anuntat ca in urmatoarea perioada vor fi facute investitii importate in infrastructura de sanatate.
"Investitii extrem de importante in urmatoarea perioada vor fi in infrastructura de sanatate. Este clar ca aceasta pandemie ne-a pus la grea incercare si a evidentiat nevoi mari ale sistemului de sanatate publica si atat din exercitiul financiar multianual, cat si din Programul National de Recuperare si Rezilienta vom aloca sume extrem de importante, de peste 4 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii in domeniul sanatatii, pentru a creste calitatea serviciilor furnizate catre cetateni din domeniul sanatatii", a adaugat Orban.
Premierul a mentionat ca de la inceputul mandatului a transmis ca doreste schimbarea "paradigmei, filosofiei de guvernare", pentru a nu sustine o crestere economica printr-o crestere artificiala a cererii, a consumului, prin parghii guvernamentale, ci prin investitii,... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 12:33
Premierul Ludovic Orban a dat asigurari vineri, dupa o vizita pe santierul autostrazii Comarnic-Brasov, ca Guvernul va aloca resurse impresionante pentru modernizarea infrastructurii, subliniind ca aceasta este prioritatea zero, in scopul unirii provinciilor istorice si cresterii perspectivelor de dezvoltare pentru toate regiunile. Orban s-a aratat increzator ca in 6 ani se va circula pe autostrada de la Bucuresti la Brasov, potrivit Agerpres.
"Ne propunem sa alocam sume fara precedent pentru obiectivele de investitii pentru Brasov. (...) Romania are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii si din cauza aceasta obiectivul nostru prioritar il reprezinta investitiile in infrastructura - de transport, energetica, de sanatate, unde exista extrem de multe proiecte care sunt derulate atat de Primaria Brasovului, cat si de Consiliul Judetean. Consiliul Judetean, de exemplu, a avut o alocare record de cheltuieli pentru sanatate de peste 50 de milioane.
Niciun consiliu judetean nu a alocat atatea resurse pentru proiectele de modernizare care unele dintre ele, este adevarat, sunt sprijinite si de la nivel guvernamental prin Compania Nationala de Investitii. In urmatoarea perioada, daca vrem sa ne modernizam, daca vrem sa crestem standardul de viata pentru fiecare roman, daca vrem sa asiguram unirea tuturor provinciilor istorice, sa asiguram perspective de dezvoltare pentru toate regiunile din Romania prioritatea zero trebuie sa fie investitiile in infrastructura, iar... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:15