Asociatia Pro Infrastructura a aproximat cati kilometri de autostrada o sa fie inaugurati in 2021, iar evaluarea arata o cifra redusa.
Astfel, ar fi vorba despre 35 de kilometri de autostrada, si de un total de 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
In plus, asociatia vorbeste despre sansele ca traficul sa fie deschis pe loturile Alba Iulia-Aiud si Ungheni-Targu Mures, care ar fi proiecte realizabile. Insa, circulatia pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare (drumul expres din Olt, din preajma Slatinei) este mai putin realizabila.
"Sanse reale de a fi deschise traficului le au loturile Alba Iulia-Aiud (24,25 km din A10, posibil in august dar probabil abia in toamna), cioturile ramase de 2,2 km de la Alba Iulia Nord si de 4 km la sud de Aiud (tot A10) si Ungheni-Targu Mures (4,5 km parte din A3).
Atat. 35 de km de autostrada.
Teoretic, intr-un scenariu foarte optimist cu autoritati care se autodepasesc si un constructor la fel de motivat ca pe A7 la Bacau, la finalul lui 2021 am putea circula pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare, adica pe 21,35 km de drum expres care functioneaza ca o centura a Slatinei.
Total? 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
A1 Sibiu-Boita? Gata prin 2023. A0 noua centura a Capitalei? Doar se vor incepe lucrarile pe (aproape) toti cei 48 de km din sud si pe mini-lotul 4 din nord (4,5 km). Primele inaugurari posibile in 2022 in varianta optimista, cel mai... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 20:20
Oficialii Asociatiei Pro Infrastructura fac o analiza statistica dupa inaugurarea celor doua segmente de autostrada din Moldova si din Ardeal.
Consideratiile specialistilor asociatiei se regasesc intr-o postare pe Facebook, pe care o redam, mai jos, integral:
"Prin deschiderea celor 15km din lotul 1 al autostrazii A10, Romania depaseste borna de 900km de autostrada! Este un eveniment important pentru tara noastra lipsita de infrastructura rutiera moderna, asa ca vom incheia ziua de astazi intr-o nota pozitiva.
Dorim sa felicitam in primul rand muncitorii, inginerii si personalul auxiliar care au facut posibile inaugurarile de anul acesta de la Bors, Iernut, Radauti, Sacueni, Bacau si Alba Iulia. Ne exprimam de asemenea aprecierea fata de efortul din ultima perioada al personalului din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si din autoritatile locale sau centrale implicate in finalizarea acestor proiecte.
Speram ca mobilizarea de anul acesta sa continue si in anii in care nu vom avea campanii electorale si scrutine. Vom milita in continuare pentru depolitizarea si profesionalizarea institutiilor responsabile de implementarea proiectelor de infrastructura, aceasta reprezentand singura cale spre recuperarea decalajului imens pe care Romania inca il inregistreaza in acest domeniu.
Rugam participantii la trafic sa circule cu maxima prudenta pana la ridicarea tuturor restrictiilor si finalizarea lucrarilor ramase de executat pe sectoarele... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 22:46
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitatia pentru proiectarea si executia unui tronson de peste 40 de km din Autostrada Transilvania. Asociatia Pro Infrastructura atrage atentia asupra unor aspecte negative din caietul de sarcini.
"Dupa nenumarate termene si promisiuni nerespectate in ultimii ani, zilele trecute Compania de Drumuri a lansat licitatia pentru proiectarea si executia Autostrazii Transilvania, tronsonul Poarta Salajului-tunel Meses-Zalau-Nusfalau (41 km, 12 luni proiectare, 36 luni executie) in valoare de aproape 4 miliarde de lei. Proiectul contine tunelul Meses de 2,8 km, peste 40 de poduri si viaducte in lungime totala de 8 km, un nod rutier la Zalau, un centru de intretinere in cadrul acestui nod si 2 spatii de servicii", arata Pro Infrastructura.
Asociatia reclama ca "in documentatia CNAIR se numara studiile geotehnice foarte sumare pentru tunelul Meses, fiind executate pe cei 3 km doar 6 foraje in zona portalelor tunelului".
"Exproprierile nu sunt realizate pe cei 41 de km, iar nodurile rutiere vecine nodului de la Zalau (Zimbor si Nusfalau) se afla la peste 25 de km distanta. Caietul de sarcini impinge riscurile cu privire la modificarea acordului de mediu sau relocarea unor utilitati descoperite ulterior spre viitorul constructor, iar identificarea oricaror erori in documentatia CNAIR este permisa doar in primele 90 de zile ale contractului. Sunt necesare conditii contractuale echitabile impreuna cu... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 09:32
Lucrarile la autostrazile din Romania si centurile oraselor sunt realizate de companii romanesti, italiene, turcesti si austriece. In topul clasamentului firmelor executante este familia omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, care are in prezent cele mai multe contracte cu statul pentru infrastructura rutiera.
Contractele in constructii ale familiei lui Dorinel Umbrarescu
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu au in derulare sapte contracte de infrastructura rutiera in Romania: variante ocolitoare si mult asteptate loturi de autostrada. In total, companiile romanesti ar trebui sa livreze in urmatorii ani drumuri in valoare de 5,2 miliarde de lei.
Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade, firmele detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut ca unul dintre "regii asfaltului", a castigat contractul pentru varianta ocolitoare a orasului Bacau, in lungime de 30,8 kilometri, pentru suma de 668,3 milioane de lei. Lucrarile sunt gata in procent de 75%, iar soferii ar putea circula pe primul segment din autostrada Moldovei mult mai repede decat era estimat in contract, in primele luni din 2022.
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu, SA&PE Construct, Spedition UMB si Tehnostrade, au obtinut contractul pentru cei 4,5 kilometri ai lotului 4 din sectorul de nord a Centurii Capitalei, pentru suma de 312,6 milioane de lei. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2023.
Aceeasi asociere a castigat lucrarile pentru sectiunea Zimbor - Poarta Salajului, parte... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 00:01
Premierul Ludovic Orban a declarat ca in urmatoarea perioada vor fi facute investitii importante in infrastructura de sanatate, urmand sa fie alocate 4 miliarde de euro.
"As incepe prin a accentua informatia ca Romania este singura tara din UE care in primul semestru al anului 2020 a crescut investitiile, raportat la perioada echivalenta a anului 2019. De asemenea, informatia ca nivelul investitiilor publice, desi suntem in criza economica generata de criza sanitara, este cel mai mare din ultimii 10 ani", a afirmat Orban, la videoconferinta "RoInvest".
El a anuntat ca in urmatoarea perioada vor fi facute investitii importate in infrastructura de sanatate.
"Investitii extrem de importante in urmatoarea perioada vor fi in infrastructura de sanatate. Este clar ca aceasta pandemie ne-a pus la grea incercare si a evidentiat nevoi mari ale sistemului de sanatate publica si atat din exercitiul financiar multianual, cat si din Programul National de Recuperare si Rezilienta vom aloca sume extrem de importante, de peste 4 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii in domeniul sanatatii, pentru a creste calitatea serviciilor furnizate catre cetateni din domeniul sanatatii", a adaugat Orban.
Premierul a mentionat ca de la inceputul mandatului a transmis ca doreste schimbarea "paradigmei, filosofiei de guvernare", pentru a nu sustine o crestere economica printr-o crestere artificiala a cererii, a consumului, prin parghii guvernamentale, ci prin investitii,... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 12:33
Premierul Ludovic Orban a dat asigurari vineri, dupa o vizita pe santierul autostrazii Comarnic-Brasov, ca Guvernul va aloca resurse impresionante pentru modernizarea infrastructurii, subliniind ca aceasta este prioritatea zero, in scopul unirii provinciilor istorice si cresterii perspectivelor de dezvoltare pentru toate regiunile. Orban s-a aratat increzator ca in 6 ani se va circula pe autostrada de la Bucuresti la Brasov, potrivit Agerpres.
"Ne propunem sa alocam sume fara precedent pentru obiectivele de investitii pentru Brasov. (...) Romania are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii si din cauza aceasta obiectivul nostru prioritar il reprezinta investitiile in infrastructura - de transport, energetica, de sanatate, unde exista extrem de multe proiecte care sunt derulate atat de Primaria Brasovului, cat si de Consiliul Judetean. Consiliul Judetean, de exemplu, a avut o alocare record de cheltuieli pentru sanatate de peste 50 de milioane.
Niciun consiliu judetean nu a alocat atatea resurse pentru proiectele de modernizare care unele dintre ele, este adevarat, sunt sprijinite si de la nivel guvernamental prin Compania Nationala de Investitii. In urmatoarea perioada, daca vrem sa ne modernizam, daca vrem sa crestem standardul de viata pentru fiecare roman, daca vrem sa asiguram unirea tuturor provinciilor istorice, sa asiguram perspective de dezvoltare pentru toate regiunile din Romania prioritatea zero trebuie sa fie investitiile in infrastructura, iar... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:15
Chiar daca sustine ca vrea sa accelereze marile proiecte de infrastructura, Guvernul Orban a alocat mult prea putini bani pentru constructia de sosele, in 2020, apreciaza Asociatia Pro Infrastructura (API).
Intr-o postare recenta, Asociatia indica si santierele pentru care considera ca s-au alocat prea putini bani in bugetul anului 2020, promulgat deja de presedintele Klaus Iohannis.
Printre altele, pentru Centura Bacaului - santier pe care lucrarile merg bine, dupa cum anunta periodic Ministerul Transporturilor - s-a alocat doar cam a 6-a parte din necesar, sustine Pro Infrastructura.
"Un prim exemplu ar fi centura orasului Bacau, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA pe care lucrarile au inceput in martie 2019 si au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizati aproximativ 250 de milioane de lei. Estimarile noastre indica un necesar de 350-400 de milioane de lei in 2020. Alocarea Guvernului Orban: 64 de milioane.
Comparativ, constructia Centurii Targu Mures, aflata intr-o licitatie suspendata de 3 luni, fara oferte depuse, cu sanse reduse de contractare in 2020, are o alocare mai mare", a scris Pro Infrastructura.
Prea putini bani s-au alocat si pentru Loturile 1 si 2 din Sebes-Turda, pe finalizarea carora Ministerul Transporturilor mizeaza, in acest an (potrivit datelor Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere).
"Un alt proiect drastic subfinantat este Autostrada Sebes-Turda. Chiar daca avansul in... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:25
Prima regula a pietei unice din Uniunea Europeana este sa ai o autostrada catre Germania, a transmis miercuri autoritatilor romane economistul-sef al diviziei de Management Fiscal si Macro pentru Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale si coordonator al politicii economice pentru statele UE, Rogier van den Brink.
"Am fost in zona Timisoarei, am vorbit cu mai multi fermieri, dar primul lucru de spus, atunci cand vorbim de cresterea traditionala, cresterea 'de moda veche' a economiei, este ca nu exista o autostrada intre Bucuresti si Timisoara. Prima regula a pietei unice a Uniunii Europene este sa ai o autostrada catre Germania. Daca nu ai aceasta autostrada, lucrurile vor intarzia la stadiul de proiect, ori asta nu ar trebui sa se intample", a afirmat Rogier van den Brink, in cadrul Bucharest Forum 2019.
Pe de alta parte, coordonatorul politicii economice pentru statele UE al Bancii Mondiale a atras atentia ca piata unica europeana nu functioneaza la nivel de circulatie a serviciilor.
"Ne place sa credem ca piata unica europeana e chiar o piata unitara. Dar nu este o piata unica decat la nivel de circulatie a bunurilor, nu la nivel de circulatie a serviciilor.
Contabilul belgian nu poate munci in Portugalia, iar arhitectul italian nu poate munci in Germania. Deci in realitate breslele, asociatiile profesionale pe care le cunoastem foarte bine, sunt inca foarte puternice. Iar de cand manufactura, munca traditionala de productie, si-a cam trait traiul, e... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 09:42
Desi a trecut aproape un an de la semnarea contactului pentru constructia unui pasaj pe deasupra centurii Capitalei (pe drumul Mogosoaia), inca nu stim cand vor incepe lucrarile.
Scopul acestui pasaj este sa le permita soferilor care circula pe DN1A (spre si dinspre Mogosoaia) sa nu se mai intersecteze cu cei care tranziteaza partea vestica a centurii Capitalei.
Pentru bucurestenii de rand, constructia pasajului e urgenta, intrucat drumurile din zona sunt din ce in ce mai aglomerate. Cat de mare este numarul masinilor care circula prin zona si cat de greu trec prin intersectia centurii cu DN1A se poate vedea clar dintr-o filmare realizata de Asociatia Pro Infrastructura (API) la inceputul lunii mai:
Din pacate, autoritatile fie n-au remarcat cat de aglomerata e zona, fie nu considera ca asta reprezinta o problema pentru oameni si tergiverseaza inceperea lucrarilor la pasaj.
Pro Infrastructura: In loc sa lucram, asteptam hartii
Compania de Drumuri - care administreaza centura Capitalei - a anuntat in august 2018 ca a ales, prin licitatie, societatea Strabag pentru a construi pasajul Mogosoaia.
Contractul pentru realizarea lucrarilor a fost semnat, insa, abia pe 23 octombrie 2018. S-a stabilit atunci ca proiectarea pasajului va dura 6 luni, iar constructia lui propriu-zisa va lua inca 2 ani.
Daca respectivul program s-ar fi respectat, acum lucrarile ar fi trebuit sa fie in toi la pasajul Mogosoaia. In realitate, insa, in zona n-a fost adus nici macar... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 14:56