Romania a avut in perioada 2006-2011 cele mai multe actiuni trimise de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) unui stat membru, nu mai putin de 225, dar numai 56,9% din ele s-au incheiat cu actiuni judecatoresti si nici 15% cu condamnari, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii miercuri la Bruxelles.
OLAF a trimis Romaniei in perioada 2006-2011 nu mai putin de 225 de actiuni, aproape un sfert din numarul total de cazuri, respectiv 1.030. Romania este urmata la distanta din acest punct de vedere de Germania, cu 168 de cazuri, si de Italia, cu 112, restul statelor avand sub o suta de actiuni trimise in aceasta perioada, 11 avand chiar un numar de cazuri format dintr-o singura cifra, in timp ce Irlanda nu a avut niciun astfel de caz.
Dintre cele trimise Romaniei, 128 de actiuni s-au incheiat cu o actiune judecatoreasca, o proportie de 56,9%, mai redusa decat cea din Finlanda si Lituania (100%), Suedia (80%) sau Germania (67,9%), dar peste cele din Italia (33%) sau Spania (9,3%).
Numar redus de condamnari, din punct de vedere procentual
In urma acestor hotarari judecatoresti au fost condamnate 30 de persoane, pe locul doi in UE ca pondere numerica dupa Germania (65) si inaintea Belgiei (18), Italiei (14) sau Finlandei (11), in conditiile in care nu mai putin de sapte state UE nu au avut nicio condamnare.
Din punct de vedere al procentului condamnarilor din numarul total de actiuni incheiate cu hotarari judecatoresti, lucrurile nu stau la fel de bine... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 16:52
Directorul general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat ca in ultima perioada a crescut numarul reclamatiilor venite de la agenti privati din Romania referitoare la fraudarea fondurilor europene.
"Am vazut in ultima perioada o crestere a acuzatiilor care vin de la persoanele private, ceea ce inseamna ca OLAF e mai bine cunoscut si mai credibil", a declarat Kessler, intrebat intr-o conferinta de presa despre anchetele desfasurate in Romania privind fraudarea fondurilor europene.
El a aratat ca e important sa existe un echilibru referitor intre sesizarile primite din partea agentilor privati si a institutiilor guvernamentale din statele membre, deoarece un dezechilibru in acest sens poate indica si o lipsa a cooperarii cu institutiile specializate in investigarea acestui tip de infractiuni.
Eficienta judiciara privind fondurile europene a crescut in ultimii ani
De asemenea, seful OLAF a aratat ca, desi situatia statistica din 2012 indica faptul ca in Romania numarul condamnarilor in acest tip de dosare nu este "satisfacator" si mai sunt unele lucruri la care trebuie lucrat, totusi pe ansamblul ultimilor ani s-a putut constata o crestere a eficientei in plan judiciar.
"Aceasta este dovada ca tara dumneavoastra are vointa de a raspunde pe masura acestui tip de infractiuni si da si un semnal adecvat opiniei publice ca fondurile europene sunt protejate", a afirmat Kessler, care a adaugat ca nivelul de cooperare cu DLAF,... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 16:36