Numarul celor care le-au picat victime hotilor de identitate a crescut cu o treime in ultimul an, doar in Marea Britanie, iar in SUA hackerii tocmai au reusit sa puna mana pe datele personale a peste 100.000 de americani, direct de pe site-ul Fiscului.
Iata ca furtul de identitate tinde sa fie o noua moda in materie de infractiuni, iar implicatiile sunt, de obicei, mult mai mari decat cele ale unui simplu furt de portofel, potrivit BBC.
Precautie maxima
Datele personale pot fi folosite pentru deschiderea unor noi conturi, comiterea unor infractiuni sub nume fals, obtinerea datelor de securitate ale cardurilor unei persoane etc.
Specialistii in securitate cibernetica sustin ca sunt destule masuri prin care poti preveni un astfel de atac.
In primul rand, nu oferi prea multe informatii personale: data de nastere, adresa etc pe paginile retelelor de socializare. Prietenii apropiati cunosc oricum aceste detalii.
Nu iti salva PIN-ul cardurilor de credit sau de debit in telefon sau pe mailuri. De asemenea, nu il impartasi altcuiva.
Concepe parole cu grad de siguranta ridicat. Nu folosi drept parola ziua ta de nastere, pe cea a copilului sau numele acestuia.
O parola solida este compusa din litere, unele scrise si cu majuscule, cifre si simboluri. Ai grija sa contina minim 10 caractere.
Nu folosi acelasi PIN pentru mai multe carduri. Distruge documentele financiare inainte de a le arunca la gunoi.
Britanicii, speriati de noul val de criminalitate... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 12:12
Scandalul HSBC, in care banca este acuzata ca a functionat pe post de bancomat al evazionistilor din lumea intreaga, ridica intrebarea daca lupta cu infractionalitatea economica nu este cumva o batalie cu morile de vant.
Datele dezvaluite in cadrul anchetei jurnalistice publicate de Le Monde arata ca oficialii unor guverne si organisme financiare internationale erau la curent cu operatiunile de spalare de bani derulate prin intermediul sucursalei elvetiene a bancii inca de acum 7-8 ani.
Intr-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian, increngatura afacerii HSBC duce pana la varful guvernelor din Franta si Marea Britanie, ca si al conducerii FMI.
Evaziune trecuta sub tacere
Conducerea HSBC, a doua banca la nivel mondial, recunoaste spasita faptul ca verficarile asupra sucursalei elvetiene au fost facute doar formal.
"Recunoastem si suntem responsabili pentru esecul controalelor din trecut si mentinerea acestei situatii", admite conducerea institutiei, intr-un comunicat de presa.
"Mea culpa" continua sub scuza ca sucursala elvetiana a bancii nu a fost supusa aceluiasi regim riguros de verificare dupa achizitionarea acesteia in 1999 si integrarea ei in HSBC Group.
Chestiunea ridica destule semne de intrebare asupra supravegherii pe care conducatorii grupului bancar au exercitat-o asupra "bancomatului evazionistilor" din Elvetia.
In perioada respectiva, banca era condusa de Stephen Green, Lord Green in prezent, oficial din cabinetul... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 14:00
1Printul Charles, primul la succesiunea tronului Marii Britanii, este suspectat de neplata impozitelor. Dupa cum relateaza The Guardian, ducatul de Cornwall ii aduce acestuia un profit de circa 18 milioane de lire sterline anual, dar care ar ramane neimpozitati.
De afacerea conacului, conform ziarului amintit, care i-a revenit lui Charles prin mostenire, s-a interesat agentia ce se ocupa de investigarea infractiunilor fiscale din Marea Britanie.
Deputati din opozitie au cerut inca in 2005 parlamentului britanic un audit pe veniturile obtinute de printul de Wales si de catre regina Elisabeta a II-a de pe urma celor doua ducate - Cornwall si Lancaster. Ei cereau acest audit cu insistenta, motivand ca veniturile respective nu au fost supuse deloc vreunui control in ultimele sase secole.
Cornwall, care se intinde pe o suprafata de 56.000 de hectare, este estimat la 700 milioane de lire sterline. mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 17:45