O mare companie de asigurări a fost victima unui atac cibernetic joi, 10 noiembrie. Hackerii cer joi zece milioane de dolari - un dolar pentru fiecare potenţială victimă - pentru a înceta să divulge date medicale sensibile.
Eset vorba despre gigantul asigurărilor de sănătate Medibank, una dintre principalele societăţi private de asigurări de sănătate din Australia, care a recunoscut săptămâna aceasta că hackerii ar fi obţinut acces la datele personale ale unui număr de aproximativ 9,7 milioane de clienţi - între care şi premierul Anthony Albanese, relatează AFP.
După ce au publicat un prim ”eşantion” din aceste date miercuri, hackerii au publicat un al doilea ”eşantion” joi, pe un forum pe ”dark web” - care nu poate fi găsit cu ajutorul browserelor clasice.
Acest ”eşantion” conţine informaţii extrem de personale despre anumite persoane.
Primele informaţii divulgate par să fi fost selectate cu scopul de a cauza iun prejudiciu important, ţintind persoane care primesc îngrijiri pentru dependenţă de droguri, infecţii transmise sexual sau avorturi, ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic asupra unui gigant în asigurări de sănătate. Hackerii cer 10 milioane de dolari pentru a nu divulga date medicale sensibile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 11:47
China a inceput sa cenzureze online orice referire la noul coronavirus, care a afectat pana in prezent mai mult de 60 de tari, cu cateva saptamani inainte de a recunoaste oficial extinderea epidemiei, se arata intr-un studiu publicat marti in Canada.
Virusul a aparut in decembrie la Wuhan, oras din centrul tarii unde 11 milioane de locuitori sunt plasati in carantina de la sfarsitul lui ianuarie. Dar gravitatea bolii a fost recunoscuta public pe 20 ianuarie, cand presedintele Xi Jinping a solicitat stoparea propagarii virusului, scrie AFP.
Potrivit Citizen Lab, un institut specializat in controlul informatiei din cadrul Universitatii din Toronto, termeni generali precum "pneumonie necunoscuta la Wuhan" si "Comisia de Sanatate de la Wuhan" au fost interzise pe mai multe aplicatii chineze in primele saptamani de la declansarea epidemiei.
In numele stabilitatii, este ceva obisnuit in China ca gigantii internetului sa cenzureze continuturi considerate sensibile, dar si nedorite din punct de vedere politic, adesea numite "zvonuri".
Mai multi medici din Wuhan, care au alertat cu privire la aparitia virusului, au fost acuzati de Politie ca raspandesc zvonuri, asa cum a fost cazul doctorului Li Wenliang, care a murit din cauza virusului la inceputul lunii februarie si care acum este vazut ca un erou national.
Decesul sau a generat numeroase apeluri la libertatea de exprimare pe retelele de socializare. Liderii din regiunea Wuhan au fost criticati si acuzati ca au... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 17:03
O baza de date a rezervarilor de la hotelurile Starwood - subsidiara a lantului hotelier Marriott - a fost atacata de hackeri. Atacul cibernetic care ar putea afecta pana la 500 de milioane de persoane, ale caror date personale au fost accesate ilegal.
Informatiile personale accesate de hackeri le apartineau, de fapt, celor care si-au rezervat camere la proprietatile Starwood ale lantului hotelier Marriott. Hackerii au cautat sa obtina informatii referitoare la cardurile de credit ale oamenilor. Aceste informatii ar putea fi folosite pentru a le fura banii clientilor lantului hotelier.
In teorie, simpla accesare a bazelor de date n-ar trebui sa fie o porblema, din cauza ca informatiile erau codate. Problema este ca atacatorii ar fi putut fura si codurile necesare pentru a decripta datele si a le citi, a informat Marriott.
"Regretam ca acest incident a avut loc. Nu le-am oferit oaspetilor ce meritau si ne-am dezamagit pe noi insine. Facem tot ce putem pentru a ne sustine oaspetii si folosim aceasta lectie pentru a face lucrurile mai bine in viitor.
Astazi, Marriott isi reafirma angajamentul fata de oaspetii nostri din intreaga lume. Lucram din greu pentru a ne asigura ca oaspetii nostri au raspunsuri la intrebarile privind informatiile lor personale, avand un website dedicat si o linie unde pot suna. Vom continua sa sustinem eforturile autoritatilor si sa lucram cu expertii in securitate pentru a ne imbunatati. In final, alocam resursele necesare pentru a... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 17:58
Politia britanica a reluat schimbul de informatii cu omologii sai americani, in urma unei scurte suspendari, dupa ce oficiali americani au divulgat presei o serie de informatii din ancheta cu privire la atentatul sangeros de la Manchester, soldat cu 22 de morti.
Suspendarea, anuntata joi, a durat mai putin de 24 de ore.
Acest gest a vizat sa transmita un mesaj puternic agentiilor americane in domeniul aplicarii legii cu privire la cat de sensibile au fost informatiile divulgate, relateaza The Guardian.
Mark Rowley, oficialul britanic cu cel mai inalt grad in lupta impotriva terorismului, a confirmat ca Londra a primit "asigurari proaspete" de la Washington si ca britanicii si americani colaboreaza din nou indeaproape.
Aceasta suspendare a fost impusa dupa ce oficiali americani au divulgat unor jurnalisti americani identitatea atacatorului de la Manchester, Salman Abedi, si alte detalii oferite Washingtonului de Politia din Manchester si de catre echipa de la Londra a lui Rowley.
Politia voia sa tina secret numele atactorului timp de 36 de ore, pentru ca eventuali complici ai lui Abedi sa nu fie pusi in garda.
Ministrul britanic de Interne Amber Rudd i s-a plans miercuri secretarului american pentru Securitate Interna John Kelly si i-a cerut asigurari ca nu se va repeta, insa ziarul The New York Times (NYT) a publicat dupa aceea detalii de la locul atentatului, inclusiv fotografii in care apare detonatorul si rucsacul in care a fost ascuns dispozitivul... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 10:57
Google a anuntat joi ca a inceput sa elimine din rezultatele cautarilor online, la cererea unor persoane din UE, linkuri catre pagini care contin informatii sensibile despre acestea, in linie cu o decizie din luna mai a Curtii Europeane de Justitie, potrivit Wall Street Journal.
Inginerii Google au finalizat pe parcursul noptii de miercuri spre joi unele schimbari la infrastructura tehnica pentru a putea aplica hotararea Curtii Europene de Justitie, iar compania va trimite joi primele emailuri prin care confirma unor persoane ca a eliminat din rezultate informatiile reclamate.
Google a procesat pana in prezent doar un numar restrans dintre cererile primite initial, noteaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
"Incepem in aceasta saptamana sa actionam in privinta cererilor de eliminare de informatii primite. Este un proces nou pentru noi. Fiecare cerere trebuie verificata individual si lucram cat de repede putem pentru a le analiza pe cele primite", a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Compania a anuntat, in urma cu circa o luna, ca a primit peste 41.000 de cereri pentru stergerea de linkuri. Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Site-ul special al Google permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:30
Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online.
Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.
Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.
Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:11
Google a inceput deja sa primeasca cereri pentru eliminarea de informatii personale din partea celor care au folosit motorul de cautare, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a luat aceasta decizie, conform unor informatii furnizate de o sursa apropiata.
Principalul motor de cautare pe Internet inca nu a decis cum va face fata unui numar foarte mare de cereri, a adaugat sursa citata de Reuters, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ), care se refera la toti cetatenii UE, cere tuturor motoarelor de cautare sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii sensibile.
"Sunt multe intrebari", a declarat presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, la reuniunea anuala a actionarilor companiei, ca raspuns la o intrebare cu privire la hotararea CEJ si implicatiile acesteia in activitatea Google.
"Un mod simplu de a intelege ce se intampla aici este ca va fi o coliziune intre 'dreptul de a fi uitat' si dreptul de a fi informat", a spus Schmidt.
Google trebuie sa angajeze o "armata de experti in indepartarea de informatii"
Google va fi nevoit sa formeze o "armata de experti in indepartarea de informatii" in fiecare din cele 28 de tari ale Uniunii Europene, inclusiv in acelea unde compania nu are activitate, a mai spus sursa citata. Printre multele probleme ridicate de aceasta decizie este si daca aceste echipe vor elimina... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 13:40
Fostul consultant al CIA care a deconspirat un vast program de spionaj electronic al serviciilor secrete americane, Edward Snowden, nu a avut acces la datele cele mai sensibile ale acestuia, au declarat luni surse din cadrul acestor servicii pentru postul CNN, citat de agentia EFE.
Potrivit acestor surse, Administratia americana analizeaza in prezent toate informatiile la care ar fi putut avea acces Snowden, iar evaluarea realizata pana acum arata ca acesta nu a intrat in posesia informatiilor din categoria celor extrem de confidentiale.
Snowden stia insa ca o parte semnificativa a datelor secrete este concentrata intr-o singura parte a sistemului de spionaj electronic al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) si a profitat de acest lucru, precizeaza sursele.
Edward Snowden a sosit in Hong Kong pe data de 20 mai. Acolo a acordat interviuri publicatiilor The Guardian si Washington Post, oferind detalii despre sistemul de spionaj electronic al SUA. Desi autoritatile de la Washington au emis un mandat de arestare pe numele sau si i-au revocat pasaportul, el a reusit sa se imbarce pe data de 23 iunie intr-un avion al companiei Aeroflot cu destinatia Moscova.
De atunci, a ramas in zona de tranzit a aeroportului moscovit Seremetievo. Cu o saptamana in urma el a cerut azil temporar autoritatilor ruse si acum asteapta raspunsul acestora. mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:50
Comisia pentru buget din Parlamentul Ungariei a decis luni ca Magyar Nemzeti Bank (MNB), banca centrala a Ungariei, s-a facut vinovata de furnizarea de informatii confidentiale privind principalele sapte banci comerciale ale tarii catre FMI.
Potrivit unei rezolutii adoptate cu 18 voturi pentru si 4 impotriva, MNB a incalcat clauza 49 a legii privind institutiile de credit prin faptul ca i-a furnizat Fondului Monetar International (FMI) informatii zilnice cu privire la situatia financiara si pozitionarile pe piata forex a principalelor sapte banci comerciale din Ungaria, ca si informari saptamanale privind swap-urile acestora pe piata forex.
Votul survine la scurt timp dupa ce tot luni guvernatorul in exercitiu al MNB a respins, intr-o audiere in aceeasi comisie, acuzatiile ca banca ar fi furnizat FMI in mod ilegal date legate de banci din Ungaria.
Andras Simor a subliniat ca MNB nu avea posibilitatea legala de a respinge solicitarile de informatii din partea FMI, informatii ce erau legate strict de banci si nu de companii ori persoane. El a argumentat ca acordarea acestor informatii a fost "in interesul Ungariei" si ca ele au fost furnizate pentru a demonstra ca tara si-a indeplinit obligatiile legate de creditul din 2008.
Banca Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat Romania
La jumatatea lui februarie, presedintele Oficiului de Stat pentru Audit din Ungaria (ASZ), Laszlo Domokos a declarat ca Banca centrala si-a depasit autoritatea in relatia cu... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:20