Politia britanica a reluat schimbul de informatii cu omologii sai americani, in urma unei scurte suspendari, dupa ce oficiali americani au divulgat presei o serie de informatii din ancheta cu privire la atentatul sangeros de la Manchester, soldat cu 22 de morti.
Suspendarea, anuntata joi, a durat mai putin de 24 de ore.
Acest gest a vizat sa transmita un mesaj puternic agentiilor americane in domeniul aplicarii legii cu privire la cat de sensibile au fost informatiile divulgate, relateaza The Guardian.
Mark Rowley, oficialul britanic cu cel mai inalt grad in lupta impotriva terorismului, a confirmat ca Londra a primit "asigurari proaspete" de la Washington si ca britanicii si americani colaboreaza din nou indeaproape.
Aceasta suspendare a fost impusa dupa ce oficiali americani au divulgat unor jurnalisti americani identitatea atacatorului de la Manchester, Salman Abedi, si alte detalii oferite Washingtonului de Politia din Manchester si de catre echipa de la Londra a lui Rowley.
Politia voia sa tina secret numele atactorului timp de 36 de ore, pentru ca eventuali complici ai lui Abedi sa nu fie pusi in garda.
Ministrul britanic de Interne Amber Rudd i s-a plans miercuri secretarului american pentru Securitate Interna John Kelly si i-a cerut asigurari ca nu se va repeta, insa ziarul The New York Times (NYT) a publicat dupa aceea detalii de la locul atentatului, inclusiv fotografii in care apare detonatorul si rucsacul in care a fost ascuns dispozitivul... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 10:57
Donald Trump le-a cerut in martie unui numar de doi reprezentanti ai serviciilor americane de informatii sa-l ajute sa contracareze ancheta FBI impotriva sa, cu privire la presupuse legaturi intre echipa sa de campanie si Rusia, dezvaluie The Washington Post.
Potrivit editiei de luni a cotidianului american, presedintele american le-a cerut lui Mike Rogers, directorul Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), si lui Dan Coats, directorul serviciilor ameriane de informatii (ODNI), sa nege in mod public ca exista probe cu privire la o complicitate intre echipa sa si Rusia in timpul campaniei electorale de anul trecut.
Citand actuali si fosti oficiali din domeniul informatiilor, Washington Post precizeaza ca cei doi nu au dat curs dorintei lui Trump.
Seful statului american le-a adresat aceste solicitari lui Rogers si Coats - pe care i-a numit - in urma dezvaluirilor directorului politiei federale (FBI) de la acea vreme James Comey, potrivit carora serviciile se interesau de ingerinta rusa in alegeri si anchetau cu privire la fapte din iunie 2016.
Saptamana trecuta mai multe institutii americane de presa au dezvaluit ca Trump i-a cerut lui James Comey - in reuniuni si la telefon - sa abandoneze aceasta ancheta.
Aceste informatii au fost aprig negate de Casa Alba.
Insa aceste solicitari au fost consemnate de catre Comey - destituit in urma cu doua saptamani -, in note pe care le-a scris dupa aceste reuniuni pe care le-a avut cu presedintele... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 10:08
Sefii Pentagonului si comunitatii americane de informatii i-au recomandat presedintelui american Barack Obama sa il demita din functie pe directorul Agentiei Nationale de Securitate (NSA), amiralul Michael Rogers (foto).
Recomandarea formulata de secretarul Apararii, Ash Carter, si de coordonatorul serviciilor de informatii, James Clapper, ar fi fost transmisa Casei Albe luna trecuta, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Reuters.
Obama l-a ales pe Rogers sa preia conducerea NSA in 2014, dupa scandalul provocat de dezvalurile facute de fostul spion Edward Snowden.
Au existat, insa, si alte probleme de securitate, ...citeste mai departe despre "Sefii Pentagonului ii cer lui Obama capul directorului NSA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2016, ora 10:26
Un consultant al Serviciului National de Securitate (NSA) a fost pus sub acuzare pentru ca a furat informatii guvernamentale clasificate, a anuntat miercuri Departamentul de Justitie al Statelor Unite.
Este vorba despre Harold Thomas Martin, care lucra drept contractor guvernamental pentru Booz Allen Hamilton, aceeasi firma de consultanta care l-a angajat si pe Edward Snowden, informeaza Reuters si BBC.
Procurorul John Carlin a precizat ca anchetatorii americani au gasit in posesia lui Martin sase documente cu informatii guvernamentale secrete, care au fost procurate in urma cu doi ani de catre NSA.
"Aceste sase documente au fost procurate prin intermediul unor surse guvernamentale, metode si actiuni care sunt critice pentru o varietate larga de probleme ce tin de securitatea nationala", se arata in plangerea inregistrata de o instanta.
Harold Thomas Martin, in varsta de 51 de ...citeste mai departe despre "Un alt consultant NSA, prins ca a furat informatii guvernamentale secrete" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 12:50
Atentatele de la 13 noiembrie din Franta "nu ar fi avut loc" fara utilizarea unor aparate de comunicare criptate care au permis jihadistilor sa scape radarelor de supraveghere, a explicat intr-un interviu publicat miercuri seful agentiei americane de informatii NSA.
Directorul Agentiei de Securitate Nationala, Michael Rogers, a confirmat pentru Yahoo News utilizarea tehnologiilor de criptare in organizarea atacurilor coordonate revendicate de gruparea Statul Islamic care au facut 130 de morti si mai multe sute de raniti la Paris si Saint Denis (nordul capitalei Frantei), potrivit AFP.
Atentatele din Paris, comise pe credit? Teroristul de la magazin, sejur de Anul Nou in Madrid
In opinia sa, "unele comunicatii" ale jihadistilor "au fost criptate", fapt ce a impiedicat serviciile de informatii sa mearga pe urmele lor. "Evident, daca am fi stiut, (atentatele de la) Paris nu ar fi avut loc", si-a exprimat regretul Michael Rogers in acest interviu realizat saptamana ...citeste mai departe despre "Directorul NSA avertizeaza: Fara criptare, atentatele de la Paris "nu ar fi avut loc"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 07:25
Senatul american a votat o lege, marti, ce reformeaza programul guvernamental de supraveghere care permite colectarea informatiilor privind comunicatiile telefonice a milioane de americani. Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Barack Obama, la Casa Alba. Acesta a semnat legea la scurt timp dupa ce a primit-o.
Revizuirea politicii de securitate instituita dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 pune capat sistemului expus de fostul contractor NSA, Edward Snowden, scrie Reuters.
NSA, agentia nationala de securitate a SUA, a colectat si analizat inregistrarile convorbirilor telefonice, in cautarea unor indicii privind posibile acte de terorism, insa nu a avut permisiune sa asculte continutul convorbirilor.
NSA nu mai poate sa-i spioneze pe americani: Agentiei i-a expirat autorizatia! (Video)
Legea de ...citeste mai departe despre "Schimbari radicale care ingradesc puterea NSA dupa dezvaluirile lui Snowden" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 08:17
Google si alte companii IT isi intaresc mecanismele de aparare impotriva incercarilor Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii de a aduna informatii despre utilizatori.
Google isi dezvolta armele tehnologice impotriva NSA, ca si alte firme IT din Silicon Valley, care incearca sa faca mult mai dificil si mai scump accesul Agentiei Nationale de Securitate la datele utilizatorilor, anunta Time.
Gigantul IT instaleaza un cablu de fibra optica sub oceanele lumii, o investitie foarte mare care insa va permite companiei sa protejeze mult mai bine datele clietilor sai. De asemenea, ...citeste mai departe despre "Companiile din IT contraataca: Planul Google pentru a lupta cu NSA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 11:58
SUA poate inregistra, prin programul MYSTIC al Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA)apelurile telefonice efectuate pe teritoriul unei tari, conform informatiilor publicate de Washington Post.
Washington Post scrie, in baza unor documente furnizate de Edward Snowden, refugiat in Rusia, dar si a unor informatii primite din surse anonime, ca programul MYSTIC, a fost lansat in 2009 si a ajuns la capacitate maxima in 2011, avand drept tinta o anumita tara, neidentificata, informeaza Mediafax.
Sase tari ar putea fi vizate de sistemul MYSTIC
Cotidianul american a precizat ca, la solicitarea autoritatilor americane, nu dezvaluie o serie de detalii care ar permite identificarea tarii in care acest sistem este in prezent utilizat. Sase tari ar putea fi vizate de acest sistem.
Unul din instrumentele programului permite "recuperarea inregistrarilor care nu pareau a fi de interes in momentul apelului initial", explica documente oficiale citate de cotidian.
Proiectul initial al programului prevedea inregistrarea "tuturor conversatiilor" dintr-o tara si pastrarea lor timp de o luna, precizeaza documentele.
Daca informatia se va dovedi exacta, acest program ar fi cel mai puternic pe care il detine agentia pentru ca ii permite NSA sa intercepteze toate apelurile telefonice dintr-o tara.
Programul divulgat marti se adauga la numeroase alte dezvaluiri despre interceptarea comunicatiilor in strainatate. Legile americane sunt mai putin restrictive in privinta... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 08:45
Dezvaluirile din presa de joi, potrivit carora agentia americana NSA este capabila sa decodeze sisteme de criptare pe Internet nu sunt "un secret", deoarece aceasta este misiunea sa, a reactionat vineri directia americana a serviciilor de informatii (ODNI).
Sprijinindu-se pe documentele furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), New York Times, The Guardian si ProPublica afirma ca NSA si corespondentul sau britanic GCHQ pot decripta aproape tot ceea ce este codat pe Internet, fie ca este vorba despre e-mailuri sau tranzactii bancare.
"Ca misiunea NSA este sa descifreze comunicatiile criptate nu este un secret", chiar daca aceste metode sunt, afirma ODNI intr-un comunicat publicat vineri.
"De-a lungul istoriei, tarile au recurs la criptare pentru a-si proteja secretele si astazi teroristii, infractorii din spatiul virtual, traficantii de fiinte umane si altii fac acelasi lucru pentru a-si ascunde activitatile", observa ODNI, care reuneste sub umbrela sa 16 agentii americane de informatii, intre care NSA.
"Comunitatea noastra de informatii nu si-ar face treaba daca nu ar incerca sa contracareze acest lucru", adauga ODNI.
Agentia a fost creata in 1952 tocmai pentru a "sparge codurile".
Dincolo de ce aduc aceste dezvaluiri "dezbaterii publice in curs" despre atingerile aduse de NSA libertatilor publice, publicarea unor "detalii clasificate" furnizeaza "o foaie de parcurs adversarilor nostri" pentru a dejuca... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 13:44