Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.
Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.
Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.
Strategie de dezbinare
Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.
La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.
Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.
Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31