Dupa mai multi ani in care a incercat sa fisureze relatiile dintre statele din spatiul euroatlantic, Moscova are in sfarsit satisfactia de a asista la o rupture neasteptata in perimetrul european de securitate, odata cu decizia Marii Britanii de a iesi din UE.
"La Kremlin cred ca se bea o cantitate impresionanta de vodca in acest moment", a comentat Derek Chollet, un fost consilier pe teme de securitate al Pentagonului, in revista Foreign Policy.
Eroare nefortata
"Si mai enervant e faptul ca aceasta reprezinta o eroare nefortata. Putin s-a chinuit sa divida Occidentul fara vreun rezultat notabil. Acesta este un eveniment de pe urma caruia profita fara a avea vreo contributie la derularea lui", a mai spus Chollet.
Unul dintre motivele pentru care rusii afiseaza un zambet satisfacut dupa Brexit este slabiciuniea pe care UE o va manifesta de acum in privinta mentinerii sanctiunilor economice pentru Rusia.
"Fara Marea Britanie, nu va mai fi nimeni in UE atat de zelos in a apara ideea sanctiunilor impotriva noastra", a postat pe Twitter primarul Moscovei, Serghey Sobyanin.
Opinia sa este impartasita si de unii diplomati din ambele tabere. Pentru Andrei Klimov, seful comisiei de Afaceri Externe din Camera Superioara a Legislativului rus,"Uniunea Europeana nu va avea timp sa se mai gandeasca la Ucraina sau la sanctiuni".
Michael McFaul, fost ambasador american in Rusia, este si el de aceeasi parere: "Putin trage foloasele de pe urma unei Europe slabite. Votul... mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 18:03
Stilul Rusiei de a-si face simtita influenta in estul Europei nu lasa loc, pentru moment, reluarii unor relatii bune cu grupul tarilor membre UE.
Politica externa agresiva practicata de liderii de la Kremlin are rolul de a opaciza problemele economice de acasa si de a lustrui fosta glorie de care s-a bucurat Moscova in regiune. Europa nu poate interveni pentru a schimba modelul politicii rusesti, dar poate contracara efectele ei, cred analistii Consiliului European pentru Afaceri Externe.
In cautarea gloriei apuse
Rusia de semne evidente ca vrea sa isi reafirme rolul de mare putere militara, dar, in acelasi timp, are probleme in a creste nivelul de trai al localnicilor.
O analiza a expertilor Consiliului European pentru Afaceri Externe intitulata "Rusia 2030: O poveste a ambitiilor marete si micilor victorii" arata cum ar putea evolua relatiile dintre Moscova, Bruxelles si vecinii Rusiei in urmatorii 14 ani.
Cinci puncte cheie sunt abordate in analiza expertilor europeni, influenta acestor politici resimtindu-se in special in Europa de Est si in relatiile oficialilor UE cu statele din regiune.
In opinia analistilor Consiliului European pentru Afaceri Externe, Rusia va apela, cel mai probabil, la forta pentru a-si impune vointa in regiune, drept dovada stand amplul program de modernizare a armatei si recentele victorii obtinute in confruntarile initiate de Moscova.
Rusia nu isi doreste un razboi deschis cu Occidentul, dar orice pas gresit in aceasta... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 11:37
2Rusia a batut palma cu Pakistanul pentru a realiza in aceasta tara un proiect energetic, miscare ce face parte din incercarea lui Vladimir Putin de a-si creste influenta in Orientul Mijlociu si Asia.
Cele doua state au semnat, vineri, o intelegere in acest sens, informeaza Bloomberg.
Proiectul presupune construirea unui gazoduct care sa conecteze terminalele de gaz lichefiat din sudul Pakistanului si zona nordica a tarii, unde deficitul de energie e semnificativ.
Ambasadorul SUA la UE: Rusia vrea sa foloseasca energia ca arma politica
Rusia ar trebui sa termine conducta in 2017, au anuntat autoritatile de la Islamabad. ...citeste mai departe despre "Ce carte joaca Rusia in speranta ca-si va extinde "tentaculele" in Orientul Mijlociu si Asia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 19:17
La prima vedere, afacerea de 400 de miliarde de dolari semnata intre Rusia si China pe tema alimentarii cu gaze naturale a statului asiatic ar trebui sa fie o adevarata lovitura data de Moscova.
O analiza recenta insa, realizata de un institut londonez, arata ca lururile nu stau deloc asa, Gazprom riscand chiar sa piarda o suma importanta de bani din afacerea care pare sa slujeasca doar intereselor lui Vladimir Putin, relateaza Josh Cohen intr-o analiza Reuters.
Gambit geopolitic
Nevoia lui Vladimir Putin de a ancora interesele Rusiei in zona asiatica, imediat dupa deteriorarea relatiilor intre Moscova si Occident, l-a facut sa efectueze "un gambit geopolitic fara nicio ratiune economica", descriu analistii Chatham House, strategia presedintelui rus.
De fapt, afacerea cu gaze naturale realizata intre Gazprom si China National Petroleum Coropration este o demonstratie perfecta a modului in care Gazprom a devenit mai mult un instrument al ambitiilor poltice decat o corporatie aflata in cautarea profitului.
In timp ce actiunile Gazprom sunt tranzactionate atat pe bursa din Rusia, cat si pe cea americana, structura actionariatului, in care guvernul rus detine pachetul majoritar, face aceasta companie sa reactioneze direct la ordinele Kremlinului.
Gazprom este una dintre cele mai avansate unelte diplomatice ale Moscovei, pe care Vladimir Putin nu se sfieste sa o foloseasca pentru a-si atinge obiectivele de politica externa.
In cei 15 ani petrecuti de Putin... mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 13:44
Rusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), recentul summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.
Practic, jumatate din populatia globului este incorporata acum in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, arata revista Newsweek.
Turcii ar vrea si ei
SCO a fost infiintat inca din 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului.
Pentru unii lideri, SCO este un club atat de select incat apartenenta la acesta te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa. Cel putin, aceasta a fost reactia presedintelui turc Recep Erdogan in 2013.
"Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO", a declarat Erdogan in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.
In ciuda admiratiei nemarginite, Ankara nu a fost invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii.
In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.
Control... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 14:57
4Noua criza politica din Balcani ii da sansa lui Vladimir Putin de a extinde influenta Moscovei in regiune, crede presedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov. Avertismentul sau vine la aproximativ o luna dupa vizita Patriarhului Rusiei in fosta republica iugoslava.
Ivanov considera ca esecul NATO si UE in a asigura posibilitatea unei viitoare integrari in structurile euro-atlantice pentru tarile din regiune deschide un drum larg pentru ambitiile Rusiei, arata reporterii Bloomberg.
UE, fara coordonate clare
"In mod clar, Europa a ramas repetenta la geografie. Este o materie la care Rusia pare sa exceleze. Oriunde se creeaza un vid de putere se gaseste cine sa-l umple", a comentat presedintele macedonean in cadrul unui interviu.
Grupurile etnice prezente in peninsula balcanica au fost deseori in centrul coliziunii sferelor de influenta.
Granitele politice rezultate in urma sangeroasei dezintegrari a Iugoslaviei sunt cele mai noi motive de disputa intre Rusia, Statele Unite si aliatii sai europeni.
Ivanov nu a oferit exemple concrete despre ceea ce considera el cresterea prezentei rusesti in Balcani.
In acelasi timp insa, premierul Nikola Gruevski a anuntat sprijinul guvernului de la Skopje pentru proiectul gazoductului Gazprom, care ar urma sa inlocuiasca coridorul ucrainean de alimentare cu gaze a UE.
O ciocnire intre etnicii albanezi si fortele de ordine s-a soldat luna trecuta cu 22 de morti.
Conflictul ameninta sa tarasca mica natiune de 2... mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 12:59
Moscova nu s-a sfiit niciodata sa se foloseasca de companiile de stat pentru atingerea scopurilor in politica externa a tarii.
Rafuielile politice duse de Vladimir Putin cu Belarusul sau Ucraina, condimentate cu taierea alimentarii cu gaze naturale, au lasat de cateva ori inclusiv parti intregi din Europa in frig.
Dar alte arme, care pot spori considerabil influenta politica a Rusiei, au fost pana acum ignorate de catre analisti.
Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei de a cumpara resursele de uraniu de pe glob ar putea schimba acest lucru.
Rosatom, compania de energie nucleara detinuta de statul rus, intretine o activitate prolifica pe toate meridianele, detinand recordul mondial de contracte de construire a centralelor nucleare la nivel international: 29 la numar, informeaza Reuters.
Numarul reactoarelor raspandite de Rosatom in aproape 20 de tari depaseste rezultatele americanilor de la Westinghouse sau pe cele ale companiei de stat franceze Areva, care nu a mai vandut un reactor nuclear din 2007.
Spre deosebire de proiectele de livrare a gazului natural sau a petrolului, care au o arie regionala de aplicabilitate, Kremlinul a sesizat in urma cu 10-15 ani ca centralele nucleare construite de Rosatom pot fi amplasate oriunde in lume, oferind si oportunitati de desfasurare a unor jocuri politico-economice la scara globala.
Putin, globe-trotter atomic
Numarul si pozitia geografica a tarilor care au incheiat cu Rusia acorduri de dezvoltare a... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:14
Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.
Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.
Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.
Strategie de dezbinare
Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.
La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.
Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.
Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31
Disparitia pentru 11 zile a presedintelui rus ramane inca o enigma, dar pe fondul absentei lui Vladimir Putin au putut fi observate mai bine vulnerabilitatile acestuia si cele ale sistemului creat de el.
In ciuda stilului autoritar al liderului de la Kremlin, bresele din sfera de putere de la Moscova devin tot mai evidente.
Opinia generala este ca Putin domneste peste Federatia Rusa in stil dictatorial, ca si-a intimidat oponentii si are o pozitie amenintatoare pentru tarile din jur.
Toate acestea sunt in mare parte adevarate, dar ar trebui reevaluate dupa recentele evenimente din Rusia, afirma analistul George Friedman, intr-o analiza Stratfor.
Putin, slab la strategie
Evenimentele de anul trecut din Ucraina arata ca Vladimir Putin este un strateg slab, mai degraba, decat un geniu diabolic al politicii.
In ianuarie 2014, Moscova controla inca Ucraina. In februarie, Ianucovici abandona in graba fotoliul prezidential de la Kiev pentru a fugi in Rusia.
Rascoala populara a pro-rusilor din estul Ucrainei si asaltul acestora asupra Kievului nu au venit niciodata, in ciuda sperantelor liderului rus. In schimb, noua Putere pro-occidentala de la Kiev a avut timpul necesar pentru obtinerea legitimitatii in fata populatiei.
Pana in iulie, Rusia mai controla doar fragmente din Ucraina: Crimeea, o zona aflata sub influenta Moscovei in virtutea unui acord militar semnat la mjlocul anilor '90, si triunghiul dintre Donetk, Lughansk si Severodonetk, unde grupurile... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 18:01
2