Rusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), recentul summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.
Practic, jumatate din populatia globului este incorporata acum in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, arata revista Newsweek.
Turcii ar vrea si ei
SCO a fost infiintat inca din 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului.
Pentru unii lideri, SCO este un club atat de select incat apartenenta la acesta te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa. Cel putin, aceasta a fost reactia presedintelui turc Recep Erdogan in 2013.
"Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO", a declarat Erdogan in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.
In ciuda admiratiei nemarginite, Ankara nu a fost invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii.
In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.
Control... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 14:57
4Moscova nu s-a sfiit niciodata sa se foloseasca de companiile de stat pentru atingerea scopurilor in politica externa a tarii.
Rafuielile politice duse de Vladimir Putin cu Belarusul sau Ucraina, condimentate cu taierea alimentarii cu gaze naturale, au lasat de cateva ori inclusiv parti intregi din Europa in frig.
Dar alte arme, care pot spori considerabil influenta politica a Rusiei, au fost pana acum ignorate de catre analisti.
Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei de a cumpara resursele de uraniu de pe glob ar putea schimba acest lucru.
Rosatom, compania de energie nucleara detinuta de statul rus, intretine o activitate prolifica pe toate meridianele, detinand recordul mondial de contracte de construire a centralelor nucleare la nivel international: 29 la numar, informeaza Reuters.
Numarul reactoarelor raspandite de Rosatom in aproape 20 de tari depaseste rezultatele americanilor de la Westinghouse sau pe cele ale companiei de stat franceze Areva, care nu a mai vandut un reactor nuclear din 2007.
Spre deosebire de proiectele de livrare a gazului natural sau a petrolului, care au o arie regionala de aplicabilitate, Kremlinul a sesizat in urma cu 10-15 ani ca centralele nucleare construite de Rosatom pot fi amplasate oriunde in lume, oferind si oportunitati de desfasurare a unor jocuri politico-economice la scara globala.
Putin, globe-trotter atomic
Numarul si pozitia geografica a tarilor care au incheiat cu Rusia acorduri de dezvoltare a... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:14