Odata cu aparitia Bancii Asiei pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), polul de putere al lumii financiare pare sa se mute dinspre Washington spre Beijing.
Noua banca internationala creata de China a atras in scurt timp in randul membrilor peste 57 de tari de pe diverse continente, in ciuda opozitiei fatise a oficialilor americani.
Aderarea unor mari puteri economice din Europa la AIIB ridica din ce in ce mai mult semne de intrebare in privinta eficientei FMI, pe masura ce analistii cred ca asistam la o schimbare a polilor de influenta in peisajul decizional din economia globala, remarca reporterii Euronews.
57 de decidenti
Cele 57 de state membre ale AIIB vor trebui sa asigure un buget de 50 de miliarde de dolari, avand si dreptul de a stabili regulile dupa care banca isi va desfasura activitatea.
Scopul principal al institutiei ramane asigurarea suportului financiar pentru constructia drumurilor, cailor ferate, aeroporturilor si a altor proiecte de infrastructura pe continentul asiatic.
Membrii fondatori sunt responsabili de stabilirea regulilor manageriale, a cadrului legal si luarea deciziilor. Membrii asociati pot vota pentru sustinerea sau modificarea acestora.
Sapte state arabe s-au alaturat proiectului, Egiptul detinand statutul de membru fondator, in timp ce Emiratele Arabe, Arabia Saudita, Quatar, Iordania, Oman si Kuweit sunt membri asociati.
Din Uniunea Europeana, nu mai putin de 17 state au ales sa obtina statutul de membru... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 18:00
3Contactele Rusiei cu zona asiatica s-au intetit in ultima vreme, semn ca Moscova a descoperit ca mentinerea unei legaturi exclusive cu Beijingul poate fi o arma cu doua taisuri.
Pus la colt de Statele Unite si Uniunea Europeana si confruntandu-se cu o relatie nu tocmai avantajoasa cu China, Putin isi raspandeste emisari prin intreaga Asie incercand sa incline balanta in favoarea Moscovei.
Pakistan, India, Indonezia, Coreea de Nord - zonele in care conflictul din Ucraina nu aduce niciun rid de ingrijorare pe chipurile guvernantilor - sunt teritorii in care Putin intra pe porti larg deschise, arata o analiza Bloomberg.
Mutare strategica
Diligentele diplomatice ale Moscovei dezvaluie o strategie duala a liderilor politici din capitala Rusiei.
Liniile principale ale acesteia se axeaza pe gasirea unor noi piete de desfacere, pe masura ce prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice impuse de Occident au strivit economia rusa, dar si pe diversificarea contactelor in afara legaturii mentinute cu China.
Putin, de altfel, se arata ingrijorat ca in relatia sa cu presedintele chinez, Xi Jinping, Beijingul are de profitat mult mai mult decat Moscova.
"Rusii se arata ingrijorati de avantajele obtinute de chinezi in relatia dintre cele doua state, asa ca sunt si foarte dornici de a stabili noi contacte si a strange legaturile diplomatice si comerciale cu celelalte tari puternice ale Asiei.
Criza din Ucraina i-a fortat sa pivoteze catre zona... mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:00
3Vanzarile producatorilor de lux pe piata din China ar putea fi influentate de schimbarea atitudinii consumatorilor, care devin mai pretentiosi in legatura cu bunurile pe care le cumpara. In plus, aceste produse pot fi achizitionate de chinezi din Europa, la jumatate de pret.
Pe masura ce produsele Louis Vuitton, Gucci sau Omega au inceput sa fie comercializate in orase precum Beijing si Shanghai, cumparatorii au inceput sa evite produsele fabricate in serie pentru modele mai deosebite, potrivit Mediafax.
"Odata cu maturizarea pietei de lux, chinezii devin mai pretentiosi cu produsele pe care le cumpara. Nu este vorba doar de aspect", a declarat Fflur Roberts, analist la Euromonitor in Londra.
Orientarea cumparatorilor catre produse mai putin ostentative si deseori mai scumpe, care a avut loc si in Europa si Statele Unite dupa prabusirea Lehman Brothers in 2008, ar putea afecta cererea pentru Vuitton si Gucci, care pana recent vindeau peste jumatate din gentile de lux in China, potrivit estimarilor HSBC (Hong Kong and Shanghai Banking Corporation).
Banca estimeaza ca vanzarile unor branduri de lux de nisa precum Bottega Veneta si Yves Saint Laurent, detinute de compania PPR, vor inregistra o crestere de aproape trei ori mai mare decat media industriei de profil, chiar in conditiile in care incetinirea avansului economic isi pune amprenta asupra cererii.
"Cumparatorii din China continua sa cheltuiasca, dar intr-un mod diferit. Pe masura ce chinezii devin mai... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:05