Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna august 2019 a ramas neschimbata, la 1%, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Eurostat, informeaza Reuters.
Aceasta este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro dupa luna noiembrie 2016. Cifra comunicata de Eurostat este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Tot neschimbata, la 1,1%, a ramas si inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele. De asemenea, un indicator care pe langa preturile la energie si alimente exclude si preturile la tigari, a ramas neschimbat la 0,9%.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, care sa includa si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 septembrie.
Anterior, Eurostat a informat ca Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Separat, Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,5% in luna iulie 2019, in timp ce in Uniunea Europeana rata... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:24
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in martie 2018 pana la 1,4%, de la 1,1% in luna precedenta, in timp ce rata somajului in zona euro a scazut la 8,5% in februarie 2018, de la nivelul de 8,6% inregistrat cu o luna inainte, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, in luna martie, cele mai semnificative majorari de preturi s-au consemnat la alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 2,2%, dupa un avans de 1% in luna februarie, urmate de preturile la energie, cu o crestere anuala de 2,0%, dupa un avans de 2,1% in luna februarie, si preturile la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,5%, informeaza AFP.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a ramas neschimbata la 1%, semn ca presiunile inflationiste sunt tinute sub control.
In pofida cresterii din luna martie, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al BCE, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Separat, Eurostat a anuntat ca rata somajului in zona euro a scazut usor in luna februarie, pana la 8,5%, acesta fiind cel mai redus nivel al somajului inregistrat de zona euro dupa luna decembrie 2008. Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de informatii financiare Factset.
In ceea ce priveste Uniunea... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:00
Banca Centrala Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016, transmite Sky News citat de Agerpres.
Suma raportata de Mario Draghi este mai ridicata decat se asteptau pietele - 50 miliarde de euro - iar dupa anuntarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut iar euro s-a depreciat.
Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 pana in septembrie 2016 si este menit sa evite intrarea celor 18 state din zona euro intr-o perioada de deflatie.
Rata anuala a inflatiei in eurozona a continuat sa scada in decembrie, ajungand la minus 0,2%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009.
Achizitionarea de obligatiuni suverane va reduce, de asemenea, si costurile la care se imprumuta statele din zona euro, va sprijini creditarea bancara si va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.
Tarile aflate sub programe de asistenta financiara, cum ar fi Grecia, vor fi incluse in programul de stimulare al BCE dar cu anumite conditii.
Cancelarul german Angela Merkel a... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 17:03
Romania a inregistrat in luna septembrie a rata anuala a inflatiei de 1,1%, acelasi nivel cu cel inregistrat in zona euro si sub media din UE (1,3%), conform datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In schimb, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
In cazul zonei euro este vorba de cea mai scazuta rata anuala a inflatiei din ultimii trei ani si jumatate. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,5%.
Comparativ cu luna august 2013 preturile au crescut cu 0,5% in zona euro pe masura ce pretul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si tigaretelor a scazut cu 0,4%, pretul serviciilor a scazut cu 0,9% iar preturile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au redus cu 0,6% in septembrie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 1,88%. Rata anuala a inflatiei in luna august 2013 a fost de 3,67%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:29
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut pana la 1,8% in luna februarie 2013, de la nivelul de 2,0% inregistrat in luna ianuarie 2013, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Este pentru prima data dupa luna septembrie 2010 cand rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
Cifra preliminara publicata de Eurostat confirma incetinirea constanta a inflatiei in Europa, intr-un context de criza si recesiune.
Eurostat va da publicitatii pe 15 martie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza.
In luna ianuarie 2013, Romania a inregistrat a cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (5,3%), in conditiile in care inflatia a scazut atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 15:28
Inflatia din zona euro a crescut la 2,7% in septembrie, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august, conform unei estimari preliminare, publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cresterea a fost cauzata de majorarile preturilor energiei si produselor alimentare.
In sectorul energiei, preturile s-au majorat cu 9,2% in septembrie, in timp ce preturile la alimente, tutun si bauturi alcoolice au urcat cu 2,9%.
Preturile din sectorul serviciilor au avansat cu 2%, iar cele din domeniul bunurilor industriale neenergetice au urcat cu 0,8%, potrivit Eurostat.
Este pentru a 22-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
In luna august 2012, rata anuala a inflatiei in Romania a atins maximul din acest an, de 3,88%.
Rata anuala a inflatiei a atins un nou record: 3,88% in august
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,6% in luna august, de la nivelul de 2,4% inregistrat in luna iulie.
Inflatia din zona euro, in crestere in luna august
In luna august 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (6%), Cipru (4,5%), Estonia si Romania (4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%) si Grecia (1,2%) mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 15:14
Mario Dragi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a decarat ca rata inflatiei din zona euro s-a pastrat in jurul valorii de 2%, pe termen mediu. Cresterea economica din zona euro a ramas la valori mici, din cauza tensiunilor intensificarii tensiunilor din pietele financiare.
Potrivit statisticilor BCE, PIB-ul de la nivelul zonei euro s-a contractat cu 0,2%, de la trimestru la trimestru. Indicatorii economici mentionati de BCE releva faptul ca activitatea economica din 2012 va ramane la un nivel slab in zona euro, intr-un mediu aflat sub zodia incertitudinii, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
Pe termen scurt, BCE se asteapta ca economia din zona euro sa-si revina doar treptat. Economia din zona euro va inregistra o scadere intre 0,6 si 0,2% in 2012, potrivit estimarilor facute in septembrie, si o oscilatie intre -0,4% si crestere de 1,4% in 2013.
Rata inflatiei din zona euro a fost de 2,6% in august 2012, potrivit estimarilor Eurostat, comparativ cu 2,4% in luna anterioara.
Cresterea ratei inflatiei are loc din cauza cresterii preturilor la energie, mai precis la combustibili. Luand in considerare preturile curente la petrol, rata inflatiei ar putea creste si mai mult in urmatoarele luni, dar ar trebui sa scada sub 2% in timpul anului viitor.
In luna septembrie 2012, specialistii BCE au estimat o rata a inflatiei intre 2,4% si 2,6% pentru 2012 si o rata intre 1,3% si 2,5% in 2013. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:34
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,6% in luna august 2012, de la nivelul de 2,4% inregistrat in luna iulie 2012, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 21-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor foarte aproape de 2%.
In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 14 septembrie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.
In luna iulie 2012, inflatia din Romania (3,1%) a depasit media din UE (2,5%).
Inflatia din Romania, peste media UE, in iulie
Comparativ cu luna iunie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 12 state membre, a ramas stabila intr-un singur stat si a crescut in 14 tari (inclusiv in Romania). mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 13:41
Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%, potrivit Eurostat, usor peste tinta Bancii Centrale Europene (BCE) de sub, dar aproape de 2%, pe fondul incetinirii cresterii economice si scaderii preturilor din domeniul energiei, transmite Bloomberg. Indicatorul a fost in linie cu media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg intr-un sondaj, scrie Mediafax.
Economia europeana a incetinit in trimestrul al doilea mai abrupt decat estimau analistii, iar increderea consumatorilor a coborat puternic in august, indicand ca populatia ar absorbi mai greu eventuale cresteri ale preturilor.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat luni ca banca reevalueaza riscurile inflationiste inainte de consiliul de politica monetara din 8 septembrie, dupa ce institutia a ridicat dobanzile in doua randuri in ultimele patru luni pentru a combate cresterea preturilor.
"Trichet a admis deja ca revenirea economica ar putea fi mai slaba decat se astepta, sugerand o schimbare a perspectivelor de crestere si inflatie ale BCE.
Vom intra probabil intr-o perioada indelungata de dobanzi reduse si stabile", comenteaza economistul ING Bruxelles Peter Vanden Houte.
Moneda euro nu a reactionat semnificativ dupa publicarea datelor Eurostat privind inflatia, tranzactionandu-se la 1,4437 dolari pe euro.
BCE va prezenta saptamana viitoare proiectiile economice revizuite.
In iunie, banca anticipa o inflatie medie de 2,6% in zona euro in acest an, care ar trebui sa scada la... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 14:36