Romania a inregistrat in luna septembrie a rata anuala a inflatiei de 1,1%, acelasi nivel cu cel inregistrat in zona euro si sub media din UE (1,3%), conform datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In schimb, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
In cazul zonei euro este vorba de cea mai scazuta rata anuala a inflatiei din ultimii trei ani si jumatate. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,5%.
Comparativ cu luna august 2013 preturile au crescut cu 0,5% in zona euro pe masura ce pretul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si tigaretelor a scazut cu 0,4%, pretul serviciilor a scazut cu 0,9% iar preturile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au redus cu 0,6% in septembrie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 1,88%. Rata anuala a inflatiei in luna august 2013 a fost de 3,67%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:29
Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in decembrie la 2,2%, cele mai puternice scumpiri fiind inregistrate in sectorul energiei, urmat de categoria alimentelor, tutunului si bauturilor alcoolice.
Inflatia anuala din domeniul energiei a scazut la 5,2%, de la 5,7% in noiembrie, in timp ce preturile din categoria alimentelor, tutunului si bauturilor alcoolice au urcat cu 3,1%.
Serviciile s-au scumpit in 2012 in zona euro cu 1,8%, iar bunurile industriale non-energetice au costat cu 1,1% mai mult.
Datele anuntate vineri de Eurostat sunt preliminare si nu cuprind evolutia inflatiei la nivelul fiecarui stat membru. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 14:33
Inflatia din zona euro a crescut la 2,7% in septembrie, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august, conform unei estimari preliminare, publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cresterea a fost cauzata de majorarile preturilor energiei si produselor alimentare.
In sectorul energiei, preturile s-au majorat cu 9,2% in septembrie, in timp ce preturile la alimente, tutun si bauturi alcoolice au urcat cu 2,9%.
Preturile din sectorul serviciilor au avansat cu 2%, iar cele din domeniul bunurilor industriale neenergetice au urcat cu 0,8%, potrivit Eurostat.
Este pentru a 22-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
In luna august 2012, rata anuala a inflatiei in Romania a atins maximul din acest an, de 3,88%.
Rata anuala a inflatiei a atins un nou record: 3,88% in august
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,6% in luna august, de la nivelul de 2,4% inregistrat in luna iulie.
Inflatia din zona euro, in crestere in luna august
In luna august 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (6%), Cipru (4,5%), Estonia si Romania (4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%) si Grecia (1,2%) mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 15:14
Mario Dragi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a decarat ca rata inflatiei din zona euro s-a pastrat in jurul valorii de 2%, pe termen mediu. Cresterea economica din zona euro a ramas la valori mici, din cauza tensiunilor intensificarii tensiunilor din pietele financiare.
Potrivit statisticilor BCE, PIB-ul de la nivelul zonei euro s-a contractat cu 0,2%, de la trimestru la trimestru. Indicatorii economici mentionati de BCE releva faptul ca activitatea economica din 2012 va ramane la un nivel slab in zona euro, intr-un mediu aflat sub zodia incertitudinii, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
Pe termen scurt, BCE se asteapta ca economia din zona euro sa-si revina doar treptat. Economia din zona euro va inregistra o scadere intre 0,6 si 0,2% in 2012, potrivit estimarilor facute in septembrie, si o oscilatie intre -0,4% si crestere de 1,4% in 2013.
Rata inflatiei din zona euro a fost de 2,6% in august 2012, potrivit estimarilor Eurostat, comparativ cu 2,4% in luna anterioara.
Cresterea ratei inflatiei are loc din cauza cresterii preturilor la energie, mai precis la combustibili. Luand in considerare preturile curente la petrol, rata inflatiei ar putea creste si mai mult in urmatoarele luni, dar ar trebui sa scada sub 2% in timpul anului viitor.
In luna septembrie 2012, specialistii BCE au estimat o rata a inflatiei intre 2,4% si 2,6% pentru 2012 si o rata intre 1,3% si 2,5% in 2013. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:34
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,6% in luna august 2012, de la nivelul de 2,4% inregistrat in luna iulie 2012, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 21-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor foarte aproape de 2%.
In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 14 septembrie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.
In luna iulie 2012, inflatia din Romania (3,1%) a depasit media din UE (2,5%).
Inflatia din Romania, peste media UE, in iulie
Comparativ cu luna iunie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 12 state membre, a ramas stabila intr-un singur stat si a crescut in 14 tari (inclusiv in Romania). mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 13:41
Criza din zona euro afecteaza economiile cele mai vulnerabile mai ales prin cresterea preturilor. Plata muncii este costisitoare, salariile scad si, in acelasi timp, pretul transportului, alimentelor, chiriilor si al altor bunuri si servicii cresc.
Avansul rapid al preturilor in tarile lovite de criza a afectat cresterea lor economica, ducand la cresterea somajului si a nemultumirii in randul locuitorilor, conform The Wall Street Journal.
Problemele economice ale tarilor vulnerabile nu au fost solutionate, desi acestea au intrat deja in al treilea an al crizei datoriilor.
Preturile de la "periferia" zonei euro - din Europa de Sud, Irlanda si tarile baltice, state care isi raporteaza moneda la euro - sunt inca prea ridicate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru autoritatile care elaboreaza politicile fiscale si care spera ca in urmatorii doi ani regiunea "periferica" sa inregistreze crestere economica.
Preturile ridicate constituie o mare problema pentru ca inflatia de la nivelul statelor afectate de criza a crescut foarte mult de la infiintarea zonei euro comparativ cu Germania, transformand aceasta tara intr-un centru al productie cu costuri scazute. Pentru a-si recastiga competitivitatea dupa criza, preturile din zona euro trebuie sa scada in raport cu Germania si alte state puternice din zona euro, precum Olanda sau Austria.
Pentru tari ca Grecia acest lucru ar insemna o deflatie puternica, in timp ce pentru alte state, precum Spania, ar putea... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 12:10
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la nivelul de 2,4% in luna iunie 2012, acelasi nivel inregistrat si in luna mai 2012, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este pentru a 19-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente.
Cifra comunicata de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 16 iulie o a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.
In luna mai 2012 comparativ cu luna aprilie, rata anuala a inflatiei a incetinit atat in zona euro, la 2,4% de la 2,6%, cat si in Uniunea Europeana, la 2,6% de la 2,7%. Doar trei state membre (Romania, Cipru si Finlanda) au inregistrat o rata anuala a inflatiei mai mare in luna mai decat in luna aprilie.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, nou minim istoric al ultimilor 23 de ani. mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:32
Inflatia din zona euro a stagnat in martie la 2,7%, peste nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de sub 2%, din cauza preturilor ridicate ale petrolului, potrivit datelor Eurostat.
Biroul de statistica al UE a modificat in urcare estimarea privind inflatia, de la nivelul de 2,6% prezentat la finele lunii martie intr-un raport preliminar.
"Carburantii pentru transporturi (plus 0,36 puncte procentuale), gazele (plus 0,14 puncte) si pacura (plus 0,08 puncte) au avut cele mai mari influente pozitive asupra indicatorului principal, in timp ce telecomunicatiile (minus 0,18 puncte procentuale), chiriile (minus 0,08 puncte) si autoturismele (minus 0,07 puncte) au impins inflatia in jos", potrivit Eurostat.
Astfel, impactul preturilor ridicate ale petrolului si gazelor reprezinta aproape 0,6 puncte procentuale din rata anuala a inflatiei din zona euro din luna martie.
Prognozele oficiale si estimarile economistilor arata ca economia zonei euro a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an.
In timp ce somajul este in crestere, guvernele continua sa deruleze o politica de austeritate, iar increderea firmelor si consumatorilor in perspectivele economice s-a deteriorat, afectand cheltuielile de consum. Astfel, inflatia ar fi trebuit sa reflecte aceasta situatie, insa pretul petrolului Brent se mentine la niveluri foarte ridicate, apropiate de 120 dolari pe baril, potrivit agentiei Reuters.
Dupa ce a calmat criza datoriilor de stat din zona euro... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:47
Liderii Bancii Centrale Europene au avut la inceputul zilei de miercuri o serie de intalniri cu privire la situatia economico-financiara din zona euro. Dupa ce au decis sa nu modifice dobanda cheie, care deja se afla la un nivel minim istoric, ei au abordat problema inflatiei din zona euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat miercuri ca Banca este pregatita sa ia masuri impotriva amenintarilor inflationiste in caz de nevoie si a asigurat investitorii ca institutia pe care o conduce nu planuieste sa retraga fondurile pentru stimularea economiei in caz de urgenta, scrie Bloomberg.
"Avem toate uneltele necesare pentru a adresa in timp util riscurile la care e expusa stabilitatea preturilor", a declarat Draghi in cadrul conferintei de presa tinute la Frankfurt dupa sedinta in care liderii BCE au hotarat pastrarea ratei de dobanda cheie la 1%.
Draghi a mai declarat ca este prea devreme sa se aduca in discutie strategia de exit (n.r.: serie de masuri la care BCE va renunta odata cu trecerea crizei) pentru ca perspectivele economice sunt dominate de riscul revenirii recesiunii.
BCE pune in balanta implicarea in Germania, in vederea temperarii tendintelor inflationiste, si nevoia de contracarare a efectelor crizei datoriilor suverane. In timp ce natiuni ca Grecia si Spania se lupta cu recesiunea si cu rate record ale somajului, muncitorii germani castiga unele dintre cele mai mari salarii din ultimii 20 de ani.
"O sa acordam o atentie speciala oricaror... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:25