Inflatia din zona euro a depasit in luna mai tinta oficiala a Bancii Centrale Europene (BCE), amplificand dificultatile de comunicare ale reprezentantilor institutiei, care sunt dispusi deocamdata sa accepte preturi mai mari, dar care s-ar putea confrunta cu nemultumirea consumatorilor, transmite Reuters.
Potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica, Eurostat, inflatia din zona euro a accelerat la 2% in luna mai, cel mai ridicat nivel atins de la sfarsitul anului 2018, de la 1,6% in aprilie, din cauza costurilor mai mari ale energiei.
Tinta oficiala de inflatie a BCE este de aproape 2%.
Analistii intervievati de Reuters anticipau o inflatie de 1,9%.
Este improbabil ca inflatia sa fi atins nivelul de varf in luna mai si s-ar putea apropia de 2,5% pe parcursul acestui an, pe masura ce redresarea din criza provocata de pandemie va exercita presiuni de crestere a preturilor. ...citeste mai departe despre "Inflatia din zona euro a depasit in luna mai tinta oficiala a BCE, atingand nivelul de 2%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 08:21
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna august 2019 a ramas neschimbata, la 1%, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Eurostat, informeaza Reuters.
Aceasta este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro dupa luna noiembrie 2016. Cifra comunicata de Eurostat este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Tot neschimbata, la 1,1%, a ramas si inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele. De asemenea, un indicator care pe langa preturile la energie si alimente exclude si preturile la tigari, a ramas neschimbat la 0,9%.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, care sa includa si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 septembrie.
Anterior, Eurostat a informat ca Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Separat, Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,5% in luna iulie 2019, in timp ce in Uniunea Europeana rata... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:24
Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 1,1% in iulie, de la 1,3% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarile analistilor si mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1,1% in iulie, de la 1,3% luna precedenta, in linie cu estimarile analistilor.
Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Banca a redus dobanzile si a achizitionat active in valoare de 2.600 miliarde euro, in incercarea de a aduce inflatia aproape de obiectivul sau tinta de 2%.
Estimarea publicata miercuri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 19 august.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in iunie, la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai.
In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:40
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 1,2% in mai, de la 1,7% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat), in timp ce analistii se asteptau ca rata inflatiei sa scada la 1,3% luna trecuta.
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Reducerea inflatiei in zona euro in luna mai se explica in principal prin evolutia preturilor la energie, care au inregistrat o crestere de doar 3,8%, dupa un avans de 5,3% luna precedenta, in timp ce preturile la alimente, bauturi si tigari au urcat cu 1,6%, fata de o expansiune de 1,5% in aprilie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 0,8% in mai, de la 1,3% luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata marti de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 iunie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a crescut in aprilie la 1,7% in zona euro si la 1,9% in Uniunea Europeana, iar Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE. mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 12:59
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna ianuarie 2019 a scazut, pentru a treia luna consecutiv, pana la 1,4%, de la un nivel de 1,6% in decembrie 2018, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat, informeaza Reuters.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Reuters, inflatia din zona euro este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Incetinirea inflatiei in zona euro in luna ianuarie se explica in principal prin moderarea ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 2,6% in luna ianuarie 2019, dupa un avans de 5,5% inregistrat in luna decembrie 2018.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a crescut pana la 1,2% in ianuarie, de la un nivel de 1,1% in luna decembrie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 22 februarie.
Anterior, Eurostat a informat ca Estonia si Romania, au cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, in decembrie 2018, 3,3% respectiv 3%. Aceasta in conditiile in care, rata... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 13:41
Rata anuala a inflatiei in zona euro a depasit in iulie tinta stabilita de Banca Centrala Europeana, arata o estimare preliminara publicata marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in zona euro a accelerat la 2,1% in iulie, de la 2% in iunie, depasind estimarile analistilor.
BCE vrea sa mentina cresterea preturilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Potrivit Eurostat, cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat luna aceasta la energie, cu o crestere anuala de 9,4%, dupa un avans de 8% in iunie, urmate de preturile la alimente, alcool si tigari, care au urcat cu 2,5%, fata de un avans de 2,7% in iunie.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a urcat la 1,3% in iunie, de la 1,2% in iunie, depasind estimarile analistilor. mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 13:04
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in martie 2018 pana la 1,4%, de la 1,1% in luna precedenta, in timp ce rata somajului in zona euro a scazut la 8,5% in februarie 2018, de la nivelul de 8,6% inregistrat cu o luna inainte, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, in luna martie, cele mai semnificative majorari de preturi s-au consemnat la alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 2,2%, dupa un avans de 1% in luna februarie, urmate de preturile la energie, cu o crestere anuala de 2,0%, dupa un avans de 2,1% in luna februarie, si preturile la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,5%, informeaza AFP.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a ramas neschimbata la 1%, semn ca presiunile inflationiste sunt tinute sub control.
In pofida cresterii din luna martie, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al BCE, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Separat, Eurostat a anuntat ca rata somajului in zona euro a scazut usor in luna februarie, pana la 8,5%, acesta fiind cel mai redus nivel al somajului inregistrat de zona euro dupa luna decembrie 2008. Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de informatii financiare Factset.
In ceea ce priveste Uniunea... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:00
Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv fata de euro, iar continuarea tendintei va determina accelerarea inflatiei in zona euro, peste asteptarile Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit unei analize a Oxford Economics, transmite Bloomberg.
Economistul Taha Saei argumenteaza ca presedintele BCE, Mario Draghi, si colegii sai ar putea sa subestimeze cat de rapid va accelera inflatia dupa declinul din ultima perioada a euro.
Saei analizeaza intr-un nou studiu un scenariu in care cresterea preturilor din zona euro va ajunge la 2% cel mai devreme in al doilea trimestru al acestui an si se va mentine la acest nivel pe termen mediu.
Analiza acestuia contrasteaza puternic cu previziunile BCE, care anticipeaza ca inflatia va ajunge la 1,7% pana in 2019, ceea ce nu ar corespunde cu obiectivul bancii de aproape 2%, asa cum a recunoscut si Draghi in conferinta de presa din decembrie.
Rata ...citeste mai departe despre "Trump creste inflatia in zona euro si-i da peste cap planurile lui Mario Draghi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 22:12