Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Romania a inregistrat in luna august a treia mare rata anuala a inflatiei din UE (2,6%), fiind devansata doar de Estonia (3,6%) si Olanda (2,8%), conform datelor publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (septembrie 2012 - august 2013), cu un avans de 4,4%.
In zona euro, in luna august 2013 rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,3% de la nivelul de 1,6% inregistrat in luna iulie, in timp ce in UE inflatia anuala a scazut la 1,5% de la 1,7%. Comparativ cu luna iulie 2013 inflatia a scazut in 24 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in trei state. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 0,1%), Letonia si Suedia (0,7%).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au scazut cu 0,2% in august 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 3,67%. Rata anuala a inflatiei in luna iulie 2013 a fost de 4,41%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:55
Romania a inregistrat in luna iulie a doua mare rata anuala a inflatiei din UE (3,4%), fiind devansata doar de Estonia (3,9%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania, se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,5%.
In zona euro, in luna iulie 2013 rata anuala a inflatiei a ramas stabila la 1,6%, in timp ce in UE inflatia anuala a ramas stabila la 1,7%. Comparativ cu luna iunie 2013 inflatia a scazut in 17 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in doua state si a crescut in alte noua state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 0,5%), Bulgaria (0,0%) si Danemarca (0,4%).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au scazut cu 0,34% in luna iulie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Preturile de consum nu au mai scazut din iunie 2012, cand au consemnat o diminuare de 0,04% fata de luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei nu a mai fost la un nivel atat de scazut din august 2012, cand s-a situat la 3,88%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, cu 0,4% proiectia inflatiei de baza CORE2 ajustat, la 1,8%, pentru finalul trimestrului al treilea din 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 18:01
Romania a inregistrat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene in iunie, de 4,5%, in conditiile in care rata inflatiei a urcat la 1,6% in zona euro si la 1,7% in Uniunea Europeana, conform unei estimari revizuite publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Letonia si Polonia (ambele cu 0,2%), iar cele mai ridicate au fost in Romania (4,5%), Estonia (4,1%) si Olanda (3,2%).
In iunie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 18 state membre din UE, a scazut in sase tari membre si a ramas stabila in doua.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Grecia (0,2%), Suedia (0,7%) si Letonia (1,1%) iar cea mai ridicata in Romania (4,5%), Ungaria (4%) si Estonia (3,9%). mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 12:25
Romania ocupa locul al doilea din UE dupa inflatia anuala in luna decembrie, de 4,6%, fiind depasita doar de Ungaria, cu 5,1%.
Rata anuala a inflatiei a ramas stabila in zona euro, la 2,2%, si a scazut in Uniunea Europeana la 2,3%, de la 2,4% in noiembrie, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Suedia (1,1%), Franta si Cipru (ambele cu 1,5%), iar cele mai ridicate au fost in Ungaria (5,1%), Romania (4,6%) si Estonia (3,6%).
In decembrie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 11 state membre din UE, a scazut in 10 tari membre si a ramas stabila in patru.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Germania (2,1%) iar cea mai ridicata in Ungaria (5,7%), Estonia (4,2%), Polonia si Slovacia (ambele cu 3,7%). mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:09
Rata anuala a inflatiei in luna iulie 2012 a crescut in Romania la 3,1%, peste media Uniunii Europene de 2,5%, si a zonei euro, de 2,4%.
Atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro, rata anuala a inflatiei a ramas stabila, dar peste tinta stabilita de BCE, pentru cea de-a 20-a luna consecutiv. Institutia intentioneaza sa mentina cresterea preturilor la niveluri mai mici de doua procente.
Rata inflatiei a crescut, in iulie, in 14 state europene, printre care si Romania, arata datele Eurostat.
Statele din Uniunea Europeana cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,7%), Malta (4,2%), Estonia (4,1%), Polonia (4,0%), Cehia (4,0%), Italia (3,6) si Romania (3,1%), in timp ce la polul opus se situeaza Suedia (0,7%) si Grecia (0,9%)
Conform datelor INS, rata anuala a inflatiei a crescut la 3% in iulie 2012, de la 2,04%, nivel inregistrat in luna anterioara. De asemeneea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca inflatia a evoluat in sens pozitiv in al doilea trimestru al anului, noteaza Agerpres.
Inflatia a explodat in iulie: Fructele si energia electrica, in topul scumpirilor mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 13:25
Pretul piperat al petrolului a afectat inflatia din zona euro, care s-a mentinut in martie la acelasi nivel din februarie, de 2,7%, indicand probabilitatea din ce in ce mai mare ca economia zonei sa se adanceasca in recesiune.
Preturile la consumator in cele 17 natiuni ale zonei euro au crescut cu 2,7 procente in luna martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele oferite de Eurostat, aceeasi valoare ca si in urma cu o luna, dar peste estimarile initiale de 2,6%.
Pretul petrolului Brent se apropie de 120 de dolari pe baril, influentand negativ evolutia economica din zona, pe masura ce rata somajului creste si din ce in ce mai multe masuri de austeritate sunt implementate de guverne. In plus, increderea si puterea de cumparare a consumatorilor a scazut considerabil in ultima perioada.
Ingrijorarile cu privire la relatia precara dintre Uniunea Europeana, Statele Unite si Iran au dus la cresterea pretului la titei cu 13% doar de la inceputul anului si pana acum. Statul iranian, al doilea cel mai mare producator de petrol din lume, urmeaza sa fie sanctionat de cele doua puteri din cauza programului nuclear derulat de guvern.
Cresterea necontrolata a pretului petrolului ar putea reprezenta cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice. Pretul la energie a reprezentat aproximativ 0,6 puncte procentuale din totalul inflatiei din martie, ceea ce inseamna ca fara costul crescut al petrolului si produselor derivate, preturile la... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 09:43
Rata anuala a inflatiei in luna martie 2012 a ramas neschimbata fata de luna februarie atat in Uniunea Europeana (2,9%), cat si in zona euro (2,7%), conform datelor revizuite publicate de Eurostat.
In luna martie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,5%), Estonia (4,7%) si Cehia (4,2%). La polul opus se situeaza Suedia (1,1%), Grecia (1,4%) si Bulgaria (1,7%). Romania se situeaza atat sub media din UE, cat si sub media din zona euro, cu o rata anuala a inflatiei de 2,5%.
Comparativ cu luna februarie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 14 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in patru state si a crescut in opt tari.
In schimb, Romania se situeaza in continuare pe primele locuri in UE atunci cand este vorba de cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,6%, o crestere mai mare fiind inregistrata doar de Estonia (4,9%). La polul opus se situeaza Suedia (1,3%) si Irlanda (1,6%).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat la 2,4% in martie 2012, de la 2,59%, nivel consemnat in luna februarie 2012, inregistrandu-se un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani.
In martie, preturile s-au majorat cu 0,42% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,20%.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 14:16
Romania este pe locul cinci in Uniunea Europeana in functie de nivelul inflatiei (4,3%), rata UE fiind de 2,9%, conform NewsIn.Primele patru state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Estonia, cu 5,6%, Letonia, cu 4,6%, Marea Britanie, cu 4,5% si Lituania, cu 4,4%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in august in Irlanda (1%), Slovenia (1,2%) si Grecia (1,4%).
Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul august 2010 - iulie 2011 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European. Astfel, inflatia din Romania a fost de 7,3%, urmata de Estonia, cu 5,1%.
In zona euro, inflatia anuala s-a mentinut la 2,5% in august, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a stagnat la 2,9%.
Institutul National de Statistica a anuntat pe 12 august ca preturile de consum din Romania au crescut in august in medie cu 4,25% fata de nivelul din august 2010. mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:26