Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat usor pana la 0,4% in luna iulie 2020, de la 0,3% in luna iunie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a urcat pana la 0,9%, de la 0,8% in luna precedenta. Tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei sunt tot Ungaria, Polonia, Cehia si Romania, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna iunie, rata anuala a inflatiei in luna iulie a scazut in 10 state membre, a ramas stabila in trei si a crescut in 14. In Romania, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 2,5% in luna iulie, de la 2,2% in luna iunie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%), Cehia (3,6%) si Romania (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,1%), Cipru (minus 2%) si Estonia (minus 1,3%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la produse industriale (0,42 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,83 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna iulie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a fost de 1,3% in luna iulie,... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 13:14
Romania nu mai este tara cu cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, a scris, luni ministrul Finantelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.
Conform datelor Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) si Romania (2,3%).
"PSD a tinut voit trei ani de zile Romania in topul rusinii in UE. In guvernarea socialista Romania a avut cea mai mare rata a inflatiei din UE, luna de luna. Trei ani la rand. PSD a crescut voit rata inflatiei de la 0% la peste 5% pe an.
Rata inflatiei mare si imprevizibila ii afecteaza pe romanii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica premeditata, de a creste rata inflatiei care i-a lovit tocmai pe romanii cu venituri mici. Am promis ca scoatem Romania din topul rusinii si am reusit", a afirmat Citu.
Datele Eurostat arata ca, in aprilie comparativ cu situatia din luna martie, rata anuala a inflatiei a scazut in 26 de state membre, inclusiv in Romania, unde rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,3% in luna aprilie, de la 2,7% in luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a coborat pana la 0,7%, de la 1,2% in luna precedenta.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Romania nu mai este in topul rusinii in UE, nu mai are cea mai mare rata a inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 13:13
Romania, Slovenia si Slovacia au inregistrat cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in februarie, comparativ cu perioada similara din 2019, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In ritm anual, lucrarile de constructii au scazut cu 0,9% in Uniunea Europeana si in zona euro, in februarie.
Statele membre cu cele mai puternice cresteri ale lucrarile de constructii in ritm anual au fost: Romania (25,7%), Slovenia (9%) si Slovacia (8,4%), cel mai semnificativ declin fiind inregistrate in Suedia (minus 8%), Spania (minus 7,2%) si Belgia (minus 4,4%).
In februarie, comparativ cu luna precedenta, lucrarile de constructii au scazut cu 1% in Uniunea Europeana si cu 1,5% in zona euro.
Cele mai importante cresteri lunare au fost in Slovenia (6,8%), Ungaria (6,2%) si Polonia (3,2%), cel mai semnificativ declin fiind inregistrate in Romania (minus 4,6%), Olanda (minus 2,4%) si Belgia (minus 2,2%). mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 16:36
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,4% in ianuarie, in crestere comparativ cu 1,3% luna precedenta, si de 1,7% in Uniunea Europeana, de asemenea in urcare fata de 1,6% luna anterioara, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Ungaria si Romania, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din decembrie, rata anuala a inflatiei in ianuarie a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in alte cinci state si a crescut in 18 de tari membre UE.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Ungaria (4,7%), Romania (3,9%), Cehia si Polonia (ambele cu 3,8%), iar cele mai scazute in Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca si Portugalia (ambele cu 0,8%).
In cazul Romaniei, cifra publicata de Eurostat este identica cu cea publicata saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in ianuarie, de la 4% in decembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 2,68% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,01%. mai mult
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 13:05
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a facut marti primul pas spre eliminarea stimulentelor monetare de dupa 2011, demarand procesul de inasprire a politicii monetare.
Comitetul de politica monetara de la Banca Nationala a Ungariei a mentinut marti dobanda de baza la 0,90%. In schimb, NBH a majorat dobanda la depozitele overnight constituite de bancile comerciale la banca centrala de la minus 0,15% pana la minus 0,05%, transmite Bloomberg.
Decizia oficialilor de la NBH vine dupa o accelerare a inflatiei de baza peste tinta de 3% avuta in vedere de banca centrala, ca urmare a lipsei de forta de munca si a cresterii consumului.
Majorarile salariale de doua cifre au dus indicatorul de crestere a preturilor urmarit de NBH la 3,2% in luna februarie, ceea ce i-a facut pe unii oficiali sa spuna ca inasprirea politicii monetare poate incepe.
Tot marti, Banca Nationla a Ungariei a dat publicitatii noul raport pe inflatie, conform caruia NBH si-a majorat prognoza de inflatie pe acest an cu 0,2 puncte procentuale pana la 3,1%, in timp ce prognoza pe 2020 a fost majorata cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu precedentele estimari din decembrie, pana la 3,1%.
"Presiunile inflationiste vor conduce la continuarea normalizarii politicii monetare in lunile urmatoare", a declarat Marcin Kujawski, analist la Nomura International Plc.
Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat in fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrala a Ungariei a implementat mai multe masuri de... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 18:30
Inflatia din Ungaria s-a accelerat in decembrie peste estimarile analistilor, la 4,7%, cel mai ridicat nivel atins dupa luna iunie, ceea ce sporeste asteptarile ca banca centrala sa continue majorarea dobanzii de politica monetara, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.Analistii prognozau pentru decembrie o inflatie de 4,4%.
Rata inflatiei s-a plasat la 4,9% anul trecut, dupa ce preturile au urcat in decembrie pentru a treia luna consecutiv, cu 0,4 puncte procentuale fata de noiembrie.
Banca centrala a marit dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, incepand din noiembrie, de la 5,25% la 5,75%, si a indicat ca ar putea fi necesare noi masuri de acest fel pentru a tine sub control inflatia.
"Datele publicate astazi vor conduce probabil la cel putin inca o majorare, in ianuarie", a declarat Anders Svensen, analist sef la Nordea Bank in Copenhaga.
In noiembrie, banca centrala a revizuit in crestere estimarea privind inflatia din 2011, de la 3,5% la 4%, anticipand ca in 2012 indicele preturilor de consum va fi in medie de 3,3%.
Costul alimentelor a avansat cu 6,7% in decembrie, in termeni anuali, in timp ce preturile carburantilor au urcat cu 20,8%. Fata de noiembrie, preturile alimentelor au avansat cu 0,6%.
Preturile electricitatii si gazelor livrate populatiei au avansat cu 5%.
In cazul bunurilor de folosinta indelungata, preturile au scazut cu 0,5%, iar cele ale hainelor au urcat cu 0,8%. mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:47
Rata anuala a inflatiei din Ungaria a crescut in decembrie la 5,6%, de la 5,2% in noiembrie, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, dar s-a situat sub asteptarile analistilor, potrivit datelor publicate joi de biroul ungar de statistica (KSH), citate de Portfolio.hu. si preluate de NewsIn.Economistii consultati de Portfolio estimau o inflatie de 5,7% in decembrie.
Fata de luna anterioara, preturile de consum din Ungaria au stagnat in decembrie, dupa ce in noiembrie acestea avansasera cu 0,3% comparativ cu octombrie.
Pe intreg anul trecut, preturile au fost afectate de costul energiei pentru populatie.
Statistica ungara a mai anuntat ca rata medie a inflatiei din Ungaria a scazut anul trecut la 4,2%, de la 6,1% in 2008, potrivit AFP.
Guvernul ungar anticipeaza o rata a inflatiei de 3,9% pentru 2010.
Puseul inflationist din Ungaria din 2009 a fost cauzat in principal de majorarea, din iulie, a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, precum si a accizelor la combustibili, alcool si tutun.
Romania se numara de asemenea printre statele UE cu inflatie ridicata, de 4,74% la finalul lui 2009, desi consumul a cazut cu peste 10% anul trecut. mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 12:37
Nivelul inflatiei din Ungaria s-a temperat usor in luna iunie, inainte de o accelerare estimata pentru iulie, din cauza majorarii taxelor pe consum, insa analistii sustin ca banca centrala va analiza situatia dincolo de impactul unic asupra inflatiei, relateaza Reuters, citat de NewsIn.Inflatia anuala a preturilor de consum din Ungaria s-a temperat la 3,7% in iunie, de la 3,8% in mai, a anuntat Biroul Central de Statistica (KSH). Cifra a fost sub estimarile analistilor, ce prevedeau intr-un sondaj Reuters o inflatie de 4,0%."In aceasta luna au actionat doi factori cheie: preturile sezoniere ale alimentelor, ce au scazut, insa aceasta nu este o surpriza, din moment ce alimentele se ieftinesc de obicei vara, si preturile la combustibili, care au crescut in luna iunie", a declarat Borbala Minary, statistician in cadrul KSH.
"Scaderea preturilor la alimente a compensat scumpirea combustibilului", a adaugat acesta.Inflatia a incetinit usor in iunie, dupa doua luni consecutive de accelerare, de la nivelul de 2,9% din martie. Cu toate acestea, inflatia este estimata sa se intensifice puternic in acest an, ca urmare a majorarii taxelor in luna iulie, in incercarea de a limita deficitul bugetar.Guvernul Ungariei a majorat taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, si a crescut accizele la combustibili, alcool si tutun, pentru a compensa declinul veniturilor din alte taxe, in contextul in care economia se confrunta cu cea mai grava criza din ultimele decenii. mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 13:15