Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in noiembrie de 1%, in crestere fata de 0,7% in octombrie, si de 1,3% in Uniunea Europeana, in crestere fata de 1,1% luna precedenta, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In noiembrie 2018, rata inflatiei in zona euro se situa la 1,9% iar in UE la 2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,8%), Ungaria (3,4%), Slovacia (3,2%) si Cehia (3%), iar cele mai scazute in Italia si Portugalia (ambele cu 0,2%) si Belgia (0,4%). Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in doua si a urcat in 20 de tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,82 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,37 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,33 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a urcat la 1,4% in noiembrie, de la 1,2% in octombrie. Inflatia de baza... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:45
Romania a inregistrat, in luna decembrie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In schimb, Romania si Estonia se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut usor in decembrie, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca in zona euro cresterea preturilor la energie (0,11 puncte procentuale), restaurante si cafenele (0,05 puncte procentuale) si tigari (0,08 puncte procentuale) au fost principalele motive care au stat in spatele majorarii inflatiei in decembrie. In schimb, luna trecuta au scazut preturile la combustibili pentru transport (0,13%) si in telecomunicatii (0,14%).
In decembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,3%) Bulgaria (minus 0,9%) si Letonia (minus 0,4%), iar cele mai ridicate au fost in Estonia, Austria si Marea Britanie (toate cu 2%) si Finlanda (1,9%).
Luna trecuta, Banca Central Europeana (BCE)... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:24
Romania ocupa locul al doilea din UE dupa inflatia anuala in luna decembrie, de 4,6%, fiind depasita doar de Ungaria, cu 5,1%.
Rata anuala a inflatiei a ramas stabila in zona euro, la 2,2%, si a scazut in Uniunea Europeana la 2,3%, de la 2,4% in noiembrie, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Suedia (1,1%), Franta si Cipru (ambele cu 1,5%), iar cele mai ridicate au fost in Ungaria (5,1%), Romania (4,6%) si Estonia (3,6%).
In decembrie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 11 state membre din UE, a scazut in 10 tari membre si a ramas stabila in patru.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Germania (2,1%) iar cea mai ridicata in Ungaria (5,7%), Estonia (4,2%), Polonia si Slovacia (ambele cu 3,7%). mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:09
Romania a inregistrat in noiembrie un nivel al ratei anuale a inflatiei de 3,5%,, in conditiile in care cea din Uniunea Europeana (UE) a fost de 3,4%, arata datele publicate joi de Eurostat.
Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul noiembrie 2010 - octombrie 2011 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European. Astfel, inflatia din Romania a fost de 6,2%, urmata de Estonia, cu 5,2%.
Primele state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Marea Britanie si Slovacia, ambele cu 4,8%, Estonia, Lituania si Polonia, toate cu cu 4,4%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in noiembrie in Suedia (1,1%), Malta (1,5%) si Irlanda (1,7%).
In zona euro, inflatia anuala a stagnat la 3% in noiembrie, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a ramas la 3,4%.
Rata lunara a inflatiei a fost de 0,1% in zona euro si de 0,2% in UE.
Potrivit Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei a atins in noiembrie un nou mimim istoric, de 3,44%. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 13:25
Romania a inregistrat in noiembrie o rata anuala a inflatiei de 7,7%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 2,3%, arata datele publicate joi de Eurostat si preluate de NewsIn. Pe urmatoarele locuri intre tarile cu o inflatie ridicata s-au clasat Estonia, cu 5% si Grecia, cu 4,8%, potrivit datelor biroului european de statistica.
In schimb, Irlanda a inregistrat o deflatie anuala de -0,8%.Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE si dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul decembrie 2009 - noiembrie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European.
Astfel, inflatia din Romania a fost de 5,8%, urmata de Ungaria cu 4,8% si Grecia, cu 4,5%, conform datelor Eurostat.
In zona euro, inflatia anuala a fost de 1,9% in noiembrie, iar in blocul comunitar de 2,3%, valori identice cu cele din luna precedenta.Institutul National de Statistica a anuntat pe 10 decembrie ca preturile de consum din Romania au crescut in luna noiembrie 2010 in medie cu 7,73% fata de nivelul din noiembrie 2009. mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 12:41