Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta, si de 1,4% in Uniunea Europeana, de asemenea stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este relativ aproape de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In august 2018, rata inflatiei in zona euro era de 2,1% iar in UE de 2,2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda si Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scazute in Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) si Spania (0,4%).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut tarifele la servicii (0,60 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,40 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,06 puncte procentuale).
De asemenea, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a situat la 1,1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Banca... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 13:03
Romania a fost, in luna septembrie 2014, tara cu cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (1,8%), in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna septembrie a fost de 0,4% iar in zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Comparativ cu luna august 2014, inflatia a crescut in noua state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% pana la 1,8%), a ramas stabila in doua state si a scazut in 17 state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) si Portugalia (minus 0,5%), precizeaza Agerpres.
Cel mai mare impact de crestere asupra inflatiei in zona euro a venit de pe urma preturilor la restaurante si cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) si chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul combustibililor a scazut cu 0,21 puncte procentuale iar preturile serviciilor de telecomunicatii au scazut cu 0,12 puncte procentuale.
Inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce ar putea sa-i determine pe gardienii monedei euro sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au crescut, in septembrie fata de august, cu 0,12%, iar fata de septembrie 2013 inflatia a fost de 1,54%. Potrivit INS, cresterea medie a... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 15:00
Romania a inregistrat in luna septembrie a rata anuala a inflatiei de 1,1%, acelasi nivel cu cel inregistrat in zona euro si sub media din UE (1,3%), conform datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In schimb, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
In cazul zonei euro este vorba de cea mai scazuta rata anuala a inflatiei din ultimii trei ani si jumatate. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,5%.
Comparativ cu luna august 2013 preturile au crescut cu 0,5% in zona euro pe masura ce pretul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si tigaretelor a scazut cu 0,4%, pretul serviciilor a scazut cu 0,9% iar preturile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au redus cu 0,6% in septembrie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 1,88%. Rata anuala a inflatiei in luna august 2013 a fost de 3,67%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:29
Rata anuala a inflatiei inregistrata in Romania in luna august, de 7,6%, este cea mai ridicata din UE, in timp ce ritmul de crestere a preturilor a franat la 2% in Europa, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat, transmite Mediafax.Inflatia a scazut in zona euro de la 1,7% in iulie la 1,6% in august, iar in UE a coborat de la 2,1% la 2%.
Statele cu cele mai ridicate rate ale inflatiei sunt Romania, Grecia (5,6%) si Ungaria (3,6%), la polul opus situandu-se Irlanda (-1,2%) si Letonia (-0,4%).
In Germania, cea mai mare economie europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in august la 1%, de la 1,2% in iulie.
Inflatia a inregistrat in Romania un salt puternic in luna iulie, odata cu majorarea TVA de la 19% la 24%. mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 12:32