Banca Centrala Europeana (BCE) isi va relaxa si mai mult politica daca inflatia nu revine in apropiere de obiectivul tinta, a declarat marti presedintele BCE, Mario Draghi, care a alimentat astfel asteptarile privind noi masuri de stimulare monetara in zona euro in urmatoarele saptamani, transmite Reuters.
Obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE) este o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%. Insa, Oficiul european de statistica (Eurostat) a anuntat luni ca in luna mai 2019 inflatia in zona euro a coborat pana la 1,2%, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni, de la un nivel de 1,7% inregistrat in aprilie 2019.
"In absenta unei imbunatatiri, astfel incat o convergenta sustenabila spre obiectivul nostru de inflatie sa fie amenintata, vor fi necesare noi stimulente" a declarat Mario Draghi cu ocazia forumului anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia. Draghi a subliniat ca BCE poate sa coboare si mai mult dobanzile, sa isi ajusteze comunicarea avansata, si sa adopte masuri care sa compenseze eventualele efecte secundare ale dobanzilor negative.
"Vom utiliza toata flexibilitatea permisa in cadrul mandatului nostru pentru a ne indeplini mandatul, si vom face acest lucru si pentru a raspunde la orice provocare la adresa stabilitatii preturilor in viitor", a subliniat Draghi.
Pietele financiare au reactionat imediat la declaratiile lui Mario Draghi, pe care le-au interpretat ca mesaje in favoarea stimularii monetare a economiei, astfel ca... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 14:29
Rata anuala a inflatiei a crescut in aprilie la 1,7% in zona euro si la 1,9% in Uniunea Europeana, de la 1,4% si, respectiv, 1,6% in luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este relativ aproape de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,4%) si Ungaria (3,9%), iar cele mai scazute in Croatia (0,8%), Danemarca si Portugalia (ambele cu 0,9%).
Comparativ cu martie 2019, inflatia anuala a scazut in sase state membre ale UE, a ramas stabila in doua si a crescut in 19 tari (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut tarifele la servicii (0,86 puncte procentuale), urmate de preturile la energie (0,51 puncte procentuale) si de preturile la alimente, alcool si tigari (0,29 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a urcat la 1,4% in aprilie, de la 1% luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Banca Nationala... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 12:39
Sedinta din 2 iunie a Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE) este de asteptat sa nu aduca modificari in politica monetara a institutiei condusa de Mario Draghi, implicata deja intr-un masiv program de relaxare cantitativa.
Cel mai probabil, presedintele Draghi nu va face decat sa aduca noi detalii despre achizitia obligatiunilor corporatiste si noua runda de imprumuturi cu dobanda redusa pentru bancile comerciale, programe ce urmeaza sa debuteze spre sfarsitul acestei luni, dupa cum anunta IB Times.
Munca de Sisif
BCE a aruncat pe piata un stimul monetar de 2.000 miliarde euro, in cadrul programului de relaxare cantitativa ce a debutat in martie 2015, dar pana acum evolutia economica a celor 19 state membre ale uniunii monetare nu a facut salturi prea mari.
Cu toate acestea, Draghi si echipa sa manifesta in continuare incredere in efectele pozitive pe care banii injectati in economiile din zona euro ar trebui sa le aiba in viitorul imediat.
"Ne asteptam ca BCE sa atinga un echilibru intre optimismul precaut privind eficacitatea masurilor luate pentru stimularea cresterii economice si a inflatiei si capacitatea de a reactiona in fata unor socuri adverse.
Draghi ar putea sa incerce sa adopte un ton mai optimist cu privire la redresarea economica din zona euro si posibilitatea cresterii treptate a inflatiei, subliniind si faptul ca BCE nu este grabita sa adopte alte politici aditionale in acest moment", afirma Luigi Speranza, analist al BNP... mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:06
Inflatia anuala din Uniunea Europeana a urcat in luna mai la 1,6%, in timp ce preturile de consum din zona euro au crescut in medie cu 1,4%, iar Romania a inregistrat cea mai puternica rata de majorare a preturilor din UE, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
In luna aprilie, inflatia din UE a fost de 1,4%, iar cea din zona euro de 1,2%.
Cele mai scazute rate ale inflatiei din UE in luna mai au fost inregistrate in Grecia (-0,3%), Letonia (-0,2%) si Cipru (0,2%).
Romania a avut cea mai ridicata inflatie din UE in mai, de 4,4%, urmata de Estonia (3,6%) si Olanda (3,1%), se arata intr-un comunicat al Eurostat, institutul de statistica al Comisiei Europene.
Datele Eurostat se refera la indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC). mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 12:34
Romania a inregistrat in aprilie, pentru a patra luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (4,4%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania, a fost singurul stat membru in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente.
Þarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) si Suedia (0,0%).
Romania se situeaza pe primele locuri in UE si atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,1%, fiind devansata doar de Ungaria cu o crestere de 4,6%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au majorat cu 0,11% in aprilie, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a crescut usor la 5,29%, de la 5,25% la nivelul lunii martie 2013. mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 12:24
Inflatia din zona euro a scazut puternic in aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, de la 1,7% in luna martie, evolutie care creste sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca in viitorul apropiat rata dobanzii de politica monetara pentru a stimula creditarea si cresterea eocnomica.
Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat la 1,2% in aprilie, potrivit unui comunicat publicat marti de Eurostat, biroul de statistica al UE. In luna martie, inflatia s-a cifrat la 1,7%.
Raportul Eurostat prezinta datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie si nu cuprinde detalii privind evolutia inflatiei in statele membre. Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv.
Rata somajului din zona euro a crescut in martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat.
Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Prognoza BCE indica o inflatie de 1,6% in acest an si 1,3% pentru 2014.
Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie, potivit datelor Eurostat.
Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie.
Preturile la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:50
Romania a avut in mai a patra cea mai mica rata anuala a inflatiei din UE, de 2%, in conditiile in care cea din Uniunea Europeana (UE) a fost de 2,6%, arata datele publicate joi de Eurostat.
Astfel, cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in mai in Suedia si Grecia (0,9% ambele tari), Bulgaria (1,8%), Irlanda si Spania (1,9% ambele) si Romania (2%).
Primele state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Ungaria (5,4%), Estonia (4,1%), Cipru si Malta (3,7% in ambele tari), potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
In zona euro, inflatia anuala a scazut la 2,4% in mai, de la 2,6% in aprilie, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei s-a diminuat de la 2,7% la 2,6%. mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 13:31
In luna mai, Romania a avut cea mai mare rata anuala din UE, de 8,5%, conform NewsIn.Media ratei inflatiei la nivelul blocului comunitar a fost de 3,2%, arata datele publicate joi de Eurostat.
Pe urmatoarele locuri intre tarile cu o inflatie ridicata s-au clasat Estonia, cu 5,5% si Lituania, cu 5%, potrivit datelor biroului european de statistica.
Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in aprilie in Irlanda (1,2%), Suedia (1,7%) si Cehia (2%).
Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE si dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul iunie 2010 - mai 2011 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European. Astfel, inflatia din Romania a fost de 7,5%, urmata de Grecia, cu 4,8% si Estonia, cu 4,5%, conform datelor Eurostat.
In zona euro, inflatia anuala a scazut de la 2,8% in aprilie la 2,7% in mai, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,2%, de la 3,3% in aprilie.
Institutul National de Statistica a anuntat pe 10 iunie ca preturile de consum din Romania au crescut in mai in medie cu 8,41% fata de nivelul din mai 2010. mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:05
Romania a inregistrat in aprilie o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea de-a treia ca marime din Uniunea Europeana (UE), dupa Ungaria si Grecia, in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 1,5%, arata datele publicate marti de Eurostat, relateaza NewsIn.Pe primul loc, intre tarile cu o inflatie ridicata, s-a clasat Ungaria cu 5,7%, urmata de Grecia, cu 4,7%, potrivit datelor biroului european de statistica.
In schimb, Letonia, Irlanda si Lituania au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,8%, -2,5%, respectiv -0,2%.Romania s-a clasat pe locul doi in UE dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul aprilie 2010 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European.Nivelul de 4,9% a fost cel de-al doilea din UE, Romania fiind precedata doar de Ungaria, cu 5,0% si urmata de Polonia cu 3,8%, conform datelor Eurostat.
Cele mai mici rate anuale ale inflatiei calculate din intervalul aprilie 2010 - aprilie 2009 fata de precedentele 12 luni au fost inregistrate in Irlanda (-2,5%), Portugalia (-0,7%), Estonia (-0,6%) si Letonia (-0,6%).In zona euro, inflatia anuala a urcat de la 1,4% in martie, la 1,5% in aprilie. Anul trecut, rata inflatiei era de 0,6%.
Rata lunara a inflatiei din zona euro a fost de 0,5% in aprilie.In blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a crescut de la 1,9% in martie, la 2,0% in aprilie 2010, in timp ce anul... mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 14:00