BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, cand banca centrala nu a luat in calcul cresterea accizelor din curs si inflatie, precum si acciza suplimentara la combustibili, iar pentru finalul anului 2015 a anuntat o prognoza de inflatie de 3,2%.
"Practic, putem spune ca, cu exceptia primei jumatati de an, inflatia va fi undeva intre 2% si 3%. Peste cateva zile vom primi comunicatul de la INS si lumea va vedea o inflatie de 0,6%. In martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, si se va pune sub semnul intrebarii ce spun eu acum. Vor aparea analisti care vor spune deflatie, ca BNR ar trebui sa mai reduca dobanzile. Sunt efecte statistice si nu trebuie sa le dam importanta mai mare decat au", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Prognoza de inflatie BNR incorporeaza numai date certe si nu riscuri
El a precizat ca in prognoza de inflatie BNR incorporeaza numai date certe si nu riscuri.
"Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preturile combustibililor, din curs si impactul accizei suplimentare de 7 eurocenti", a adaugat guvernatorul.
Potrivit prezentarii in sinteza a raportului trimestrial privind inflatia, un impact de 0,4 puncte in inflatia anuala va proveni din preturile la tutun si alcool.
Oficialul BNR a tinut sa puncteze ca inflatia medie anuala abia in primavara va intra in intervalul de variatie tintit.
"Ar cam trebui sa ne uitam... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:14
Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognozeaza o rata anualizata a inflatiei de 5,2% pentru finalul primului trimestru, in timp ce la finalul celui de-al doilea trimestru aceasta ar putea ajunge pana la 5,9%, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.
Estimarea pentru primul trimestru are un interval de variatie de +/- 0,6%, iar pentru cel de-al doilea, marja de variatie este de 1,1%. Pentru trimestrul al treilea, estimarea este de 3,5% cu un interval de incertitudine de +/- 1,4%. In ultimul trimestru al acestui an marja de incertitudine este de 1,7% la o inflatie prognozata de 3,5%.
Mai mult, pentru primul trimestru al anului viitor proiectia este de 2,7%, cu 1,8% interval de variatie, pentru trimestrul al doilea, 2,8% (+/-1,9%), pentru trimestrul trei - 3,1% (+/-2%), iar pentru trimestrul al patrulea din 2014 o inflatie de 3,2% (+/-2,1%). Tinta de inflatie pentru finele anului este de 2,5%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca Banca Nationala mentine proiectia de inflatie pentru sfarsitul acestui an la 3,5%, iar pentru 2014 se asteapta la 3,2%.
"Pentru aceste proiectii ne bazam pe faptul ca factorii care au impins inflatia in sus sunt tranzitorii, nu mizam pe doi ani agricoli buni, ci normali. Avem experienta ca un an agricol bun sa fie urmat de unul cel putin normal", a spus Isarescu.
Rata anuala a inflatiei in ianuarie 2013 a fost de 5,97%, in crestere fata de cea de 4,95% anuntata la finele anului trecut, conform datelor... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 10:31
Rata inflatiei a fost, in decembrie, de 4,95% fata de decembrie 2011, in afara intervalului tintit de BNR, dupa ce in decembrie preturile de consum au crescut cu 0,6% fata de noiembrie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si nealimentare si a unei usoare scaderi inregistrate la servicii, astfel ca rata medie pe 12 luni (ianuarie-decembrie 2012), fata de precedentele 12 luni a fost de 3,33%.
"In luna decembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,9%, iar tarifele serviciilor au scazut cu 0,2%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu 5,35%, in special cartofii (6,53%). INS consemneaza o crestere a preturilor de 3,85% la energie electrica, gaze si incalzire centrala, dupa scumpirea electricitatii cu 7,25%.
"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (ianuarie 2012 - decembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,4%", se precizeaza in comunicat.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a tintit pentru anul trecut incadrarea in intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor urmareste intrarea in banda de variatie 1,5-3,5%.
In noiembrie, banca centrala a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru acest an, de la... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:17
Rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta BNR, de 2-4%, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Rata inflatiei intra in marja nu la sfarsitul anului anului ci saptamana viitoare. Va fi 3 si ceva, sub 4%", a spus Isarescu la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de MEDIAFAX, in parteneriat cu BNR.
Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%.
Fata de luna anterioara, preturile au fost cu 0,35% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate.
La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%. Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat in urma cu circa doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.
De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat saptamana trecuta ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 15:56
Preturile de consum au crescut cu 0,5% in luna februarie, astfel ca rata anuala a inflatiei a revenit peste 7%, potrivit mediei estimarilor analistilor AAFBR, care si-au revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an de la 4,3% la 4,5%, informeaza Mediafax."Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) in sondajul intern lunar, rata inflatiei din februarie 2011 s-a situat probabil la 0,5% (estimarile variaza intre 0,3% si 0,7%), in timp ce rata anuala a fost de 7,3% (estimarile variaza intre 6,5% si 7,5%)", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Toti analistii intervievati plaseaza inflatia la sfarsit de an peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, estimarile fiind cuprinse intr 4% (limita maxima a intervalului de variatie tintit BNR) si 5,2%.
Pentru finele anului 2012, prognozele membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj indica o rata anuala a inflatiei de 3,5% (estimarile variaza intre 3,1% si 5,0%).
Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2012 sunt nemodificate fata de sondajul precedent.
In ianuarie, preturile de consum au crescut cu 0,77%, insa inflatia anuala s-a redus cu un punct procentual fata de decembrie, la 6,99%, beneficiind de un efect de baza pozitiv.
In aceeasi luna a anului 2009, inflatia a crescut cu 1,24%.
Institutul National de Statistica va publica joi (10 martie) datele privind rata inflatiei din luna februarie.
Banca Nationala a... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 17:13
Rata anuala a inflatiei s-a situat la sfarsitul anului trecut la 7,9% - 8%, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va rata in 2011 tinta de inflatie stabilita, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, considera majoritatea analistilor economici.Estimarile analistilor intervievati de MEDIFAX indica pentru luna decembrie 2010 o inflatie lunara de 0,4 - 0,6% si o rata anuala de 7,85 - 8,1%, mult peste tinta bancii centrale, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.
Analistii anticipeaza ca inflatia anuala se va mentine in jurul a 7% in prima jumatate a acestui an, pentru ca incepand cu luna iulie efectul majorarii TVA sa dispara, iar rata sa inceapa sa coboare catre 3,3% - 4,8% in luna decembrie.
"In decembrie inflatia lunara a fost de 0,4%, iar rata anuala de 7,9%. In lunile ianuarie - iunie inflatia se va situa in jur de 6,5 - 6,9%, pentru ca in iulie sa scada la 4,8%, nivel pe care il anticipez si pentru luna decembrie", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc.
El vede riscuri pentru prognoza actuala privind inflatia din partea presiunii asupra preturilor la alimente, care continua in prima parte din 2011, dinspre inflatia importata, in conditiile in care inflatia din zona euro si alte state din regiune a inceput sa creasca, dar si din eventuale majorari de taxe si unele preturi administrate, cum ar fi gazele naturale.
"Vad un risc destul de mare din eventualele majorari de taxe, in principal accize, precum cele... mai mult
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 15:10
ING Bank Romania si-a revizuit prognoza de inflatie pentru acest an de la 4,1% la 7% dupa masura de majorare a TVA si deprecierea leului, conform raportului publicat luni de banca, insa economistul-sef al ING nu exclude o inflamare a preturilor pana la 9,5% la finalul lui 2010, potrivit Newsin.Raportul ING modifica prognoza de inflatie la 7% si mentioneaza faptul ca exista riscuri semnificative asupra inflatiei, ca urmare a inundatiilor, care ar putea adauga o crestere de 1,2 puncte procentuale anul acesta si 0,6 puncte procentuale anul viitor.
"Daca se dubleaza, intr-adevar, costul energiei termice, si adaugam si majorarea preturilor alimentare, fiecare cu un efect de 1,2%, inflatia ar creste cu alte 2,4 procente si am ajunge la 9,4-9,5% pe finalul anului", a precizat Nicolae Chidesciuc, economist-sef, ING Bank Romania.
Si evolutia pretului combustibililor ramane un risc pentru inflatie, conform raportului. Totodata, o inflatie ridicata ar putea cere bancii centrale sa-si modifice tinta pentru 2011 si sa adopte, potrivit ING, "o tinta rezonabila a inflatiei in 2012, cum ar fi 4-5%, fata de 3% pentru 2011 - care este nerealista".
In urma modificarii prognozei de inflatie pe 2010 a bancii centrale la 8%, ca urmare a cresterii TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ING se asteapta ca BNR sa majoreze si rata dobanzii de politica monetara la 6,75% in trimestrul trei si, respectiv, la 7% in ultimul trimestru din 2010.
ING mai estimeaza ca banca nationala va continua... mai mult
Luni, 05 Iulie 2010, ora 23:31
Inflatia va inregistra in ianuarie cel mai mare nivel din acest an si e posibil sa depaseasca marginal valoarea din decembrie 2009, a declarat vineri viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
El a fost de acord ca exista o baza destul ce inalta in ianuarie 2009, dar a tinut sa evidentieze ca aceasta este chiar mai mare in a doua luna a anului trecut, precizeaza Mediafax.
"Din acest motiv, credem ca aceasta corectie va fi de scurta durata", a spus Popa.
Oficialul BNR a reiterat ca persistenta inflatiei anul trecut a fost mult mai mare decat se asteptau in conditiile scaderii economice inregistrate.
BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%. Tintele de inflatie pentru acest an si 2011 au ramas aceleasi, de 3,5% plus/minus un punct procentual, respectiv 3% plus/minus un punct procentual.
Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, in contextul unei cresteri a preturilor cu 0,3% in decembrie fata de noiembrie, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.
Anul trecut, varful inflatiei a fost atins in luna februarie, cand rata anuala a fost de 6,89%.
mai mult
Vineri, 05 Februarie 2010, ora 14:39
Rata anuala a inflatiei a urcat in decembrie la 4,74%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,32% fata de noiembrie, in ton cu asteptarile analistilor, arata datele publicate, marti, de Statistica, banca centrala ratandu-si tinta pentru al treilea an la rand, transmite NewsIn.Banca Nationala a Romaniei (BNR) avea pentru finalul lui 2009 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca inflatia sa se plaseze, la finalul anului trecut, la 4,7-4,8%, usor peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, in special pe fondul majorarii accizelor. Ei sustin ca tendinta dezinflationista se va relua incepand cu luna februarie.In noiembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,65%.Preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,32% fata de cele din noiembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,54%, iar bunurile alimentare, cu 0,34%, in timp ce tarifele la servicii au scazut, in medie, cu 0,25%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In 2009, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in ultima luna a anului trecut la oua (4,63%), tutun si tigari (3,58%), legume si conserve de legume (2,96%), cartofi (1,24%), apa, canal si salubritate (1,13%). Combustibilii s-au ieftinit in... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 11:01