Indexarea pensiilor militare cu rata medie anuala a inflatiei se amana pana la 1 septembrie 2021, au transmis reprezentantii Ministerului Apararii Nationale (MApN).
"In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19", au aratat acestia.
Anuntul a fost facut la o intalnire pe care ministrul Apararii Nationale, Nicolae-Ionel Ciuca, si loctiitorul sefului Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului (DRPCVP), generalul de brigada Valeriu Rosu, au avut-o, marti, la sediul MApN, cu presedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar in rezerva si in retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, si cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Bahnareanu, presedintele Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere.
"Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuala a inflatiei, cei prezenti au fost informati ca la nivelul Guvernului Romaniei s-a hotarat amanarea aplicarii acestor prevederi pana la data de 1 septembrie 2021. In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19", se arata intr-un comunicat de presa transmis de MApN.
De asemenea, in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 19:18
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in luna septembrie la 5,03%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
In august, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,1%, dupa ce in iulie scazuse la 4,56%.
In septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,44%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,55%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,54%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in septembrie, la cartofi (22,41%), serviciile postale (21,54%), transportul aerian (17,63%), gazele naturale (16,61%), citrice (14,29%) si alte legume si conserve de legume (13,67%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in septembrie fata de decembrie, cu 6,76%.
In august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 2,7%, in scadere de la 3%, pentru decembrie 2019.
"Am revizuit in jos cu 0.1 puncte procentuale prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,6% cat prognozam in luna mai la 3,5%, si cu 0.3 puncte procentuale prognoza privind finalul anului viitor, de la 3% la 2,7%", a declarat Mugur Isarescu.
In august, potrivit Eurostat, Romania a avut cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, pentru a saptea luna consecutiv.... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:56
Preturile de consum au crescut, in septembrie, cu 0,1% comparativ cu luna precedenta, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut inflatia a fost de 1,54%.
"In luna septembrie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,2%, iar preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% fiecare", informeaza Institutul National de Statistica.
Raportat la septembrie 2013, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,02%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2,41%, iar tarifele la servicii cu 2,44%.
Inflatia anuala de 1,54%, din ...citeste mai departe despre "Inflatie mai mare in septembrie - cu cat s-au scumpit alimentele si serviciile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 08:00
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie a inflatiei in Romania. Este o comparatie internationala, care arata cum a evoluat pretul produsele agroalimentare. Observam ca, daca dam la o parte doua tari in care au avut loc majorari ale TVA, cresterea preturilor datorandu-se cresterii TVA - Cehia si Ungaria, cresterea preturilor alimentelor in Romania este printre cele mai mari", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.
BNR nu vede crestere economica in 2013 fara absorbtia fondurilor europene
Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget, considera... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:42
Cresterea ratei inflatiei arata doar evolutia economiei reale, iar BNR este responsabila doar intr-o masura foarte mica pentru evolutia acesteia, a declarat Ionel Blanculesu, secretar executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA).
'Banca Nationala a Romaniei nu este vinovata de actuala stare a ratei a inflatiei, decat intr-o foarte mica masura. Faptul ca rata inflatiei este atat de departe de tinta BNR inseamna ca s-a intamplat ceva in economie. Rata inflatiei este doar o rezultanta a ceea ce se intampla in economia reala, fapt care a condus la acest dezechilibru, care probabil va avansa in perioada urmatoare', a declarat Blanculescu, conform Agerpres.
Reducerea evaziunii fiscale din domeniul agroalimentar si sustinerea sistemelor de irigatii sunt printre principalele masuri pe care ar trebui sa le ia guvernul pentru a preveni inrautatirea situatiei, sustine Blanculescu.
In plus, BNR ar trebui sa reduca lichiditatile de pe piata "pentru a da o lovitura puternica evaziunii fiscale", a mai declarat Ionel Blanculescu.
Majorarea TVA si evaziunea fiscala, principalele cauze ale inflatiei mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 18:06
Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.
"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.
"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02
Rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica.
In septembrie 2012, preturile au inregistrat o crestere de 1,18% fata de luna precedenta.
In luna septembrie 2012, fata de august 2012, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, iar cele ale marfurilor nealimentare au avansat cu 0,6%. Tarifele serviciilor au crescut cu 0,4% in septembrie 2012 fata de luna anterioara.
Dintre alimente, in luna septembrie 2012 fata de luna anterioara, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu 9,85%. Pretul cartofilor s-a majorat cu 27,45%.
Pretul fructelor a crescut cu 5,04% in septembrie 2012 fata de luna anterioara, iar cel al uleiului comestibil cu 6,04%.
Pretul carnii, al preparatelor si al conservelor din carne a avansat cu 1,23% in septembrie 2012 fata de luna anterioara, in timp ce pretul pestelui si al conservelor din peste a crescut cu 0,46%.
Pretul laptelului si al produselor lactate a avansat cu 0,43% in septembrie 2012 fata de luna anterioara, in timp ce ouale s-au scumpit cu 7,23%.
In ceea ce priveste marfurile nelimentare, in septembrie 2012 fata de august 2012, cele mai mari cresteri au fost consemnate la gaze (2,83%) si combustibili (1,57%)
In perioada octombrie 2011 - septembrie 2012, preturile au avansat cu 3% fata de perioada octombrie 2010 -... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 11:02
Inflatia din zona euro a crescut la 2,7% in septembrie, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august, conform unei estimari preliminare, publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cresterea a fost cauzata de majorarile preturilor energiei si produselor alimentare.
In sectorul energiei, preturile s-au majorat cu 9,2% in septembrie, in timp ce preturile la alimente, tutun si bauturi alcoolice au urcat cu 2,9%.
Preturile din sectorul serviciilor au avansat cu 2%, iar cele din domeniul bunurilor industriale neenergetice au urcat cu 0,8%, potrivit Eurostat.
Este pentru a 22-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
In luna august 2012, rata anuala a inflatiei in Romania a atins maximul din acest an, de 3,88%.
Rata anuala a inflatiei a atins un nou record: 3,88% in august
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,6% in luna august, de la nivelul de 2,4% inregistrat in luna iulie.
Inflatia din zona euro, in crestere in luna august
In luna august 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (6%), Cipru (4,5%), Estonia si Romania (4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%) si Grecia (1,2%) mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 15:14