Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,3% in luna decembrie 2019, in crestere comparativ cu 1% in luna noiembrie, si de 1,6% in Uniunea Europeana, de asemenea in crestere comparativ cu 1,3% luna precedenta, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Ungaria si Romania, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna noiembrie, rata anuala a inflatiei in luna decembrie a scazut in doar doua state membre, a ramas stabila in alte trei state si a crescut in 23 de tari membre UE, inclusiv in Romania de la 3,8% pana la 4%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Ungaria (4,1%), Romania (4%), Cehia si Slovacia (ambele cu 3,2%) iar cele mai scazute in Portugalia (0,4%), Italia (0,5%) si Cipru (0,7%).
In cazul Romaniei, cifra publicata de Eurostat este identica cu cea publicata marti de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia rata anuala a inflatiei a urcat la 4% in luna decembrie a acestui an, de la 3,8% in noiembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,16%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2019 si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru sfarsitul acestui an, a anuntat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:45
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in noiembrie de 1%, in crestere fata de 0,7% in octombrie, si de 1,3% in Uniunea Europeana, in crestere fata de 1,1% luna precedenta, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In noiembrie 2018, rata inflatiei in zona euro se situa la 1,9% iar in UE la 2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,8%), Ungaria (3,4%), Slovacia (3,2%) si Cehia (3%), iar cele mai scazute in Italia si Portugalia (ambele cu 0,2%) si Belgia (0,4%). Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in doua si a urcat in 20 de tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,82 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,37 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,33 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a urcat la 1,4% in noiembrie, de la 1,2% in octombrie. Inflatia de baza... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:45
Romania a avut, in noiembrie, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia si Ungaria, arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cu toate acestea, in Romania rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ de la 4,2% in luna octombrie la 3,2% in luna noiembrie.
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in luna noiembrie 2018 pana la 2%, de la 2,2% in luna octombrie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 1,9% de la un nivel de 2,2% inregistrat in luna octombrie. In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,88 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,38 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei in luna noiembrie a scazut la 3,4%, de la 4,3% in octombrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, in timp ce serviciile au inregistrat un avans de 2,5%.
In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei in Romania a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, cand cresterea preturilor de consum a fost de 5,65%.
Banca Nationala a Romaniei... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:54
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), inceputa la 6 noiembrie, isi incheie luni activitatea in Romania.
Echipa a analizat noile evolutii economice si financiare, a actualizat prognoza macroeconomica si a discutat executia bugetului pe 2018, precum si proiectul bugetului pentru 2019, potrivit lui Alejandro Hajdenberg, reprezentatul institutiei la Bucuresti. Aceasta vizita a pregatit misiunea de la inceputul anului viitor privind consultarile asupra Articolului IV.
Perspectivele dezvoltarii economice, planurile de modernizare a administrarii veniturilor si guvernanta corporativa au fost temele de discutie dintre ministerul Finantelor, Eugen Teodorovici, si delegatia FMI, condusa de Jaewoo Lee, seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, intr-o intalnire care a avut loc miercuri.
"Obiectivele Romaniei pe termen scurt sunt accederea la OECD, dobandirea statutului de piata emergenta si intrarea in zona Schengen. Sunt masuri care vor asigura dezvoltarea cat mai rapida a economiei romanesti", a precizat Eugen Teodorovici, conform unui comunicat al ministerului.
La prognoza din octombrie, Fondul si-a redus estimarea de crestere economica pentru Romania, la 4%, de la 5,1% in aprilie. In schimb, reprezentantii Fondului preconizeaza aceeasi inflatie, o crestere medie anuala de 4,7%, dar un deficit de cont curent de 3,5% din PIB, fata de 3,7%, in aprilie.
Citeste mai departe despre "Delegatia FMI isi incheie azi o misiune in Romania: Au aflat cum arata... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 08:19
Comisia Europeana revizuieste in crestere estimarea privind inflatia medie anuala din Romania in 2014, de la 2,4% la 2,5%, si in scadere pe cea pentru 2015, de la 3,4% la 3,3%, indica Previziunile economice de primavara date publicitatii luni la Bruxelles.
Scaderea inflatiei a fost semnificativa in a doua jumatate a lui 2013, ca urmare a unei scaderi preturilor la alimente datorita recoltei agricole bune si a reducerii TVA la paine si faina si la alte produse de baza.
Inflatia medie anuala ar urma sa scada pana la 2,5% in 2014 in contextul unor minime istorice in prima jumatate a anului, tot datorita scaderii preturilor la alimente, dar si a unei cresteri in a doua jumatate a anului, si a resimtirii efectului aplicarii unei accize marite la combustibil incepand cu 1 aprilie 2014.
Pe masura ce cererea interna isi va reveni, inflatia medie anuala ar urma sa ajunga de 3,3% in 2015.
In februarie, cand au fost prezentate previziunile economice de iarna, CE estima ca inflatia medie anuala in Romania va descreste de la 3,2% in 2013, la 2,4% in 2014, urcand apoi la 3,4% in 2015.
Nivelul estimat al inflatiei in noiembrie anul trecut era de 2,5% pentru 2014 si 3,4% in 2015, ceea ce inseamna ca executivul comunitar a revizuit in scadere prognoza privind inflatia din Romania pentru 2014 in februarie, dar acum aceasta a revenit la acelasi nivel. mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 14:12
BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, cand banca centrala nu a luat in calcul cresterea accizelor din curs si inflatie, precum si acciza suplimentara la combustibili, iar pentru finalul anului 2015 a anuntat o prognoza de inflatie de 3,2%.
"Practic, putem spune ca, cu exceptia primei jumatati de an, inflatia va fi undeva intre 2% si 3%. Peste cateva zile vom primi comunicatul de la INS si lumea va vedea o inflatie de 0,6%. In martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, si se va pune sub semnul intrebarii ce spun eu acum. Vor aparea analisti care vor spune deflatie, ca BNR ar trebui sa mai reduca dobanzile. Sunt efecte statistice si nu trebuie sa le dam importanta mai mare decat au", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Prognoza de inflatie BNR incorporeaza numai date certe si nu riscuri
El a precizat ca in prognoza de inflatie BNR incorporeaza numai date certe si nu riscuri.
"Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preturile combustibililor, din curs si impactul accizei suplimentare de 7 eurocenti", a adaugat guvernatorul.
Potrivit prezentarii in sinteza a raportului trimestrial privind inflatia, un impact de 0,4 puncte in inflatia anuala va proveni din preturile la tutun si alcool.
Oficialul BNR a tinut sa puncteze ca inflatia medie anuala abia in primavara va intra in intervalul de variatie tintit.
"Ar cam trebui sa ne uitam... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:14
Romania a inregistrat, in luna decembrie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In schimb, Romania si Estonia se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut usor in decembrie, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca in zona euro cresterea preturilor la energie (0,11 puncte procentuale), restaurante si cafenele (0,05 puncte procentuale) si tigari (0,08 puncte procentuale) au fost principalele motive care au stat in spatele majorarii inflatiei in decembrie. In schimb, luna trecuta au scazut preturile la combustibili pentru transport (0,13%) si in telecomunicatii (0,14%).
In decembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,3%) Bulgaria (minus 0,9%) si Letonia (minus 0,4%), iar cele mai ridicate au fost in Estonia, Austria si Marea Britanie (toate cu 2%) si Finlanda (1,9%).
Luna trecuta, Banca Central Europeana (BCE)... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:24
Preturile de consum au scazut cu 0,34% in luna iulie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile de consum nu au mai scazut din iunie 2012, cand au consemnat o diminuare de 0,04% fata de luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei nu a mai fost la un nivel atat de scazut din august 2012, cand s-a situat la 3,88%. In noiembrie 2012, rata anuala a inflatiei s-a situat la un nivel apropiat, dar usor mai ridicat, de 4,56%.
Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (august - iulie 2013) fata de precedentele 12 luni (august 2011 - iulie 2012), determinata pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,5%.
In iulie 2013, preturile au scazut fata de iunie, pe fondul ieftinirii marfurilor alimentare cu 1,62%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,48%, iar serviciile cu 0,28%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele sapte luni din 2013 a fost de 0,2%, fata de nivelul de 0,3% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
In ultimele 12 luni cel mai mult au crescut preturile produselor nealimentare, cu 5,46%, in timp ce preturile serviciilor au urcat cu 2,96%, iar cele ale produselor alimentare cu 3,90%.
De la inceputul anului, cumulat pe sapte luni, preturile au crescut cu 1,72% - la... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 10:25
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,44% in noiembrie 2011, de la 3,55%, nivel consemnat in luna octombrie a acestui an, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.
In noiembrie, preturile s-au majorat cu 0,42% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii cu 0,54% a marfurilor alimentare, cu 0,24% a celor nealimentare si a cresterii tarifelor la servicii cu 0,63%. Raportat la decembrie 2010, inflatia a ajuns la 2,90%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele 11 luni ale anului a fost de 0,3%, fata de nivelul de 0,7% consemnat in perioada similara din 2010.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2010 - noiembrie 2011) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2009 - noiembrie 2010) determinata pe baza IPC si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 6,2%.
Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar pentru 2012 prognoza a fost redusa de la 3,5% la 3%. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 09:51