Romania are nevoie de dublarea procentului de 2% crestere economica din prezent, pentru a recupera decalajele fata de UE, dar fara sa "strice" nivelul de 2% la deficitul bugetar, deficitul de cont curent si inflatie, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Ce trebuie sa facem pentru a avea o crestere economica mai accelerata? Sa iesim dintr-un nivel de 2%, avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflatie si 2% crestere economica, am vrea ca unul din cei patru de 2%, cresterea economica, sa se dubleze, fara ca ceilalti trei de 2% sa nu se strice, sa ramanem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent - poate sa fie si mai mare, dar nu cu mult, pentru ca atunci trebuie sa platesti datoriile - si 2% inflatie, pentru ca asta inseamna stabilitate, incredere, capacitatea de a-ti dezvolta planul viitor", a afirmat Isarescu la seminarul "Romania investitiilor. Romania Dezvoltarii", organizat la BNR.
Seful bancii centrale a comentat ideea, "indrazneata, interesanta", ca ar trebui introdus in constitutie un nivel minim de crestere economica de 5%, iar in cazul in care n-ar fi atins Guvernul sa-si dea demisia.
"Am reactionat si eu si alti colegi economisti subliniind ca aceasta crestere economica nu depinde de un clic si am lansat o intrebare simpla, fundamentala, ca cei care au lansat ideea sa verifice daca in vreo constitutie din lume, peste 200, exista o asemenea prevedere. Ce reflecta insa o asemenea propunere indrazneata? Reflecta o... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 16:20
BNR a revizuit semnificativ in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum si pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, banca centrala anticipand o scadere a ratei sub intervalul de variatie in prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza.
In septembrie fata de luna anterioara, preturile de consum au scazut cu 0,6%, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%.
In prima parte a lunii august Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:18
Romania a inregistrat in luna septembrie a rata anuala a inflatiei de 1,1%, acelasi nivel cu cel inregistrat in zona euro si sub media din UE (1,3%), conform datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In schimb, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
In cazul zonei euro este vorba de cea mai scazuta rata anuala a inflatiei din ultimii trei ani si jumatate. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,5%.
Comparativ cu luna august 2013 preturile au crescut cu 0,5% in zona euro pe masura ce pretul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si tigaretelor a scazut cu 0,4%, pretul serviciilor a scazut cu 0,9% iar preturile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au redus cu 0,6% in septembrie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 1,88%. Rata anuala a inflatiei in luna august 2013 a fost de 3,67%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:29
Preturile de consum au scazut cu 0,34% in luna iulie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile de consum nu au mai scazut din iunie 2012, cand au consemnat o diminuare de 0,04% fata de luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei nu a mai fost la un nivel atat de scazut din august 2012, cand s-a situat la 3,88%. In noiembrie 2012, rata anuala a inflatiei s-a situat la un nivel apropiat, dar usor mai ridicat, de 4,56%.
Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (august - iulie 2013) fata de precedentele 12 luni (august 2011 - iulie 2012), determinata pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,5%.
In iulie 2013, preturile au scazut fata de iunie, pe fondul ieftinirii marfurilor alimentare cu 1,62%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,48%, iar serviciile cu 0,28%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele sapte luni din 2013 a fost de 0,2%, fata de nivelul de 0,3% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
In ultimele 12 luni cel mai mult au crescut preturile produselor nealimentare, cu 5,46%, in timp ce preturile serviciilor au urcat cu 2,96%, iar cele ale produselor alimentare cu 3,90%.
De la inceputul anului, cumulat pe sapte luni, preturile au crescut cu 1,72% - la... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 10:25
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
"Probabil ca la sfarsitul lui septembrie, sa zicem chiar mai devreme, inflatia va intra in interval, intervalul de variatie in jurul tintei multianuale de 2,5% si se va mentine in acest interval pana la sfarsitul perioadei de proiectie, in trimestrul II 2015", a declarat guvernatorul BNR.
Banca Comerciala Romana (BCR) a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioara de 3,6%, a declarat, recent, pentru Agerpres, Eugen Sinca, analist sef, BCR si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Principalul element care ne-a determinat sa modificam estimarea de inflatie pentru 2013 este productia agricola foarte buna din aceasta vara", a spus Sinca.
La aceeasi inflatie se asteapta si economistii UniCredit Tiriac Bank.
"Scenariul nostru de baza prevede o scadere a ratei inflatiei pana la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne mentinem aceasta estimare, dar admitem ca balanta riscurilor este inclinata spre o scadere (cu atat mai mult cu cat 2013... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 11:59
Romania a inregistrat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene in iunie, de 4,5%, in conditiile in care rata inflatiei a urcat la 1,6% in zona euro si la 1,7% in Uniunea Europeana, conform unei estimari revizuite publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Letonia si Polonia (ambele cu 0,2%), iar cele mai ridicate au fost in Romania (4,5%), Estonia (4,1%) si Olanda (3,2%).
In iunie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 18 state membre din UE, a scazut in sase tari membre si a ramas stabila in doua.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Grecia (0,2%), Suedia (0,7%) si Letonia (1,1%) iar cea mai ridicata in Romania (4,5%), Ungaria (4%) si Estonia (3,9%). mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 12:25
Romania a inregistrat in aprilie, pentru a patra luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (4,4%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania, a fost singurul stat membru in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente.
Þarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) si Suedia (0,0%).
Romania se situeaza pe primele locuri in UE si atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,1%, fiind devansata doar de Ungaria cu o crestere de 4,6%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au majorat cu 0,11% in aprilie, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a crescut usor la 5,29%, de la 5,25% la nivelul lunii martie 2013. mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 12:24
De la 1 februrie intra in vigoare cele trei taxe aprobate de Guvernul USL pentru exportatorii si producatorii de energie. Efectele nu vor intarzia sa apara, iar analistii internationali apreciaza ca ar putea fi puse in pericol cresterea economica si tinta de inflatie.
De la exportatori si pana la furnizori, jucatorii din energie vor fi obligati sa plateasca suplimentar, asa cum a decis Guvernul Ponta. In primul rand, vor fi obligati sa plateasca taxa de 60% pe veniturile suplimentare, obtinute in urma liberalizarii preturilor.
Cu alte cuvinte, vor fi taxate profiturile incasate de companiile de energie si gaze, avand in vedere diferenta dintre preturile initiale si stabilirea acestora in functie de inflatie.
Cea de-a doua taxa este de 0,5% din veniturile de exploatare, bir care se aplica firmelor producatoare de fier, petrol, carbune si gaze naturale. A treia taxa care va fi valabila incepand de azi este taxa de monopol, aplicata transportatorilor de energie si gaze naturale, precum EON, ENEL, Cez sau Electrica.
Cresterea preturilor la energie va afecta economia Romaniei care incearca din greu sa recupereze doi ani de recesiune, comenteaza Reuters. Majorarea preturilor la energie conduce la crestere mai lenta sau chiar la scadere economica. Desi statul roman a reusit sa protejeze consumatorii, care au primit subventii pentru energia folosita, strategia a avut si un efect secundar major.
Tarifele sub valoarea pietei au descurajat investitorii, cred... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:55
Inflatia Romaniei se va situa in permanenta deasupra tintei BNR pe parcursul acestui an, dar BCR estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%, cu 0,2% mai mica decat prognoza anterioara, se arata in raportul bancii, "Romania in 2013".
Scenariul BCR privind inflatia este usor mai optimist pentru acest an, pe fondul intaririi leului, prognozelor pozitive din agricultura si mentinerii unei cereri agregate deficitare.
Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru din 2013, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).
Aceste scumpiri vor vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% din decembrie 2013.
Rata anuala a inflatiei a atins 5% in decembrie 2013, cu mult peste tinta BNR de 3%, pe baza efectelor secetei severe si cresterii preturilor la electricitate.
Cresterea ratei inflatiei din aceasta perioada a fost insa temperata de persistenta unei cereri deficitare. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:47