Romania ocupa locul al doilea din UE dupa inflatia anuala in luna decembrie, de 4,6%, fiind depasita doar de Ungaria, cu 5,1%.
Rata anuala a inflatiei a ramas stabila in zona euro, la 2,2%, si a scazut in Uniunea Europeana la 2,3%, de la 2,4% in noiembrie, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Suedia (1,1%), Franta si Cipru (ambele cu 1,5%), iar cele mai ridicate au fost in Ungaria (5,1%), Romania (4,6%) si Estonia (3,6%).
In decembrie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 11 state membre din UE, a scazut in 10 tari membre si a ramas stabila in patru.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Germania (2,1%) iar cea mai ridicata in Ungaria (5,7%), Estonia (4,2%), Polonia si Slovacia (ambele cu 3,7%). mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:09
Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut, se arata in raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012.
"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se arata in document.
Datele anuntate miercuri de catre Institutul National de Statistica releva ca rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Guvernul arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad riscuri deosebite care sa afecteze sensibil perspectivele macroeconomice si bugetare, dar precizeaza ca exista incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut.
De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decat cea estimata de catre Comisia Europeana ar putea afecta nivelul produsului intern brut si a... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:22
Analistii BCR au majorat estimarea privind inflatia din acest an de la 3,7% la 4%, influentata de productia agricola slaba, insa nu exclud atingerea unui nivel de 4,2%, dupa cresterea preturilor gazelor naturale, la cererea FMI.
"Am crescut estimarea inflatiei la 4%, avand ca motiv principal productia agricola slaba, cu impact direct asupra inflatiei, intrucat produsele alimentare detin 37% din cosul de consum", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
El a aratat ca inflatia este influentata puternic si de cursul de schimb, in conditiile in care atunci cand leul se depreciaza cresc preturile, insa o scadere a cotatiilor nu este urmata si de reducerea preturilor.
Sinca a precizat ca estimarea inflatiei a fost ajustata si cu cresterea preturilor gazelor in gospodarii si la companii, dupa cum a anuntat seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, la ultima vizita in Romania.
Seful FMI a anuntat necesitatea cresterii pretului gazelor naturale, din septembrie, cu 5% pentru consumatori si 10% pentru companii.
"Este posibil ca in septembrie inflatia sa iasa din tintele BNR, de 4%, la 4,1-4,2%, urmand ca pe final de an sa se inscrie in 4%, limita superioara a BNR. Nu excludem insa ca la sfarsitul anului, in decembrie, cresterea inflatiei sa fie si de 4,2%", a mentionat Sinca.
El a aratat ca in prima parte a anului viitor inflatia ar putea iesi din nou din tinta. Analistii BCR prognozeaza pentru 2013 o inflatie de 3,5%.
Rata... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 13:07
Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe o crestere economica sustinuta, in urmatorii ani, dar si pe o scadere treptata a inflatiei.
Analistii economici nu sunt de acord cu cifrele celor de la Prognoza, si spun ca acestea sunt mult prea optimiste, avand in vedere cotextul macroeconomic actual.
Economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,7 la suta, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa ajunga la 607,5 miliarde lei, conform estimarilor CNP. In 2013, PIB-ul urmeaza sa inregistreze o crestere de 3,1%, pana la 649 miliarde lei, in 2014 de 3,6%, la 694,4 miliarde lei, si in 2015 de 3,9%, la 739,1 miliarde lei.
Tot CNP estimeaza pentru acest an o rata medie anuala a inflatiei de 3%,cresterea preturilor de consum la sfarsitul anului fiind preconizata la 3,5%. In 2013, rata medie a inflatiei ar urma sa scada la 2,9%, in 2014 la 2,8%, iar in 2015 la 2,5%.
Factorii economici externi sunt extrem de volatili
Analistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca actualele prognoze sunt destul de optimiste, chiar daca multe dintre ele au fost revizuite in scadere, fata de valorile vehiculate la inceputul anului.
Cosea sustine ca nu ar trebui sa ne aventuram la o prognoza economica pe trei ani in actualul context macroeconomic. El spune ca factorii economic externi sunt extrem de volatili in aceasta perioada, mai ales prin prisma iminentei iesiri a Greciei din zona euro.
Economistul considera ca, pentru 2012, un PIB de 1,7% reprezinta o estimare destul de... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 14:00
Romania are o inflatie scazuta, care se incadreaza in normele europene, iar prognoza ramane favorabila si in 2013 si 2014, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
La sfarsitul anului 2012 inflatia din Romania va ajunge la o rata de 3,2%, iar anul viitor va scadea la 3%, a spus Mugur Isarescu marti, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.
"Prognoza este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in 2014, prevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora: la sfarsitul lui 2012 - 3,2% si in 2013 - 3%. Si in prima parte din 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Avem o privire pozitiva legata de inflatie, la nivelul undeva in jur de 3%", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca "nu trebuie sa ne apuce bucuria" ca inflatia in Romania este scazuta, fiindca acest nivel se datoreaza cererii reduse.
"Este pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramana in normele europene, pentru ca suntem in Europa. Amplitudinea oscilatiilor este diminuata, in jur de trei la suta, cu exceptia acestei jumatati de an", a spus guvernatorul BNR.
Inflatia in luna martie
Conform BNR, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012 de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 13:15
Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la un nou mimim istoric, de 2,40%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare cu 0,94%, a scumpirii celor nealimentare cu 3,43% si a cresterii tarifelor la servicii cu 5,40%, potrivit INS.
Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in martie cu 0,42%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,64%, cele nealimentare cu 0,32%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,20%, potrivit Statisticii.
Potrivit INS, cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2010 - martie 2011) determinata pe baza IPC este de 4,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,6%.
In februarie, rata anuala a inflatiei a fost de 2,590%, in conditiile in care rata lunara a inflatiei a fost de 0,64%.
La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in cea de-a treia luna din 2012 la oua (13,56%), iar la produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la combustibili (1,04%) in timp ce, la servicii, cele de ingrijire medicala au crescut cu 0,59%.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimasera, in medie, o rata anuala a inflatiei in martie de 2,5%, estimarile fiind cuprinse intre 2,2% si 2,8%.
Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,2%, in conditiile in care... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 10:30
Majorarea impozitelor si taxelor locale cu 16%, prevazuta intr-un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, reprezinta o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal, a declarat marti, intr-o conferinta, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
'Este o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal. Suntem obligati o data la trei ani sa actualizam cu inflatia ultimilor trei ani. Acum am actualizat cu inflatia din anii 2010, 2011, 2012, iar impactul este in 2013. Nu este o crestere, este o actualizare si timp de trei ani nu se schimba', a spus oficialul MFP.
Impozitele si taxele locale ar putea creste cu 16,05% de la inceputul anului 2013, conform unui proiect de hotarare de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru indexarea impozitelor si taxelor locale cu inflatia pe ultimii trei ani.
'In concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotararea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 19:46
Inflatia a coborat peste asteptari in anul 2011, situandu-se la 3,44% la nivelul lunii noiembrie si fiind prognozata de Banca Nationala la 3,3% pentru finalul anului, dar randamentele investitiilor financiare nu au reusit sa o depaseasca.
Bursa a incheiat un an de scadere. Investitiile in actiunile cele mai lichide de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat un randament mediu negativ, de minus 17,68% in ultimele 12 luni, masurat de indicele BET, care arata dinamica cotatiilor celor mai lichide 10 actiuni.
De asemenea, investitorii care au plasat bani in actiunile de pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat in ultimele 12 luni un randament mediu negativ de 5,95% (indicele RASDAQ-C).
Investitiile in fondurile mutuale au avut un randament mediu pozitiv, de 3,44% in perioada analizata (indicele IFM), la nivelul ratei anualizata a inflatiei noiembrie 2011-noiembrie 2010.
Cei care si-au pastrat economiile in dolari, in ultimele 12 luni, au inregistrat la momentul actual o apreciere de 3,21%, iar cei care si-au pastrat economiile in euro au inregistrat o apreciere de numai 0,75 procente, raportata la cursul de schimb al monedei nationale mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 17:03
Inflatia ar putea cobori temporar sub 2,5% in prima parte a anului viitor, in principal datorita efectului de baza favorabil, iar BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte in primul semestru dupa o scadere cu 0,25 puncte inca din ianuarie, se arata intr-o analiza Raiffeisen.
"Anticipam ca banca centrala va calibra pozitia politicii monetare, in baza dinamicii presiunilor inflationiste de baza, inflatiei proiectate peste un an si riscurilor privind proiectia de inflatie. Ne asteptam ca banca centrala sa reduca dobanda de politica monetara cu 50 puncte de baza (0,5 puncte procentuale) in primul semestru din 2012. Nu poate fi exclusa o reducere cu 25 puncte de baza in ianuarie, daca nu se vor manifesta turbulente puternice pe pietele externe la acel moment", se arata intr-o analiza Raiffeisen.
Preturile de consum au crescut in noiembrie cu 0,42% fata de octombrie, iar rata anuala a inflatiei a coborat la 3,44%, de la 3,6% in octombrie. Inflatia a stabilit in septembrie si noiembrie doua noi minime dupa 1990, de 3,45%, respectiv 3,44%, datorita disparitiei efectului anualizat al majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus in noiembrie pentru prima data intr-un an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%.
Presiunile inflationiste la produsele de baza (excluzand preturile administrate, preturile volatile si preturile... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 11:46