Romania are o inflatie scazuta, care se incadreaza in normele europene, iar prognoza ramane favorabila si in 2013 si 2014, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
La sfarsitul anului 2012 inflatia din Romania va ajunge la o rata de 3,2%, iar anul viitor va scadea la 3%, a spus Mugur Isarescu marti, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.
"Prognoza este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in 2014, prevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora: la sfarsitul lui 2012 - 3,2% si in 2013 - 3%. Si in prima parte din 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Avem o privire pozitiva legata de inflatie, la nivelul undeva in jur de 3%", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca "nu trebuie sa ne apuce bucuria" ca inflatia in Romania este scazuta, fiindca acest nivel se datoreaza cererii reduse.
"Este pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramana in normele europene, pentru ca suntem in Europa. Amplitudinea oscilatiilor este diminuata, in jur de trei la suta, cu exceptia acestei jumatati de an", a spus guvernatorul BNR.
Inflatia in luna martie
Conform BNR, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012 de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 13:15
Rata anuala a inflatiei se afla in continuare in tinta stabilita de Banca Centrala, potrivit prognozelor publicate de miercuri de institutie, insa volatilitatea cursului de schimb cauzata de factorul politic ar putea inrautati situatia economica, efectele fiind deja resimtite de mediul financiar: BNR a intrerupt ciclul de scadere a ratei de politica monetara.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in martie 2012, de la 2,6% in februarie si de la 3,14% in decembrie 2011. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni a fost de 4,5% in martie 2012, fata de 5,8% in decembrie 2011.
Vestile bune oferite de BNR sunt insa umbrite de evolutiile cursului de schimb, scapat de sub control, dupa caderea Cabinetului Ungureanu.
Leul a depasit miercuri pragul de 4,4 in raport cu moneda unica, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4, 4168 lei/euro. Pe pietele interbancare insa, leul s-a tranzactionat si la cursul de 4,43 in raport cu euro.
Un pas gresit poate arunca in aer cursul valutar
Daca pe termen scurt, o astfel de reactie este normala, dupa cum sustin si analistii, cursul valutar ramane vulnerabil reactiilor guvernului Ponta, iar o depreciere masiva poate afecta atat rata inflatiei, cat si dobanzile bancare. Cu toate acestea, guvernatorul Isarescu este linistit, deocamdata.
"Din trecut stim ca o modificare de curs are impact asupra inflatiei. Ea fiind mica, credem ca impactul va fi limitat. Apoi, mai actioneaza si alti factori.... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:42
Inflatia din zona euro a stagnat in martie la 2,7%, peste nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de sub 2%, din cauza preturilor ridicate ale petrolului, potrivit datelor Eurostat.
Biroul de statistica al UE a modificat in urcare estimarea privind inflatia, de la nivelul de 2,6% prezentat la finele lunii martie intr-un raport preliminar.
"Carburantii pentru transporturi (plus 0,36 puncte procentuale), gazele (plus 0,14 puncte) si pacura (plus 0,08 puncte) au avut cele mai mari influente pozitive asupra indicatorului principal, in timp ce telecomunicatiile (minus 0,18 puncte procentuale), chiriile (minus 0,08 puncte) si autoturismele (minus 0,07 puncte) au impins inflatia in jos", potrivit Eurostat.
Astfel, impactul preturilor ridicate ale petrolului si gazelor reprezinta aproape 0,6 puncte procentuale din rata anuala a inflatiei din zona euro din luna martie.
Prognozele oficiale si estimarile economistilor arata ca economia zonei euro a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an.
In timp ce somajul este in crestere, guvernele continua sa deruleze o politica de austeritate, iar increderea firmelor si consumatorilor in perspectivele economice s-a deteriorat, afectand cheltuielile de consum. Astfel, inflatia ar fi trebuit sa reflecte aceasta situatie, insa pretul petrolului Brent se mentine la niveluri foarte ridicate, apropiate de 120 dolari pe baril, potrivit agentiei Reuters.
Dupa ce a calmat criza datoriilor de stat din zona euro... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:47
Rata anuala a inflatiei in luna martie 2012 a ramas neschimbata fata de luna februarie atat in Uniunea Europeana (2,9%), cat si in zona euro (2,7%), conform datelor revizuite publicate de Eurostat.
In luna martie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,5%), Estonia (4,7%) si Cehia (4,2%). La polul opus se situeaza Suedia (1,1%), Grecia (1,4%) si Bulgaria (1,7%). Romania se situeaza atat sub media din UE, cat si sub media din zona euro, cu o rata anuala a inflatiei de 2,5%.
Comparativ cu luna februarie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 14 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in patru state si a crescut in opt tari.
In schimb, Romania se situeaza in continuare pe primele locuri in UE atunci cand este vorba de cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,6%, o crestere mai mare fiind inregistrata doar de Estonia (4,9%). La polul opus se situeaza Suedia (1,3%) si Irlanda (1,6%).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat la 2,4% in martie 2012, de la 2,59%, nivel consemnat in luna februarie 2012, inregistrandu-se un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani.
In martie, preturile s-au majorat cu 0,42% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,20%.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 14:16
Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la un nou mimim istoric, de 2,40%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare cu 0,94%, a scumpirii celor nealimentare cu 3,43% si a cresterii tarifelor la servicii cu 5,40%, potrivit INS.
Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in martie cu 0,42%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,64%, cele nealimentare cu 0,32%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,20%, potrivit Statisticii.
Potrivit INS, cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2010 - martie 2011) determinata pe baza IPC este de 4,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,6%.
In februarie, rata anuala a inflatiei a fost de 2,590%, in conditiile in care rata lunara a inflatiei a fost de 0,64%.
La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in cea de-a treia luna din 2012 la oua (13,56%), iar la produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la combustibili (1,04%) in timp ce, la servicii, cele de ingrijire medicala au crescut cu 0,59%.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimasera, in medie, o rata anuala a inflatiei in martie de 2,5%, estimarile fiind cuprinse intre 2,2% si 2,8%.
Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,2%, in conditiile in care... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 10:30
Banca Natioanala a Romaniei a decis, din nou, reducerea dobanzii cheie cu 0,25%, pana la 5,25%, un nou nivel minim, prin care Banca Centrala doreste stimularea economiei romanesti.
"Banca Nationala a mai sprijinit o astfel de politica reducand dobanda, dar bancile comerciale nu au raspuns cum trebuiau. Cred ca trebuie sa luam initiativa bancii ca o initiativa de stimulare a creditarii economiei, dar care ramane aleatorie pentru ca bancile comerciale au propria lor politica si pot sa fie foarte putin influentate de ceea ce se intampla la nivelul BNR", a declarat analistul financiar Mircea Cosea pentru Business24.
Este la a treia astfel de reducere a dobanzii cheie de la inceputul anului. In noiembrie 2011, BNR a redus dobanda pana la 6%, iar apoi, in ianuarie, a mai taiat inca 25 puncte de baza, pana la 5,75%. In februarie a urmat o a doua reducere in 2012, pana la 5,50%. Cea de-a treia scadere din 2012, anuntata joi, da peste cap prognozele analistillor.
"Prognoza noastra era ca ca BNR sa se opreasca la 5,5%. Faptul ca au mai redus-o implica faptul ca ne vom modifica prognoza", a declarat Vlad Muscalu, economist ING.
In ceea ce priveste efectele asupra pietei, Muscalu sustine ca este destul de dificil de estimat. "Nu stim exact daca probabilul impact de scadere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate companiilor sau populatiei este rezultatul acestei decizii sau rezultatul intarziat al deciziilor din trecut", sustine economistul, motivand opinia sa... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 14:30
Majorarea impozitelor si taxelor locale cu 16%, prevazuta intr-un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, reprezinta o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal, a declarat marti, intr-o conferinta, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
'Este o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal. Suntem obligati o data la trei ani sa actualizam cu inflatia ultimilor trei ani. Acum am actualizat cu inflatia din anii 2010, 2011, 2012, iar impactul este in 2013. Nu este o crestere, este o actualizare si timp de trei ani nu se schimba', a spus oficialul MFP.
Impozitele si taxele locale ar putea creste cu 16,05% de la inceputul anului 2013, conform unui proiect de hotarare de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru indexarea impozitelor si taxelor locale cu inflatia pe ultimii trei ani.
'In concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotararea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 19:46