Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in luna iulie, la 4,56%, de la 5,40% in iunie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
In iunie, rata anuala a inflatiei a scazut usor, la 5,40%. In mai, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
In iulie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,42%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,68%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iulie, la transportul aerian (15,86%), la gaze naturale (10,43%), alte legume si conserve de legume (9,18%), fructe proaspete (6,88%) si citrice (6,71%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in iulie fata de decembrie, cu 5,78%.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 2,7%, in scadere de la 3%, pentru decembrie 2019, in contextul in care excedentul de cerere a ramas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate si presiunile inflationiste raman prezente in economie, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 10:17
Romania a inregistrat in luna iulie a doua mare rata anuala a inflatiei din UE (3,4%), fiind devansata doar de Estonia (3,9%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania, se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,5%.
In zona euro, in luna iulie 2013 rata anuala a inflatiei a ramas stabila la 1,6%, in timp ce in UE inflatia anuala a ramas stabila la 1,7%. Comparativ cu luna iunie 2013 inflatia a scazut in 17 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in doua state si a crescut in alte noua state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 0,5%), Bulgaria (0,0%) si Danemarca (0,4%).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au scazut cu 0,34% in luna iulie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Preturile de consum nu au mai scazut din iunie 2012, cand au consemnat o diminuare de 0,04% fata de luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei nu a mai fost la un nivel atat de scazut din august 2012, cand s-a situat la 3,88%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, cu 0,4% proiectia inflatiei de baza CORE2 ajustat, la 1,8%, pentru finalul trimestrului al treilea din 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 18:01
Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.
"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)
Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.
Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.
"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 16:58
Preturile de consum au ramas relativ stabile in iunie, rata lunara a inflatiei fiind de 0,01, in timp ce rata anuala a urcat usor, de la 5,32% in mai la 5,37%, fiind in linie cu prognoza Bancii Nationale a Romaniei pentru primul semestru, de 5,3%.
Conform unui comunicat al Institutului National de Statistica, preturile marfurilor alimentare au scazut, in luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%.
Rata medie lunara a inflatiei a fost in primul semestru de 0,3%, similara cu cea din primele sase luni din 2012.
In ultimele 12 luni, cresterea medie a preturilor pe total (iulie 2012 - iunie 2013), fata de precedentele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012), determinata pe baza IPC este 5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,5%.
Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata medie anuala a inflatiei de 4,3%, cresterea preturilor de consum la sfarsitul anului fiind preconizata la 3,5%, conform Prognozei de primavara pe termen mediu 2013-2016.
Tinta de inflatie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.
Informatiile pentru IPC se obtin printr-o cercetare selectiva lunara organizata de INS, in cadrul careia se colecteaza preturi de vanzare cu amanuntul pentru un nomenclator de circa 1.834 sortimente in aproximativ 7.100 de magazine si unitati prestatoare de servicii din orasele... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 13:35
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
Rata anuala a inflatiei a fost de 3% in luna iulie, in urma cresterii preturilor cu 0,59% in aceasta perioada, anunta Institutul National de Statistica (INS).
"In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arata INS, intr-un comunicat citat de Mediafax.
La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%),
Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la tarifele de telefonie (1,9%) si transport aerian (1,9%).
In perioada august 2011 - iulie 2012, cresterea medie a preturilor pe total, determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum), a fost de 2,8%.
Cresterea preturilor determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a ajuns la 2,9% in aceeasi perioada, scrie Mediafax.
In luna iunie, rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%
La inceputul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:14