Preturile de consum si-au temperat ritmul de crestere in februarie la 0,34%, fata de un avans de 1,34% in prima luna a anului, desi combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%, iar rata anuala a coborat de la 5,97%, maximul ultimului an si jumatate, la 5,65%.
Preturile si tarifele marfurilor nealimentare au avut cresteri peste medie in luna februarie, de 0,42%, fiind influentate in principal de scumpirea cu 1,3% a combustibililor si a tigarilor - 0,5%. Cu exceptia produselor cultural-sportive (1,28%), preturile pentru celelalte marfuri din aceasta categorie au urcat cu mai putin de 0,3%.
In ciuda influentei sezoniere, regasita in scumpirea legumelor si conservelor (2,91%), mai accentuata la cartofi (4%), preturile marfurilor alimentare si-au limitat cresterea la 0,3%, ajutate de usoare ieftiniri la unele produse de baza: oua (5,9%), ulei (0,7%), zahar (0,1%).
La fel ca in luna ianuarie, tarifele la servicii au avut cel mai redus avans, de numai 0,22%, dar in usoara crestere comparativ cu prima luna a anului (0,1%). Cea mai ampla scumpire s-a consemnat la apa, canal si salubritate (0,7%).
Total IPC exclusiv legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun s-a plasat in februarie la 0,16%, dar total IPC exclusiv produsele ale caror preturi sunt reglementate s-a ridicat la aproape 0,39%.
Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 11:10
Cresterea preturilor alimentelor si marfurilor nealimentare, dar si o usoara scadere a tarifelor serviciilor au determinat pentru luna ianuarie o rata anuala a inflatiei de 5,97%, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, in ianuarie fata de luna anterioara preturile marfurilor alimentare au avansat cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,1%.
In ceea ce priveste alimentele, cele mai mari majorari de pret au fost inregistrate la cartofi si fructe proaspete - 8,84%, respectiv 4,61%.
Preturile marfurilor nealimentare au fost influentate de scumpirea energiei electrice, cu 10,3%, si a tigarilor, cu 3,56%.
Fata de ianuarie 2012 indicele preturilor de consum este mai mare cu 5,97%.
"Cresterea medie a preturilor per total in ultimele 12 luni (februarie 2012 - ianuarie 2013) fata de precedentele 12 luni (februarie 2011 - ianuarie 2012) determinata pe baza IPC este de 3,6%", arata INS, intr-un comunicat.
Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al cresterii preturilor de consum de 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Isarescu, contrazis de analistii bancilor: Inflatia de 3,5% e o utopie
BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:50
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?
"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.
Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor
Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.
In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30
Daca seceta din vara acestui an a reusit sa dea peste cap prognozele de inflatie ale Bancii Nationale a Romaniei, agricultura va juca un rol important si in atingerea tintei de inflatie din 2013.
INS a anuntat pentru septembrie o inflatie anuala de 5,33%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Cresterea este pusa pe seama evolutiei pretului alimentelor, influentata de seceta din aceasta vara. Acest varf al inflatiei a determinat Banca Nationala a Romaniei sa revizuiasca in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. De asemenea, prognoza pentru 2013 a fost modificata de la 3% la 3,5%, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Insa nici tinta de inflatie pentru anul viitor nu scapa de capriciile vremii. Constantin Chirca, directorul Directiei de Statistica din cadrul BNR, a declarat pentru Business24, ca in calculul prognozei de inflatie pentru anul 2013 s-a luat in considerare un an agricol cu productii medii: "Nu un an ca 2012, cu seceta. Un an agricol mediu a fost, mai curand, in 2011".
In ceea ce priveste evolutia ratei inflatiei pe parcursul anului viitor, Chirca estimeaza ca "va fi un proces de dezinflatie. Vom intra pe o traiectorie descendenta". Cu toate acestea, "o influenta mare o sa o aiba aceasta rata lunara din septembrie, de 1,18%. Ea va ramane mereu in calcul pana in august inclusiv, indiferent daca ratele lunare din ianuarie, februarie, august sunt mici. Acest 1,18% va salta rata anuala a... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:45