Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat usor pana la 0,4% in luna iulie 2020, de la 0,3% in luna iunie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a urcat pana la 0,9%, de la 0,8% in luna precedenta. Tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei sunt tot Ungaria, Polonia, Cehia si Romania, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna iunie, rata anuala a inflatiei in luna iulie a scazut in 10 state membre, a ramas stabila in trei si a crescut in 14. In Romania, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 2,5% in luna iulie, de la 2,2% in luna iunie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%), Cehia (3,6%) si Romania (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,1%), Cipru (minus 2%) si Estonia (minus 1,3%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la produse industriale (0,42 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,83 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna iulie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a fost de 1,3% in luna iulie,... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 13:14
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in octombrie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in septembrie, si de 1,1% in Uniunea Europeana, mai mica fata de luna precedenta, respectiv 1,2%, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In octombrie 2018, rata inflatiei in zona euro si in UE era de 2,3%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Ungaria (3%) si Slovacia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,5%), Grecia (minus 0,3%) si Portugalia (minus 0,1%).
Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in opt si a urcat in cinci tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,29 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,32 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in octombrie, similar cu nivelul inregistrat luna trecuta.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:49
Romania se confrunta cu o inflatie de doua ori mai mare decat nivelul considerat optim pentru acest indicator, iar acest lucru nu depinde de declaratiile autoritatilor, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, la o conferinta de profil.
"Inflatia loveste fara sa tina seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile, ce vrea populatia. Loveste", a spus el, la conferinta "Upgrade Romania: Solutii pentru finantarea marilor proiecte de investitii ale Romaniei", organizata de trustul de presa DC Media Group.
El a aratat ca, din 2017, Romania se confrunta cu o inflatie de 4% - 5% in conditiile in care inflatia ideala este 2%.
"In lumea asta, din America pana in Japonia, s-a ajuns la o conventie, ca inflatia trebuie sa fie 2%, considerata optima. Nici mai mult nici mai putin. 2% este ca un pahar de vin bun baut dupa masa, care actioneaza ca intaritor. Dar un pahar, nu al doilea pahar. Iata ca noi, din 2017, bem doua pahare la masa, pentru ca inflatia ideala trebuie sa fie 2%, iar noi avem 4-5% incontinuu, luna de luna, pe an, pe 12 luni", a continuat Vasilescu.
Datele publicate de Eurostat pe 18 septembrie arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta, si de 1,4% in Uniunea Europeana, de asemenea stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE.
Conform acestor cifre,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:47
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta, si de 1,4% in Uniunea Europeana, de asemenea stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este relativ aproape de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In august 2018, rata inflatiei in zona euro era de 2,1% iar in UE de 2,2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda si Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scazute in Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) si Spania (0,4%).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut tarifele la servicii (0,60 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,40 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,06 puncte procentuale).
De asemenea, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a situat la 1,1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Banca... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 13:03
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna august 2019 a ramas neschimbata, la 1%, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Eurostat, informeaza Reuters.
Aceasta este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro dupa luna noiembrie 2016. Cifra comunicata de Eurostat este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Tot neschimbata, la 1,1%, a ramas si inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele. De asemenea, un indicator care pe langa preturile la energie si alimente exclude si preturile la tigari, a ramas neschimbat la 0,9%.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, care sa includa si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 septembrie.
Anterior, Eurostat a informat ca Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Separat, Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,5% in luna iulie 2019, in timp ce in Uniunea Europeana rata... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:24
Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 1,1% in iulie, de la 1,3% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarile analistilor si mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1,1% in iulie, de la 1,3% luna precedenta, in linie cu estimarile analistilor.
Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Banca a redus dobanzile si a achizitionat active in valoare de 2.600 miliarde euro, in incercarea de a aduce inflatia aproape de obiectivul sau tinta de 2%.
Estimarea publicata miercuri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 19 august.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in iunie, la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai.
In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:40
Romania a avut, si in luna iunie 2019, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,9%, mai mic totusi fata de nivelul de 4,4% inregistrat in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este a sasea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in luna iunie 2019 la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai. In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (0,2%), Cipru (0,3%), Danemarca si Croatia (0,5%).
Comparativ cu situatia din luna mai 2019, rata anuala a inflatiei a scazut in 17 state membre (inclusiv in Romania de la 4,4% pana la 3,9%), a ramas stabila in Slovacia si a crescut in noua state membre.
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,73 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente si tigari (0,30 puncte procentuale) si preturile la energie (0,17 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 12:31
Criza din zona euro afecteaza economiile cele mai vulnerabile mai ales prin cresterea preturilor. Plata muncii este costisitoare, salariile scad si, in acelasi timp, pretul transportului, alimentelor, chiriilor si al altor bunuri si servicii cresc.
Avansul rapid al preturilor in tarile lovite de criza a afectat cresterea lor economica, ducand la cresterea somajului si a nemultumirii in randul locuitorilor, conform The Wall Street Journal.
Problemele economice ale tarilor vulnerabile nu au fost solutionate, desi acestea au intrat deja in al treilea an al crizei datoriilor.
Preturile de la "periferia" zonei euro - din Europa de Sud, Irlanda si tarile baltice, state care isi raporteaza moneda la euro - sunt inca prea ridicate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru autoritatile care elaboreaza politicile fiscale si care spera ca in urmatorii doi ani regiunea "periferica" sa inregistreze crestere economica.
Preturile ridicate constituie o mare problema pentru ca inflatia de la nivelul statelor afectate de criza a crescut foarte mult de la infiintarea zonei euro comparativ cu Germania, transformand aceasta tara intr-un centru al productie cu costuri scazute. Pentru a-si recastiga competitivitatea dupa criza, preturile din zona euro trebuie sa scada in raport cu Germania si alte state puternice din zona euro, precum Olanda sau Austria.
Pentru tari ca Grecia acest lucru ar insemna o deflatie puternica, in timp ce pentru alte state, precum Spania, ar putea... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 12:10